Fotografije: Alexandre de Paris


Uvijek je zanimljivo pratiti kako legende iz frizerskog svijeta i iznimno uspješni saloni utječu na samu frizersku struku te tako već desetljećima svojim dostignućima i nevjerojatnim osobnim pričama ostaju u sjećanju brojnih frizera, dok istovremeno postaju i ostaju inspiracija budućim generacijama. Jednu od takvih fantastičnih priča svakako čini francuska frizerska kuća Alexandre de Paris. Osnivač ovog salona, Louis Alexandre Raimon, bio je osobni frizer brojnih legendi filma kao što su Sophia Loren, Greta Garbo, Audrey Hepburn, Lauren Bacall i Elizabeth Taylor, a surađivao je i s kultnim modnim dizajnerima pariške visoke mode među kojima se svakako ističu Coco Chanel, Yves Saint Laurent te Karl Lagerfeld. 

Iza logotipa ove pariške frizerske kuće, za kojeg je zaslužan francuski umjetnik Jean Cocteau, stoji dugovječna tradicija i brojne tajne frizerskih tehnika na koje od 1989. godine pazi poznati majstor Jean-Luc Minetti. Kao umjetnički direktor Alexandre de Paris akademije uspješno nastavlja graditi priču na temeljima koje je postavio legendarni Alexandre – njihove frizerske kreacije, za mnoge sinonim pariškog šika, slave ultimativnu ženstvenost, glamuroznost i besprijekorno elegantan ležerni izgled Francuskinja. Našem je uredništvu iznimna čast predstaviti intervju s ovim majstorom francuskog frizerstva, jednim od najznačajnijih svjetskih imena kada je riječ o frizerskoj struci.

Kako biste opisali Alexandre de Paris ženu?

Ona voli modu, no ne prati slijepo trendove već ima pažljivo izgrađen osobni stil. Ona je veoma šik i elegantna, njezina frizura je profinjena, prirodnih, suptilnih boja i tekstura.

Alexandre de Paris akademiju vodite od 1990. godine. Možete li za naše čitatelje objasniti kako ste postali dio ove renomirane frizerske kuće?

Još kao dijete sanjao sam da postanem dio uspješne priče Alexandre de Paris akademije i salona. Nakon što sam u osamdesetima postao frizerski prvak Francuske, a kasnije i svijeta, godine 1984. pristupio mi je legendarni Alexandre. U meni je prepoznao nekoga s kim može podijeliti filozofiju svoje akademije, no i nekoga tko je u mogućnosti tu priču razvijati dalje  za buduće generacije obožavatelja francuskog frizerstva.


Kako biste opisali svoj uobičajen dan?

U mojem poslu nema uobičajenih dana, svaki dan ima svoje izazove i zahtjeve! Moj posao uključuje stiliziranja klijentica u salonu, rad na svečanim izgledima poznatih osoba, stiliziranja kose za editorijale modnih časopisa i pariških tjedana visoke mode, a stalno radim i na kolekcijama Alexandre de Paris akademije.

Jean-Luc Minetti

Za dugu tradiciju frizerske kuće Alexandre de Paris potreban je i pažljivo izabran tim frizera. Koje su vrijednosti koje zahtijevate od svojih zaposlenika?

Uvijek tražim frizere koji su veoma disciplinirani u svom radu. Trebaju biti visoko motivirani te predani svom radu, a sve ostalo možemo ih naučiti.

U jednom od prijašnjih intervjua izjavili ste da je ono što najviše volite u svom poslu činjenica da Vašim klijenticama možete pružati svojevrstan odmor od životne svakodnevice. Kako biste opisali Vašu filozofiju za izvrsnu uslugu i savršenu komunikaciju s klijenticom?

Zajedno sa svojim timom ustrajem u misiji da klijenticama ponudimo potpuno personalizirano, jedinstveno iskustvo. Svaka žena je posebna, njihove kose trebaju različite tretmane, a i zahtjevi njihovog života veoma su različiti. Upravo iz tog razloga početak svakog posjeta posvećen je razgovoru i detaljnoj konzultaciji. Svaki takav razgovor započnem s pitanjem: “Koje vam se frizure nikako ne sviđaju?” Snažno vjerujem da su žene veoma intuitivne. One zapravo jako dobro znaju koji stilovi frizura nikako nisu prikladni za njihovo lice, a nakon toga moj je zadatak da u dogovoru s njima odlučimo koje boje, dužinu kose i stil frizure izabrati. Kao što je gospodin Alexandre uvijek govorio: “Svaka žena je kraljica u našim frizerskim stolicama i naš je zadatak da saslušamo njezine želje, savjetujemo je i istaknemo njezinu prirodnu ljepotu.“

Naomi Campbell, Sophia Loren, Carla Bruni i Sophie Marceau samo su neke od zvijezda koje redovito posjećuju Vaše salone. Koji su Vaši savjeti za dobar odnos s VIP klijenticama?

Ono što te klijentice najviše žele od svojih frizera zapravo je odnos zasnovan na međusobnom povjerenju. Treba saslušat njihove želje, poštovat zahtjeve njihovih životnih stilova i čuvati tajne njihove kose, a ponekad i neke još osobnije. I naravno, ono što poznate osobe najviše cijene jest postojana kvaliteta frizerskih usluga!

Gdje pronalazite inspiraciju za kolekcije?

Dovoljno je širom otvoriti oči dok šetate gradom jer inspiracija je zapravo svuda oko nas! Ako želite pronaći nove trendove dovoljno je pogledati što vole mladi. Osobno sam veliki obožavatelj njihovog eklektičnog stila kojim se na najrazličitije načine suočavaju sa zahtjevima modernog vremena. Također mislim da je ključ inspiracije poštivanje različitosti. Naime, potrebna je mjera radoznalosti, no i otvorenog uma. Obožavam promatrati stilove ljudi u različitim gradovima diljem svijeta i isticati ono što ih čini individualnima. Ideje za kolekcije dobivam i gledajući najnovije filmove ili pak izložbe umjetničkih slika i fotografija jer već i jedan mali detalj može inspirirati novu frizuru ili ukras za kosu!

Alexandre de Paris & Elizabeth Taylor

Kako biste objasnili tajnu uspjeha gospodina Alexandra de Parisa? Koje su za Vas najdraže uspomene na suradnju s majstorom francuskog šišanja?

Alexandre de Paris bio je čovjek koji je stalno pratio najnovije trendove, kako u frizerstvu tako i u modi, glazbi, umjetnosti, filmu. Obožavao je kulturu, a ta ga je ljubav vodila do rada s međunarodnom aristokracijom, pariškim kućama visoke mode, hollywoodskim studijima i nekima od najvećih zvijezda filma koje i danas čine popularnu kulturu. Svi oni vjerovali su njegovim rukama znajući da će napraviti nešto savršeno te da s njim mogu dijeliti sve svoje nesigurnosti. 

Moji najdraži trenuci s gospodinom Alexandrom bili su u vrijeme rada na pariškim tjednima visoke mode. Modni dizajneri zahtijevali su svake sezone sve veću maštovitost, a gospodin Alexandre vodio nas je i ohrabrivao da oslobađamo svoju kreativnost. Krajem svakog tjedna bili smo umorni, ali i iznimno sretni jer smo postajali bolji frizeri nego u trenutku kada smo započeli.

Po uzoru na velike modne kuće fokusirani ste na sačuvanje tradicionalnih tehnika friziranja i stiliziranja. Zašto je, po Vašem mišljenju, važno sačuvati tradiciju frizerstva?

Svaka naša frizura je kreacija. U njoj možemo naći elemente umjetnosti, kreativnost frizera i vještinu njegovog rada, a učenje tradicionalne tehnike zapravo je jedini način da se talent frizera razvije do svoje potpunosti. Nikad se ne smiju zaboraviti osnovne tehnike jer nam upravo one, jednom kada ih dovoljno dobro savladamo, pružaju slobodu stvaranja inovacija, mogućnost istraživanja nekih novih frizura. 

Alexandre de Paris frizerske kreacije

Koji su vaši budući ciljevi za Alexandre de Paris frizersku kuću?

Ja sam strastvena osoba koja nikad ne gleda unazad pa tako definitivno nisam jedan od onih koji misle da je u prošlosti sve bilo bolje. Obožavam inspirirati nove generacije frizera koji u našim frizerskim kreacijama vide ljepotu. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti inspirirati frizere diljem svijeta, otvarati nove frizerske salone u inozemstvu te razvijati našu akademiju. Naravno, pored toga veoma sam fokusiran i na stalno prenošenje znanja i ljubavi prema kosi na nove generacije frizera. S njima dijelim tajne naše filozofije i vještina, baš kao što je to nekada sa mnom dijelio legendarni Alexandre.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK