Kolaz - Robert Eaton

Razgovarao: Denis Pucelj
Fotografije: British Hairdressing Awards; Richard Miles


Kakav je osjećaj biti jednim od najboljih u frizerskoj industriji?

Apsolutno nevjerojatan, mnogo je talentiranih kolorista u frizerstvu, a ja sam ponosan što sam dio elitne skupine kreativnih frizera. Boja je oduvijek bila moja strast te nastojim stvarati nove tehnike i postizati nove rezultate. Pobjeda na British Hairdressing Awardsu je najbolja nagrada koju sam mogao dobiti za trud i zalaganje da postanem najbolji kolorist.

Kako ste stvorili pobjedničku kolekciju i što vas je inspiriralo?

Ovom sam kolekcijom želio pokazati kako se boje mogu koristiti na različitim teksturama i na prirodnim nijansama kose. Stoga sam izabrao boje koje ističu roza tonove s kojima sam planirao raditi. Radio sam s prirodnim brinetama i plavušama kojima sam dodavao rozo-zlatne tonove kako bih postigao efekt stopljenih boja. Također sam radio i s izbijeljenom kosom kako bih imao „čistu“ bazu za stvaranje upečatljive boje.

Inspirirali su me frizerski stilovi viđeni na ovogodišnjim tjednima mode, tople palete roza boje s revija Chanela, Derek Lama i Max Mare. Mnoge su revije u fokusu imale hit boju 2016. godine: Pantone – Rose Quartz te su blijedoroze boje u mojoj kolekciji bile inspirirane upravo time. Metalno sjajnim tonovima (viđenim na revijama Zimmermanna i Jil Sander) želio sam dodati i dašak glamura. Toplo bakreni i zlatno-rozi tonovi s metalik efektima inspirirani su trendovima tkanina i namještaja u 2016. godini. Tu su i tendencije ka luksuznom dizajnu te sam u njima vidio savršenu priliku za ovo snimanje i njegov couture efekt boje.

Što je najvažnije za stvaranje kultne fotografije?

Mislim da je ključ u tome da se postigne ravnoteža svih aspekata fotografije: od rasvjete do stila, šminke i naravno frizure. Kosa uvijek treba biti u središtu pozornosti, bez obzira radi li se o načinu šišanja ili boji. Modni dodaci i šminka mogu pomoći pri postavljanju frizure u centar pažnje, no ako su oni previše istaknuti odvraćaju pozornost s frizure te je zato važno uravnotežiti sve komponente fotografije.

Što „hrani“ vašu ljubav prema bojanju kose?

Boja je moja strast od kada sam započeo svoj frizerski put u tinejdžerskim godinama. Volim to što boja može imati mnogo dimenzija – od tonova i nijansi do stvaranja tekstura i oblika. Kao kreativac smatram da je divno imati prostora za eksperimentiranje, svijet boja se stalno mijenja i usavršava te me neprekidno inspirira. Moju ljubav prema ovom poslu najviše „hrani“ reakcija klijenata u mom salonu. Ja snagom boje mogu pomoći klijentima da ostvare svoje snove, naprave odvažne korake i pronađu svoju novu stranu.

Robert Eaton British Hairdressing Awards 2016-4

Pobjednička kolekcija

Imate li savjet za hrvatske frizere koji balansiraju između kreativnosti i zahtjeva svojih klijenata?

Kreativnost se po pitanju kose ne mora vrtjeti samo oko jarkih boja te avangardnog šišanja i stila. Kreativnost se može izraziti i kroz svakodnevne frizure, ako npr. klijent želi balayage tu ima prostora za kreativnost u biranju različitih tonova i nijansi koje će najbolje odgovarati tonovima kože i boji očiju klijenta. Želite li potaknuti svoje klijente da isprobaju nešto novo, pokažite im fotografije koje vas inspiriraju, stilove s modnih revija i uzorke boja. Perike i ekstenzije su odlični za korištenje kod klijenata koji nisu sigurni žele li promjenu.

Koji je vaš osnovni savjet pri nanošenju boje na kosu?

Najvažnije je da kosa uvijek bude hidratizirana. Proces bojanja može ponekad isušiti kosu te je stoga važno da kosa bude nahranjena prije, za vrijeme i poslije bojanja. Boje za kosu su u posljednjih nekoliko godina doživjele revoluciju, pa tako danas mnoge boje imaju obogaćujuća svojstva te je lakše kosu održati hidratiziranom i u dobrom stanju. Hidratizirana kosa jamči sjajnu kosu i dobro raspoređenu boju.

Da zaključimo: koje trendove u bojama za kosu predviđate za 2017. godinu?

Modni i frizerski trendovi su uvelike inspirirani aktualnim Pantone bojama. Kao što sam već spomenuo, moja Molten Metallic kolekcija boja inspirirana je kolekcijom Pantone – Rose Quartz, jednom od dvije Pantone boje za 2016. godinu. Pantone Colour Institute je za 2017. godinu proglasio Pantone – Greenery boju bojom godine, pa predviđam da će inspiracije doći upravo od tamo te da će se više moći vidjeti različite varijacije zelenih nijansi.


Pročitajte i:

ROBERT EATON Kolekcija British Hairdressing Awards 2016