Sanja Karasman na Slovenskom frizerskom festivalu

Fotografije: Sanja Karasman arhiva; Klemen Razinger
Razgovarao: Denis Pucelj


Stalni razvoj, radoznalost i hrabrost – ovo su samo neke od vrijednosti kojima bi mogli opisati Sanju Karasman, Subrina Professional kreativnu direktoricu. Ona je predana koloristica, frizerka, dizajnira odjeću i stvara najrazličitije video-sadržaje, no njezin najveći profesionalni uspjeh možda je ipak karijera edukatorice i preko 50 Subrina Professional edukatora koji su zahvaljujući njezinoj edukaciji svoje karijere odveli na jedan novi nivo, a svoje znanje danas dijele s frizerima diljem regije pa i šire.

Sa Sanjom smo na kratko porazgovarali nakon jesenskog nastupa Subrine Professional na Slovenskom frizerskom festivalu. Tamo su njezine pixel frizure, predstavljene u završetku nastupa, dokazale ambicioznost ove predane koloristice. Svakim otkrivanjem pramenova ukazale bi se snaga i ljepota ove koloracijske tehnike, a Sanjin marljiv rad posjetitelji su nagradili podužim i veoma glasnim aplauzom koji je dokazao i koliko frizeri vole biti inspirirani! Uživajte u intervjuu sa Sanjom Karasman!


Surađujemo već dugi niz godina i vaši su seminari uvijek zahtjevni, s velikim brojem modela, a rado ih posjećuju i frizeri. Što vam prolazi kroz glavu posljednjih 5 minuta prije nastupa?

Posljednjih 5 minuta prije nastupa obično uvijek netko od modela nedostaje! Ne biste vjerovali, ali modeli uvijek imaju veću tremu od nas, pa ih onda moramo uvjeravati da se ništa loše neće dogoditi. „Nema veze ako zaboraviš kako ide koreografija. Ti samo budi hrabra i pravi se da je sve u redu, čak i ako nije“. Tako da zadnjih 5 minuta zaboravim na svoju tremu jer se bavim tuđom.

Odakle dolazi vaša ljubav prema svijetu boja?

Nisam nikada razmišljala o tome, no kao djeca smo uvijek svi voljeli crtati. Ja sam jako voljela likovni u školi i još se dan danas sjećam kako nam je profesorica likovnog objašnjavala spektar boja. Mislim da sam bila više zainteresirana od drugih i vjerojatno mi je njezin način predavanja ostao u podsvijesti. 

Rođeni ste u Zagrebu, no posljednjih nekoliko godina živite i radite u Ljubljani. Kako je došlo do suradnje s brendom Subrina Professional?

Srela sam prave ljude u pravo vrijeme. Ono što je bilo važno jest to da sam uvijek željela više, drugačije i bolje. Nije me bilo strah zamijeniti posao, napustiti sve što sam imala u Zagrebu. Uvijek sam se držala mota da ako ne probaš, ne znaš što će se dogoditi. Ono što nikako ne volim jest žaliti i pitati se što bi bilo kad bi bilo. Zato uvijek idem naprijed, pa makar napravila pogrešku. Odlazak u Sloveniju bio je pun pogodak. Danas se svi uvijek dive tome gdje jesam i što sam postigla. Kako osobno tako i s firmom.


Iznimno ste kreativna i ambiciozna osoba. Uz to što ste vrsna frizerska edukatorica, stvarate i vlastite video edukacije, koje objavljujete na društvenim mrežama, a uza sve to bavite se i kreiranjem odjeće! Kako biste definirali svoju kreativnost? Koji je vaš savjet za postavljanje ciljeva i njihovo uspješno postizanje?

Uh…. Ja nisam osoba koja ima točan cilj u životu, osim možda leći sretna i zadovoljna na kraju dana. Ako ne mogu spavati cijelu noć, znači da nisam nešto dobro napravila i da me nešto kopka. Sutradan odmah radim na tome da napravim više nego jučer i da mogu mirno spavati. Nema veće sreće i uspjeha od toga. Odjeću sam počela kreirati zato što imam tete koje su odlične krojačice. Odlučila sam tu obiteljsku crtu kreativnosti povezati, pa zadnjih godina moja teta šiva odjeću i kostime koje možete vidjeti na kolekcijama Subrine Professional. Otad su kolekcije puno skladnije jer kada zamislim frizuru, vidim i odjeću koja ide uz nju. Mislim da moramo isprobavati nove stvari kako bismo poboljšali sebe i otkrili što sve zapravo možemo, a da nismo toga ni svjesni.

Videozapise sam počela raditi spontano, onako više iz fore. Prvi video na YouTubeu je bio baš to – zafrkancija. Prijatelja sam ošišala po uzoru na glavnog glumca serije Peaky Blinders i u samo nekoliko dana imala sam par tisuća pregleda. Uvijek sam htjela raditi videozapise, ali nikada nisam imala vremena za to i mislila sam da je puno teže. Ali jednostavno je – uzmeš kameru, staviš je u kut i počneš snimati. Definitivno moram još puno raditi na tome da postignem još bolju kvalitetu, ali svakim danom učim i otkrivam kako napraviti bolji video od prethodnog.

Puno vremena i truda ulažete u educiranje kolega frizera. Koja su za vas zlatna pravila edukacije? Kako frizeri mogu izvući najviše iz svake edukacije?

Ono što sam shvatila u zadnjih nekoliko godina jest to da što manje kompliciraš, to je bolje. Sama ne odlazim više na napredne seminare, nego uvijek idem na bazu. Mnogi žele inspiraciju, da budu kreativniji, a ne shvaćaju da se kreativnost ne može naučiti. Kada usavršiš bazu i radiš svaki dan na tome da je sve bolje i bolje shvatiš, onda kreativnost počne dolaziti sama. Kreativnost se nalazi u svakom pojedincu, ono što je koči jest strah i možda nedovoljno znanja. No svakako iz svake edukacije možete izvući puno toga, pa makar i to da vidite što se ne smije raditi.

Prije par godina bila sam na edukaciji u akademiji Schorem. Učila sam tehnike brijanja i šišanja muške kose. Kada sam na kraju edukacije razgovarala s ostalima koji su bili na seminaru, rekli su da su malo razočarani zbog kvalitete šišanja. Ja sam se nasmijala i rekla da je meni bilo super. Kada idete na edukaciju određene akademije, morate znati što očekivati. Uvijek dobro pogledajte što oni rade – danas to možete bez problema vidjeti na društvenim mrežama. Bez obzira na to što tada tehnički dio nije bio najbolji, svejedno sam nešto naučila, a to je da svatko ima svoju priču, svatko ima svoj način rada i možda baš onda otkrijete koliko toga znate i na čemu još morate raditi.

Poznati ste po svojoj profesionalnosti, a na velikim pozornicama odišete samouvjerenošću. Kako se osjećate dok stojite na pozornici? Što po vama čini dobar show?

Pozornica me hrani. Daje mi neku vrstu moći. To da možete nekome pomoći dok nešto objašnjavate, odličan je osjećaj. Ono što je meni važno jest da probam stvari objasniti na što jednostavniji način. Zadnjih godina promoviram salonski rad na pozornici. Na svakom seminaru kažem da ne želim ljude učiti, nego da želim podijeliti s njima to što znam. Salonski pristup radu nešto je što frizere oduševljava i čak ako radite najklasičnije šišanje, ljudima će se to svidjeti. Baš zato što nema kompliciranja. Salonske frizure moraju biti jednostavne, razumljive i u najkraćem mogućem vremenu efikasno napravljene.

Sanja Karasman na Hairstyle News frizerskom festivalu

Sanja Karasman na Velikoj pozornici Hairstyle Newsa 2016. i 2019. godine.

Što čini dobrog frizera?

To je pitanje koje ja postavljam na seminarima. Frizeri uglavnom kažu da su to edukacija, kvaliteta rada, upornost, volja, pozitivnost, dobre škare i još mnogo toga. I to sve stoji. Ja uvijek kažem da dobrog frizera čini to da zna kada mora prestati šišati.

Puno vremena i truda ulažete u educiranje kolega frizera. Koja su za vas zlatna pravila edukacije? Kako frizeri mogu izvući najviše iz svake edukacije?

Ono što sam shvatila u zadnjih nekoliko godina jest to da što manje kompliciraš, to je bolje. Sama ne odlazim više na napredne seminare, nego uvijek idem na bazu. Mnogi žele inspiraciju, da budu kreativniji, a ne shvaćaju da se kreativnost ne možete naučiti. Kada usavršiš bazu i radiš svaki dan na tome da je bolje i bolje shvatiš, onda kreativnost počne dolaziti sama. Kreativnost se nalazi u svakom pojedincu, ono što je koči jest strah i možda nedovoljno znanja. No svakako iz svake edukacije možete izvući puno toga, pa makar i to da vidite što se ne smije raditi. Nedavno sam bila na edukaciji u akademiji Schorem. Učila sam tehnike brijanja i šišanja muške kose. Kada sam na kraju edukacije razgovarala s ostalima koji su bili na seminaru, rekli su da su malo razočarani zbog kvalitete šišanja. Ja sam se nasmijala i rekla da je meni bilo super. Kada idete na edukaciju određene akademije, morate znati što očekivati. Uvijek dobro pogledajte što oni rade – danas to možete bez problema vidjeti na društvenim mrežama. Bez obzira na to što tada tehnički dio nije bio najbolji, svejedno sam nešto naučila, a to je da svatko ima svoju priču, svatko ima svoj način rada i možda baš onda otkrijete koliko toga znate i na čemu još morate raditi.

Kako vam je bilo u Madridu na edukaciji za pixel tehniku?

Prošle sam godine bila u Madridu na akademiji Xpresion Creativos, gdje sam polazila tečaj njihovih tehnika bojanja kose pod imenom PIXEL. Kao kolorist stalno tražim nove ideje i inovacije u tehnikama bojanja. Pikseli su svakako najzabavnija i najinovativnija tehnika, koju još uvijek i sama otkrivam. Seminar je trajao 4 dana, a kroz to vrijeme učili smo osnovne i napredne tehnike piksel bojanja. Ono što mi se najviše svidjelo jest jedinstvenost ove koloracijske tehnike i njezina specijaliziranost obzirom da nije namijenjena svima. To je tehnika koja iziskuje puno vremena i strpljenja. Proces bojanja ne smije se ubrzavati i, što je možda još i važnije, ne smije bit nervoze jer stvari u trenu odu krivim smjerom. Tehnika je naravno avangardnija i nije za svakidašnju uporabu u salonu, ali kao edukator mogu reći da sam bila oduševljena.

Sanja Karasman na frizerskom seminaru X-Presion frizerske akademije

Sanja Karasman & X-Presion Creativos

Moj boravak u Madridu bio je jako ugodan i opušten jer su dečki napravili atmosferu kao da radimo kod kuće. Ekipa Xpresion sastavljena je od vrhunskih ali istovremeno jako skromnih frizera koji rade upravo na tome da stvaraju inovacije. Sljedeće se godine spremam za naprednije tečajeve pixel tehnika i svakako se veselim podijeliti ih s frizerima na Hairstyle Newsu.

Poznati ste po svojoj profesionalnosti, a na velikim pozornicama odišete samouvjerenošću. Kako se osjećate dok stojite na pozornici? Što po vama čini dobar show?

Pozornica me hrani. Daje mi neku vrstu moći. To da možete nekome pomoći dok nešto objašnjavate, odličan je osjećaj. Ono što je meni važno jest da probam stvari objasniti na što jednostavniji način. Zadnjih godina promoviram salonski rad na pozornici. Na svakom seminaru kažem da ne želim ljude učiti, nego da želim podijeliti s njima to što znam. Salonski pristup radu nešto je što frizere oduševljava i čak ako radite najklasičnije šišanje, ljudima će se to svidjeti. Baš zato što nema kompliciranja. Salonske frizure moraju biti jednostavne, razumljive i u najkraćem mogućem vremenu efikasno napravljene.

Subrina Professional već dugi niz godina nastupa u ulozi pokrovitelja na Hairstyle News Festivalu. Što vam znači suradnja s Festivalom?

Nastup na Hairstyle News Festivalu za mene je velik stres jer se ipak događa u mom gradu. Osim toga, odlično mi je što mogu nastupati na najvećem događaju u regiji, jer sam oduvijek bila, a i danas sam još uvijek djevojka koja ostvaruje svoje snove. Stajati pred hrvatskom publikom meni je nešto najvrijednije jer mogu ljudima pokazati da svi mogu postići sve što žele, bez obzira na to odakle su.

Frizure pikseli Sanje Karasman

Kolekcija za kalendar 2020. godinu

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK