Fotografije: Sharon Blain


Više od pet desetljeća karijere i bezbrojne nagrade osvojene na nekim od najvećih frizerskih pozornica u svijetu samo su neki od razloga zašto smo u Hairstyle News Uredništvu odlučili zamoliti gospođu Sharon Blain za intervju. Svoju frizersku karijeru započela je još davnih šezdesetih u Bathurstu, malom australskom gradiću, u doba kada su vladale besprijekorno natapirane punđe, a dužnost frizera bila njihovo tjedno održavanje. Ipak, iskustva stečena u tom razdoblju karijere pokazala su se kao iznimno dobar temelj za daljnji uspjeh. Australska frizerska struka više je puta nagradila poslovne inovacije Sharon Blain, no ona u svom srcu i dalje ostaje skromna edukatorica i kako sama kaže “s misijom da dijelim svoje stečeno znanje, tradicionalne tehnike i tajne zanata s budućim generacijama frizera”.

Sharon Blain mnogi poznaju kao majstoricu stiliziranja duge kose. Njezine kolekcije svake godine predstavljaju nove nosive trendove u svijetu svečanih frizura, a za svoj nezaboravni izgled mnoge mladenke mogu zahvaliti upravo njoj. I čini se da će nas njezine elegantne kreacije oduševljavati još dugi niz godina – “Svakog se dana osjećam kao da sam tek na početku svoje karijere. Jednostavno volim frizerstvo i cijenim mogućnost da dijelim svoje znanje s drugima, a naravno i da učim od drugih. To je ono što čini frizerstvo tako čudesnim zanatom,” zanosno govori Sharon Blain o svojoj frizerskoj strasti. Uživajte u intervjuu s majstoricom stiliziranja duge kose. Nadamo se da će vas njezine riječi inspirirati u nadolazećoj sezoni svečanih frizura!


Vaša karijera traje već više od 50 godina! Kako doživljavate ovo postignuće?

Puno toga sam postigla u svojoj karijeri, neumorno otvarala nova vrata sebi i svom timu i pomicala svoje osobne granice. No, vrijeme brzo prolazi i svaki put kad me novinari podsjete na mojih 50 godina u svijetu frizerstva iskreno se iznenadim toj činjenici! Mislim da sam najviše ponosna na činjenicu da sam i nakon svih tih godina i dalje toliko strastvena oko toga što radim i da sam i dalje veoma aktivna u svijetu frizerstva. Zahvalna sam svim frizerima koji su bili inspirirani mojim radom i učili od mene na seminarima i nastupima diljem svijeta, a naravno uzbuđeno iščekujem i buduće izazove!

Započeli ste sa 14 godina tako da ste se ispisali iz škole i počeli raditi kao naučnica u lokalnom frizerskom salonu. Veoma odvažan potez za jednu tinejdžericu! Zašto ste se odlučili postati frizerka?

Već kao dijete sanjala sam da postanem frizerka. U srednjoj sam školi bila buntovnica za koju učitelji jednostavno nisu imali strpljenja. Iskreno, tu školu nisam voljela, no obožavala sam umjetnost, školske debatne klubove, javno nastupanje, dramatiku i učenje engleskog jezika. Mislim da sam to stečeno znanje veoma dobro iskoristila u frizerskoj industriji. Ljubav prema umjetnosti izražavam tako da stalno istražujem nove kreativne načine stiliziranja kose. Svoje samopouzdanje mogu zahvaliti svojoj ljubavi za dramatikom, teatrom i javnim nastupanjem. Mislim da ne trebate završiti fakultet da biste bili uspješni – ono što trebate jest strast i puno samodiscipline i vjere u sebe.

Radeći kao naučnica u frizerskom salonu stekli ste mnogo korisnih iskustava. Ima li neko koje biste posebno izdvojili?

Promatrajući frizere naučila sam koliko je uporan i neprestan rad potreban za uspjeh. Naučila sam da je potrebno uložiti puno vremena – dani u frizerskim salonima su veoma dugi, klijenti su raznoliki, a potrebno je i svakodnevno educiranje kako biste uspješno nudili najnovije, moderne frizure. Sve što sam naučila u vrijeme naučništva koristim i danas!

Sharon Blain

Sharon Blain

Možete li za naše čitatelje izdvojiti neke od izazova s kojima ste se u Vašoj karijeri susreli i koje su bile Vaše tajne za njihovo uspješno savladavanje?

Mislim da je za mene najveći izazov bio sam početak u svijetu frizerstva. Veoma mali broj ljudi zna da sam osnove frizerstva naučila sama i da nisam imala prilike proživjeti ni dana u frizerskoj školi. Prije 50 godina, kada sam započinjala karijeru, u malim gradovima poput mojeg nije bilo organizirane, školske edukacije za frizere. Umjesto toga, 4 godine provela sam učeći u salonu, promatrajući frizere u radu i komunikaciji s klijentima. Nakon toga trebale su mi još 3 godine kako bih dobila svoju licencu za frizera. U tom periodu postavila sam si obećanje koje je odredilo moju karijeru. Odlučila sam da želim biti najbolja u tome što radim. Rekla sam si – ako želim biti uspješna u frizerskoj industriji, onda trebam imati izvrsne vještine. Od tog trena nadalje sve svoje snage posvetila sam usavršavanju. Posjećivala sam sve moguće seminare šišanja i bojenja kose, redovito putovala u London na edukacije pri globalno poznatim akademijama, a pročitala sam i brojne motivacijske knjige koje su me suštinske promijenile. Možda se čini da nakon 50 godina karijere ne trebam daljnja usavršavanja, no ja i dalje stalno istražujem nove mogućnosti za svoj poslovni i osobni napredak.

Ako me pitate zašto sam toliko strastvena oko edukacije i dijeljenja informacija i tajni zanata s budućim generacijama frizera, moj odgovor je – jer sam ja živi dokaz toga kako te posvećenost zanatu, posvećenost stalnom usavršavanju i hrabrost mogu dovesti do karijere iz snova. U ovom slučaju to je frizerska karijera i upravo to su vrijednosti koje najviše želim dijeliti sa svojim kolegama frizerima.

Sharon Blain

Sharon Blain na pozornici

U svojim mladim godinama dobili ste i otkaz u jednom frizerskom salonu. Štoviše, vlasnica salona rekla Vam je da frizerska karijera jednostavno nije za Vas. Kako ste to doživjeli?

Haha, mislim da ta osoba ni sama nije svjesna koliko su me njezine riječi motivirale da joj dokažem kako je u krivu! Zbog tih sam riječi od sebe počela zahtijevati više. Potpuno sam se posvetila edukaciji s ciljem da dokažem njoj,  ali zapravo ponajviše sebi, koliko dobra frizerka mogu postati! Primajući nagrade na nekim od najvećih frizerskih pozornica u svijetu, često sam joj zahvaljivala jer sam joj doista iskreno zahvalna. Njezine su me riječi naučile kako sami odlučujemo kako će te riječi utjecati na nas. Riječi imaju moć zaustaviti nas na našem putu ili nas pak pogurati. Ja sam se odlučila za ovo drugo.

Mnogo toga ste postigli u svojoj karijeri, a dobili ste i brojne nagrade za svoje kolekcije i edukacijski rad. Koja dostignuća iz svoje bogate karijere biste posebno istaknuli? Što Vas motivira za postizanje ovako visokih ciljeva?

Mislim da sam najviše ponosna na australsku nagradu Hair Expo Hall of Fame. Zahvalna sam australskoj frizerskoj struci koja je prepoznala moj neumorni rad i moje inovacije u frizerskoj industriji. S radošću se sjećam i jednog veoma zahtjevnog, no zaista posebnog perioda u mojoj karijeri. Imala sam priliku voditi australski tim frizera na svjetskom prvenstvu u Japanu, na kojem su upravo oni osvojili prvo mjesto u regiji Oceanije. Također, posebna čast bila mi je i činjenica da je Sassoon Academy izabrala moj seminar za edukaciju svog umjetničkog tima.

A što me motivira? Stalno si postavljam nove ciljeve i ne odustajem dok ih ne postignem, a to mogu samo stalnom vjerom u sebe i svoje vještine. Prečesto frizeri zbog nedostatka samopouzdanja i podrške prebrzo odustanu, a sve zato što nažalost sami nisu mogli vidjeti koliko su blizu ostvarenju svojih ciljeva.

Sharon Blain

Sharon Blain, kolekcija Ultra

Majstorica ste stiliziranja duge kose. Vaše svečane frizure obožavane su diljem svijeta, a Vaši seminari redovito su rasprodani. Odakle proizlazi ta ljubav za stiliziranjem duge kose?

Mislim da je ta ljubav započela u mojim početnim godinama u lokalnom frizerskom salonu. Šezdesetih su klijentice svakog tjedna posjećivale svog frizera. Punđe i bouffant frizure bile  su među najpopularnijim izborima, no one su zahtijevale i stalno održavanje. Zaljubila sam se u stiliziranje duge kose, istraživanje novih načina i tehnika koje se mogu primijeniti u svakodnevnom radu u salonu i nuđenju inovacija po uzoru na najnovije modne trendove. I danas redovito stvaram godišnje čak 3 kolekcije svečanih frizura. Sve te frizure veoma su komercijalne, relativno lake za usvojiti, brzo ih je moguće stvarati u frizerskim salonima, a završni izgledi odišu najnovijim trendovima iz svijeta mode.

Koji mladi frizeri Vas najviše inspiriraju? Što volite u njihovom radu?

Uf, to je veoma teško pitanje jer ih zaista ima puno! Obožavam Joeyja Scandizzota i Kobija Bokshisha iz Australije. Od britanskih frizera najviše pratim rad Brooks&Brooks artističnog tima jer stalno nude svjež pogled na stiliziranje kose. Ipak, moj vječni frizerski idol je Angelo Seminara.

Društvene mreže često stvaraju pogrešna očekivanja i zanemaruju zahtjevnost stvaranja pojedinih frizura. Kako se Vi suočavate s tim problemom i kako ih riješavate kroz Vaše seminare?

U svakoj državi gdje održavam seminare prepoznajem jedan veoma važan trend za kojeg nisam sigurna da je najbolji za osobni razvoj, a i budući razvoj frizerske struke. Svi naime žele Instagram-slavu! Umjesto da polaznici seminara provedu vrijeme učeći, oni fotografiraju svaki detalj mojih seminara i dijele slike na svojim profilima. Svi žele lajkove i instant pažnju! No, to stvara daljnje probleme. Umjesto usavršavanja osnova frizerstva što bi im pružilo bezbroj kreativnih mogućnosti, oni samo žele naučiti kako doseći što više lajkova na društvenim mrežama! Zato na svojim seminarima predstavljam frizure koje su brze i jednostavne za izradu, ali kroz koje se također uče i osnovne tehnike, odnosno vještine. Mislim da je to dobitna kombinacija. Želim da polaznici s mojih seminara odlaze puni znanja koje im dugoročno može donijeti lojalnost klijenata, a ne samo instant pažnju!

Sharon Blain

Sharon Blain, kolekcija Dentelle

Koje su vještine koje tražite od članova Vašeg edukacijskog tima?

Oko sebe imam mali tim frizera koji mi pomažu. Važno je imati vješte suradnike koji dijele istu frizersku filozofiju, koji su uporni i nikad ne odustaju. Njihove umjetničke sposobnosti moraju biti izuzetne, a naravno moraju imati i dobro znanje o frizerskim tehnikama. Posebno cijenim frizere koji vole maštati i pomicati granice svoje kreativnosti. Kada tražim članove za svoj tim, zapravo ih vrlo često pronalazim upravo među polaznicima mojih seminara. Naime, vrlo brzo mogu procijeniti ima li određeni frizer potencijala, ono „nešto“ potrebno za rad u mojoj akademiji.

Jedan od težih izazova s kojim se mnogi suočavaju upravo je rad u timu, bez obzira o kojem je poslu riječ. Ipak, sposobnost rada u kolektivu uistinu je jedna od važnijih vještina koja svakom zaposleniku pa tako i frizeru, može pomoći u njegovom napretku. Imate li kakav savjet kako biti što bolji timski igrač?

Frizeri trebaju biti predani svom radu, a i željeti oko sebe ljude koji ih svakodnevno motiviraju da budu bolji. Ego je svakako potrebno ostaviti doma! Svaki šef treba znati motivirati svoje zaposlenike. Treba za njih imati strpljenja jer svatko od nas ima svoje izazove, ali upravo je zato zadaća šefa usmjeriti zaposlenike u pravom smjeru. Bodriti svoje frizere te ih stalno motivirati da postanu bolji.

Koje će usluge biti među najprofitabilnijima u 2019. godini?

Mislim da će klijentice sve više željeti klasično bojenje, a očekujem i porast kraćih frizura, oštrijih geometrijskih linija. U 2019. godini očekujem povratak tehničkog pristupa frizerstvu. Samo tako možemo podizati cijene naših usluga i biti nagrađivani u skladu s našim vještinama. Vjerujem da se ovo već događa jer izuzetne vještine šišanja, bojenja i stiliziranja kose uvijek će biti ključne za uspjeh i profitabilnost salona.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK