Hayden Cassidy uređuje bradu klijentu

Fotografije: Hayden Cassidy arhiva
Razgovarao: Denis Pucelj


Hayden Cassidy je zbog jednog presudnog događaja odlučila pronaći novu strast i posvetiti život jednom od najmastorskijih zanata u svijetu – barberingu. U samo 4 godine uspjela je postići itekako zavidne uspjehe – bilježi nastupe diljem svijeta, a njezine intervjue možemo pronaći u nekim od najznačajnijih frizerskih i barbering časopisa. No prema vlastitim riječima, za ovako velik uspjeh može zahvaliti svima onima koji su nesebično s njom dijelili svoje znanje. Njezina je karijera naime dokaz snage kolegijalnosti i vjerovanja da svakim danom možemo biti bolji. Zato je osnovna misija njezinog rada dijeliti svoje znanje s drugima jer snažno vjeruje da se samo tako može podići standard, a time i cijene usluga, te tako zapravo osnažiti i cijela barbering zajednica.

Uživajte u intervjuu s Hayden Cassidy i neka vas njezine riječi podsjete na divotu barbering zajednice!


Prije negoli ste se odlučili za karijeru u barberingu, željeli ste postati profesionalna nogometašica. Zašto ste se odlučili za ovu veliku promjenu na vašem poslovnom putu?

Svoje najmlađe godine posvetila sam nogometu i zahvaljujući svom talentu dobila sam čak i stipendiju koja mi je omogućila studij u SAD-u. No, veća ozljeda onemogućila mi je nastavak treniranja nogometa. Vratila sam se u rodni Dublin gdje sam neko vrijeme proživjela razmišljajući što me zanima osim nogometa. Dok sam se tražila, radeći nekoliko različitih poslova, bliski prijatelj počeo se baviti barberingom. Njegova strast prenijela se i na mene i polako sam se počela sve više zanimati za ovaj zanat pa sam tako i na društvenim mrežama počela pratiti brojne barbere nekog novog, svježijeg vala barberinga.

Kad sam prijatelja upitala da mi objasni jednu frizuru i po prvi put radila sa škarama u rukama, jednostavno sam znala da je barbering za mene i dobila sam osjećaj da sam pronašla svoje zanimanje. Kao i većina barbera i ja sam sve više vježbala na članovima svoje obitelji i prijateljima i igrom slučaja postala naučnica u lokalnoj brijačnici u Dublinu.

Hayden Cassidy

„Mislim da je snaga barbering zajednice izraženiji duh individualnosti svakoga od nas. Barberi su u pravilu svojevrsni buntovnici, oni odskaču od normi koje dominiraju društvom i istražuju drugačije načine izražavanja“, – Hayden Cassidy.

Kako bi opisali vaše barbering početke? Koji su izazovi bili najteži za vas?

Iskreno, nikad nisam doživljavala svoje karijerne početke kao neku veliku “borbu” – zahvaljujući disciplini koju sam naučila trenirajući nogomet znala sam da upornim radom mogu postati bolja i dobivati nove prilike za svoj razvoj. Oduvijek sam se bavila isključivo stvarima koje su me suštinski zanimale jer sam znala da ne mogu biti uspješna u nečemu što zaista ne volim i prema čemu ne osjećam strast. Jednostavno me sve oko barberinga zaista zanimalo i svaki izazov mi je bio upravo to što je – prilika da savladam nešto novo i da svakim danom postanem bolja. Svaki izazov doživljavala sam kao priliku da rastem i napredujem.

Miguel Gutierrez, poznati The Nomad Barber, osobno vas je pozvao da postanete dio njegove berlinske brijačnice. Kako je došlo do vaše suradnje i kako je bilo raditi s njim i njegovom ekipom? Čemu vas je ovo iskustvo naučilo?

Miguela pratim od svojih početaka i nekoliko puta smo se upoznali na barbering seminarima diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Kada je otvarao svoju novu brijačnicu u Berlinu, došao je do mene i odlučio me pozvati da postanem članica njegovog tima. Poziv je stigao u pravo vrijeme. Naime tada sam već dvije godine radila u Dublinu, a jedno ljeto i na Ibizi, i osjećala sam da trebam novi veliki izazov koji će mi pomoći da napredujem. Među nama je veliko poštovanje i vjerovala sam da radeći u njegovom timu mogu odvesti svoju karijeru na neki novi nivo. Za njega sam radila godinu dana i ono što me najviše inspiriralo je njegov radni etos i vrijednosti koje čine njegovu barbering filozofiju. Naravno, vrijeme u Berlinu iskoristila sam i za osobni rast jer to je grad koji pruža najrazličitije mogućnosti za barbere koji stalno pronalaze načine da postanu bolji i razvijaju svoju struku. Berlin je i dalje jedan od meni najdražih gradova i zahvalna sam što se tamo mogu i dalje vraćati.

Izabrane frizure muških klijenata Hayden Cassidy

Radovi Hayden Cassidy

Vaša karijera posebna je i po tome što ste veoma rano dobili svoju prvu priliku za veći nastup na pozornici! Već u svojoj prvoj godini u svijetu barberinga dobili ste prvi poziv da dijelite svoje znanje. Kako je došlo do toga i kako ste se osjećali na pozornici?

Dobila sam priliku da nastupim na pozornici događaja The Great British Barber Bash. Iskreno, prvo sam molbu organizatora odbila! Nisam se osjećala spremnom za nastup i nisam bila dovoljno sigurna u svoje vještine. 

Alan Beak, veliki mentor koji me bodri moju cijelu karijeru, saznao je da sam odbila nastup i odmah me nazvao i ubjeđavao da ipak nastupim. Jednostavno nisam bila sigurna, pogotovo kad su navike barbera bile takve da uče isključivo od svojih muških kolega. No, barbering publika se polako počela mijenjati, za muške se trendove počelo zanimati sve više frizerki što je i ženama pružilo veću mogućnost nastupa na barbering pozornicama. Iako sam znala da sam tek na početku karijere, odlučila sam ipak iskoristiti ovu priliku jer nikad ne znaš kad ćeš dobiti sljedeći poziv za ovako nešto veliko i presudno.

Nisam se uplašila nastupa zbog velikog broja posjetitelja u publici. Naime, prije negoli sam se odlučila za karijeru u barberingu bila sam i učiteljica plesa, a tamo sam naučila kako komunicirati s publikom i kako stvoriti atmosferu ugodnu za učenje. Polako sam počela vjerovati da ću zahvaljujući svojim socijalnim vještinama nekako ipak moći sakriti moguću nervozu zbog nedostataka u mom tadašnjem poznavanju alata te stručnih vještina i ipak posjetiteljima uspješno predstaviti svoj rad i svoju barbering filozofiju.

I dan danas sam veoma ponosna na svoj prvi nastup jer sam upravo zbog nedostatka stručnih iskustava naučila veoma važnu lekciju. Naime, stvari na pozornici uvijek mogu poći krivo i nikad nije sve u našim rukama. U sebi sam tada prepoznala snagu da odlučim kako reagirati u takvoj situaciji. Zaključila sam da čak i ako nastup ne uspije ipak mogu biti sretna i zahvalna jer sam barem probala i dala sve od sebe. Zahvaljujući ovakvom razmišljanju ubrzo su uslijedili pozivi za nastupe iz Londona, Glasgowa, Amsterdama i Irske. Zaista je nevjerojatan osjećaj stajati na pozornici i, prije svega, uživati u društvu kolega barbera.

Hayden Cassidy na pozornici barbering festivala

Hayden Cassidy na svom prvom većem nastupu

Svoje znanje i vještine podijelili ste s velikim brojem barbera diljem svijeta. No uvijek je zanimljivo saznati gdje edukatori pronalaze svoje znanje. Što vas inspirira?

Edukacija je za mene neprekidan proces nadogradnje znanja. Educiram se svakim danom tako da stalno promatram svijet oko sebe, postavljam pitanja, pokušavam nove stvari, ne plašim se neuspjeha i stalno se trudim razumjeti. U našoj industriji edukacija je izuzetno važna za svakoga od nas – možete biti majstori ili tek na početku karijere, za svakoga od nas postoje nove stvari za učiti i upravo to je ono što čini divotu našeg zanimanja. Osobno sam puno stvari naučila i sama – nisam išla u frizersku školu ili polazila barbering tečajeve, jer si to iskreno tada nisam ni mogla priuštiti. Prve osnove barberinga naučila sam zahvaljujući gledanju YouTube video-snimke i stalnom testiranju i isprobavanju toga što sam učila. U prvim brijačnicama u kojima sam radila iskoristila sam svaku priliku da promatram svoje kolege i njihov rad. Stalno sam im postavljala pitanja i nisam se plašila ispasti neiskusna. Kad učiš jednostavno nema glupih pitanja. I to i dan danas radim, nikako ne želim izgubiti svoju znatiželjnu stranu. Čak i na svojim seminarima stalno pronalazim prilike za učenje. Može se dogoditi da polaznici koriste neku meni nepoznatu tehniku, a ja ih u toj situaciji uvijek nakon seminara zamolim da mi pojasne i pokažu tu tehniku.

A što je ono što potiče moju stvaralačku energiju? Svakim se danom inspiriram nečim novim. Inspiriraju me gradovi koje obilazim, ljudi s kojima sam u kontaktu, kosa i njezina tekstura, a inspiraciju pronalazim i gledajući radove kolega barbera i stilista na društvenim mrežama.

Kako bi opisali svoju edukacijsku filozofiju?

Mislim da mi je edukacija u krvi. Naime, i moja mama je učiteljica, no i ostali članovi obitelji stalno pronalaze prilike za vlastito napredovanje. Moju edukacijsku filozofiju čine principi koji su mi pomogli kroz cijelu karijeru, a to je sljedeće: stalno je potrebno pronalaziti prilike za učenje i dijeliti svoje znanje s drugima, a svaki izazov koji se pojavi na tom putu treba prihvatiti i ne boriti se protiv njega.

Znanje nas čini snažnijima i samopouzdanijima, a to nam daje slobodu da pronalazimo prilike da radimo upravo ono što nas čini sretnima. Ozljeda koja mi je spriječila nastavak moje nogometne karijere naučila me da se stvari u životu mogu mijenjati VEOMA BRZO. Za mene je važno ne gledati predaleko unaprijed, želim se usredotočiti na svoju sreću sada, u sadašnjosti. Danas je najvažniji dan u našim životima i zato je važno da ga u potpunosti iskoristimo, a znanje je upravo ono što nam pomaže da to i postignemo.

View this post on Instagram

[ ONE MOMENT ] If there is one thing you should ever be grateful for in life, it’s those “one moment” times. The times where everything makes sense, you’re exploding with positive energy, love and passion and nothing can take you down from that moment- everything is still for just those few seconds. I’ve been lucky enough to have some incredible experiences, not just in my career but in special times throughout my life. Those split seconds can make up for any amount of tiredness, stress and sadness, those seconds give you the courage and drive to find more moments just like that. Here’s to a lifetime full of seconds like this ❤️ • • • #HAYDENCASSIDYHAIR #BRASIL #BARBERDAYCONFERENCE2019 #IRISHBARBER #UKBARBER #ANDIS

A post shared by ʜᴀʏᴅᴇɴ ᴄᴀssɪᴅʏ ʜᴀɪʀ ?? (@hayden_cassidy) on

Posljednjih nekoliko godina u brijačnicama i na barbering pozornicama možemo vidjeti sve veći broj žena, što čini veliku promjenu u industriji koju su tradicionalno vodili muškarci. Koji bi bio vaš najbolji savjet za žene koje žele ići vašem putem?

Danas postoji toliko nevjerojatnih žena, a i muškaraca koji se bave barberingom. Mislim da je dolazak većeg broja žena u svijet barberinga i sve većeg njihovog prihvaćanja kao edukatorica suštinski promijenio ovu industriju. Iskreno, jedva čekam dan kada se više nećemo pitati uči li nas ili šiša muškarac ili žena, već ćemo biti fokusirani na njih same, na njihovo znanje, vještine i sposobnost prijenosa znanja.

Ženama koje žele otvoriti svoje brijačnice ili održavati svoje edukacije savjetujem da ne slušaju negativne kritike ljudi koji ne mogu prihvatiti žene u barberingu. Fokusirajte se isključivo na sebe i na savladavanje svih potrebnih vještina. Budite stalno motivirane da postanete najbolje što možete. Ne dozvolite da vas očekivanja drugih ograničavaju kod postavljanja ciljeva, a ako na problem ipak naiđete, iskoristite ih da dokažete kako ste jednako dobri kao i vaši muški kolege, pa čak i bolji.

Kako bi opisali snagu barbering zajednice? Koje vrijednosti najviše cijenite kod vaših kolega?

Obožavam barbere i našu zajednicu, da nije tako ne bih ni željela raditi u ovoj industriji. Mislim da je snaga naše zajednice izraženiji duh individualnosti svakoga od nas. Barberi su u pravilu svojevrsni buntovnici, oni odskaču od normi koje dominiraju društvom i istražuju drugačije načine izražavanja. Mislim da smo zaista drugačiji, a to se može primijetiti već u školi jer često imamo prijatelje koji isto odskaču od normi, a možda imamo i malo nekonvencionalne životne stilove.

Mislim da je ono što nas čini drugačijima duboka želja i ljubav za time da smo iskreni prema sebi. Zato je među barberima tako duboko kolegijalno poštovanje, jer svi znamo koliko to može biti zahtjevno. Međusobno se cijenimo, u kritikama smo konstruktivni jer znamo kako je biti drugačiji i kad te ne razumiju. I na kraju dana mi barberi smo i veoma društveni. Volimo dobre razgovore i mislim da i ta potreba za stalnom komunikacijom također čini snagu barbering zajednice.

Na Instagramu bilježite više od 80 000 pratitelja. Kakve vam profesionalne mogućnosti ova platforma nudi? Mislite li da bi barberi trebali više pažnje posvetiti društvenim mrežama?

To što imam poveći broj pratitelja zasigurno ne plaća moje račune. Naravno da sam zahvaljujući popularnosti na Instagramu dobila i nekoliko poslovnih prilika, no nikad mi pojavljivanje na društvenim mrežama nije bilo toliko važno. Instagram ne utječe na mene kao osobu. Velik broj pratitelja smatram isključivo dokazom njihovog interesa za moj rad i podrškom koja me bodri i stalno tjera na unaprjeđivanje vještina.

Nemojte me krivo shvatiti, društvene mreže se naravno mogu iskoristiti kao savršeni alat za oglašavanje i unapređivanje posla. No radije se fokusiram na klijente koji sjede u mojoj stolici, umjesto na one koji isključivo stišću “Like” na mojim objavama. Svojim klijentima sam 100% posvećena i oni so mi najvažniji. Mislim da je, pogotovo danas, osobni kontakt s ljudima izuzetno važan, bez obzira radi li se o našim brijačnicama ili događanjima. To je ono što društvene mreže ne mogu pružiti.

Poznati ste i po brojnim video-tutorialima koje nesebično dijelite na svom You-Tube kanalu i Instagramu. Zašto vam je stvaranje video edukacija važno?

Za to sam se odlučila jer dobro znam koliko je teško naći kvalitetnu edukaciju koju nije prezahtjevno pratiti, a koja ipak nudi informacije i savjete koje barberi mogu koristiti u svom svakodnevnom radu. Veliki motiv za stvaranje ovih video-edukacija, osim iskazivanja zahvalnosti svima koji su mene nesebično učili, je i taj da svi zajedno rastemo i otvaramo nova vrata u svijetu barberinga. Samo zajedno možemo podići standarde usluge i cijene te tako odvesti naše karijere na neke nove razine. Ako barberima mogu pokazati određenu jednostavnu, korisnu tehniku koja im može pomoći, to ne razvija samo jednog barbera, pojedinca, već cijelu industriju čini snažnijom. Ne želim biti najbolja u svijetu barberinga – ja samo želim pomoći ljudima koji vole barbering kao što ga volim ja i pružiti im alate kojima mogu stvarati najbolje frizure svojim klijentima.

Koji bi bili vaši najbolji savjeti za sve ambiciozne barbere?

Radite uporno, postavljajte pitanja i stalno učite. Motivirajuće je pratiti kako se barbering industrija razvija i koje sve prilike za izražavanje kreativnosti i profesionalni razvoj danas nudi. No ne smijemo zaboraviti da smo kao barberi dio uslužnog sektora čiji uspjeh čine naša stalna skromnost i zahvalnost prema klijentima. Njihova sreća i zadovoljstvo čine osnovu uspjeha naše struke.

Onima koji žele postati edukatori isto savjetujem da stalno njeguju skromnost. Ako želite biti cijenjeni u industriji, najprije vi morate pokazati zahvalnost i poštovanje posjetiteljima, organizatorima i svima koji vam pomažu u pripremi nastupa. Uvijek rado kažem – “stisnite ruku čistačici i odnosite se s poštovanjem prema njoj kako bi i prema direktoru tvrtke”. Rečenica je to koja me drži na zemlji, podsjeća na skromnost i ne dozvoljava da zaboravim kako svatko od nas predstavlja dio uspjeha. Bez svih dijelova ne bi bilo ni uspjeha.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK