Terri Kay Andrea Giles - kolaz

Razgovarao: Denis Pucelj
Fotografije: British Hairdressing Awards; Andrew O’Toole


Što vam je prošlo kroz glavu kada ste pobijedile u kategoriji Muškog frizera godine?


Terri:
Kao timu nam je jako važno stvaranje vlastitih kolekcija, a to podrazumijeva skoro godinu dana planiranja, istraživanja, vježbi, kao i samo snimanje. Predivno je na proglašenju vidjeti svoj rad na velikom ekranu, a pobijediti je apsolutno fenomenalno i veliko priznanje. Posljednjih se godina muško frizerstvo podiglo na višu razinu i dobro je da su muškarci ponosni na svoju kosu, a biti proglašen najboljim velika je čast.

Andrea: Još uvijek se uštipnem kad se probudim da se uvjerim da je to stvarno. Osjećam se sretnom, počašćenom i iznad svega veoma ponosnom. Konkurencija je ogromna i nisam očekivala pobjedu, tako da je to bilo divno iznenađenje. Veoma sam zahvalna Marku Leesonu i Richardu Darbyu za ovu nevjerojatnu priliku.

Kako ste kreirale svoju pobjedničku kolekciju i što vas je inspiriralo?


Terri:
Kolekcija se zove Achromatic, što doslovno znači „bez boje“. To je iskrena i sirova kolekcija u čijem je središtu ljepota same kose te su upravo zbog toga fotografije crno-bijele. Pošle smo od sadašnjih trendova u muškim frizurama, pa ih dalje razvijale i stvarale nove dimenzije te pokazale koliko divno može biti muško frizerstvo.

Andrea: Sve se vrti oko novog modernog muškarca kod kojeg se naglašavaju muškost i snaga. Željele smo kreirati intenzivnu i direktnu kolekciju te mislim da smo u tome i uspjele. Početkom godine smo počele planirati i istraživati, tako da je to bio dugačak proces. Bilo nam je važno da na fotografijama prikažemo sve naše tehnike friziranja muškaraca te kreiranje stilova, oblika i šišanja s različitim tipovima i teksturama kose.

Što je najvažnije za stvaranje kultne fotografije?


Terri:
Važno je imati jasnu viziju i spojiti sve komponente koje želite prikazati na fotografiji. Osim o kosi, morate misliti o osvjetljenju, pozadini, odjeći, šminki te, naravno, o odabiru modela. Radi se o prikazu savršeno izrađene frizure koja ostavlja snažan dojam.

Andrea: Mi smo htjele stvoriti kolekciju koja je istovremeno moderna i muževna, ali i tehnike izrade frizure morale su na njoj biti jasno vidljive. Htjele smo da naša kreativna vizija u kolekciji bude naglašena, i mislim da je kombinacija prekrasnih modela, frizerskih tehnika, snažnog stila i zadivljujuće fotografije pridonijela našoj pobjedničkoj kolekciji.

U čemu je razlika u friziranju muškaraca i žena? Kako pristupate šišanju muškaraca?


Terri:
Naši muški klijenti često dolaze samo na šišanje, ali naša je profesionalna zadaća da ih savjetujemo i o stilovima te daljnjoj njezi kose, a često ih savjetujemo i o njegovanju brade.

Andrea: Muški su klijenti izrazito lojalni i jednom kad vam dođu i svidi im se vaš rad, malo je vjerojatno da će otići. Stoga potrudite se ostaviti dobar dojam prilikom njihovog prvog dolaska. Najveća razlika u radu s muškim klijentima je da muškarci generalno ne troše mnogo vremena na frizure, tako da većina muških klijenata želi frizuru koja je jednostavna za održavanje. Trendovi su našim muškim klijentima važni, no najvažnije im je objasniti je li neka frizura praktična i uklapa li se ona u njihov način života. Žene su spremnije žrtvovati više vremena da bi napravile frizuru, dok muškarci općenito žele frizuru koja će štedjeti njihovo vrijeme.

Čini se da muškarci postaju frizerski sve zahtjevniji i odvažniji. Što biste savjetovali hrvatskim frizerima kako da spoje zahtjeve klijenata i pravi odabir njihovih frizura?


Terri:
Dio smo tima Marka Leesona i uvijek u salonima promoviramo nove frizerske trendove i tehnike. No, moramo prihvatiti činjenicu da svi muškarci ne žele eksperimentirati s frizurama te da njih veliki broj preferira tradicionalnije načine šišanja. Najvažnije je „skrojiti“ frizuru prema pojedincu, ponuditi klijentima savjet, ali i uvažavati njihove potrebe kako bi vam se vratili.

Andrea: Mi smo tu da ohrabrimo svoje muške klijente i proslavimo muško frizerstvo koje posljednjih godina napreduje. Važno je nastaviti s razvojem tehnika i prilagoditi se pojedincu. Imajte dovoljno vremena za konzultacije kako muških tako i ženskih klijenta te im objasnite sve pojedinosti prije njihove konačne odluke.

Terri Kay & Andrea Giles British Hairdressing Awards 2016-7

Pobjednička kolekcija

Koje trendove u muškim frizurama predviđate za 2017. godinu?


Terri:
Očekujemo šiške, kovrče i oštre linije, kao i undercut, a sve to je prikazano i u ovoj našoj kolekciji. Muškarci sve više eksperimentiraju s dužinama kose i ja mislim da će taj trend ove godine biti još izraženiji.

Andrea: Mislim da će kosa biti dinamičnija, da će muškarci prihvatiti kovrče, valove, pa čak i pletenice u bliskoj budućnosti. U središtu će biti pravokutne tehnike s oštrim i ravnim linijama te s puno teksture i visoko podignutih frizura u Elvisovom stilu, ali interpretiranim na moderan način.

Da zaključimo: kada vam zatreba inspiracija, gdje je tražiti?


Terri:
Mi ne stvaramo nove trendove, već osvježujemo one postojeće koristeći nove vještine i tehnike. Tako da bih ja preporučila pregledavanje modne povijesti i traženje inspiracije u prošlosti.

Andrea: Mene inspirira sve i svašta, od krajobraza i arhitekture do modnih revija i časopisa. Inspiraciju možete pronaći u svemu, ali je morate prilagoditi svom radu. Ja učim od mnogih iz frizerske industrije, posebno od Marka Leesona čije me frizerske vještine i koloristički talent oduševljavaju.


Pročitajte i:

TERRI KAY & ANDREA GILES Kolekcija British Hairdressing Awards 2016