Tomaž Turk na Hairstyle News frizerskom festivalu predstavlja frizuru iz Mič Styling kolekcije

Fotografije: Tomaž Turk arhiva
Razgovarao: Denis Pucelj


Tomaž Turk predstavlja jedno od enigmatičnijih frizerskih lica regije. Kako i sam pojašnjava, tišina je veliki dio njegovog posla i katalizator njegove kreativnosti pa upravo zato želi da njegovi radovi pričaju umjesto njega. U pregledu Tomaževe karijere, a koja traje već više od 2 desetljeća, možemo spoznati bogatstvo regijskog frizerstva i doživjeti sve promjene koje smo uostalom i nosili na našim glavama. 1998. godine preuzeo je ulogu kreativnog direktora u salonima Mič Styling u Ljubljani, stvara nove trendove u oblikovanju kose, predaje na Mič Styling akademiji te redovito nastupa na frizerskim eventima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, SAD-u i Italiji. Njegovo je najveće postignuće dosad finale na međunarodnom natjecanju International Visionary Award 2009. i 2013. u Londonu.

Uživajte u intervjuu s njim i pobliže se upoznajte s frizerskom filozofijom kojom odišu Mič Styling kolekcije.


Zašto ste odlučili postati frizer?

Kao tinejdžer sam poželio preseliti iz malog grada u veći. Napustio sam Postojnu i otišao u školu u Ljubljanu. Tada sam birao između škole dizajna ili frizerske škole. Frizerstvo nije bilo moj prvi izbor, ali svakako me taj svijet ispunio, jer u njemu mogu izraziti svoje dvije velike ljubavi – modu i kreativno stvaranje.

Kako biste opisali svoju frizersku filozofiju?

Ustrajnost, odricanje, upornost, dosljednost, trening, strast, zadovoljstvo.

Godine 1998. postali ste kreativni direktor Mič Styling akademije. Možete li ukratko objasniti kako se formirala akademija?

Počevši raditi u Mič Styling salonu, dosta sam brzo započeo i s educiranjem mladih frizera koji su dolazili u naš salon iz frizerske škole. Nakon toga smo odlučili da počnemo znanje dijeliti i međusobno, te smo započeli educirati sve frizere iz Mič Styling salona.

Ubrzo je uslijedila i prva samostalna kolekcija Mič Styling akademije, nazvana Tilt. Mič Styling je bila prva akademija u Sloveniji. Na početku smo nudili Basic Cuts tečajeve, a u isto smo vrijeme podučavali i kreativno šišanje i bojenje kose.


Kako sada gledate na te početne godine? Što biste savjetovali mlađem Tomažu?

Teško da bih mu se usudio nešto savjetovati jer on je vrlo „svoj“. Mladi Tomaž je nepredvidiv i voli sarkastičan humor. Teško ga je razumjeti, a i teško zaboraviti. Iznimno je karizmatičan i ne traži nikakvo odobravanje od drugih. Iznimno je lojalan i ne tolerira izdaju. Hahaha, mislim da bi on zaista vrlo teško prihvatio bilo kakav moj savjet!

Tomaž Turk s Anthonyem Mascolo i Robertom Cromeansom

Tomaž Turk s Anthonyem Mascolo i Robertom Cromeansom

Kako biste opisali rad Mič Styling akademije u 3 riječi?

Estetika, tim, dijeljenje.

Što čini dobroga frizerskog edukatora?

Dobar je edukator skroman, glavu drži na ramenima, a ne u oblacima, ima oštro oko i kako on educira druge, i sam uči od njih.

Kako biste opisali nove generacije frizerskih naučnika? Što čini dobrog naučnika? Koja su vaša zlatna pravila u komunikaciji s njima?

Sljedeća generacija naučnika dio je takozvane iGeneration. Oni su odrasli s pametnim telefonima u ruci i iluzija je očekivati da će se oni mijenjati – mi ćemo kao mentori trebati naučiti nove tehnike pomoću kojih ćemo ih moći educirati. Oni su naime vrlo brzi u učenju, ali iznimno lako gube koncentraciju.

Svoju osobnu filozofiju educiranja naučnika mogu sažeti u sljedećoj rečenici: Dobar naučnik treba postavljati izazove svome  mentoru. On treba biti dosljedan i ustrajan. Njegova ga otvorenost prema svemu novome što svijet donosi može dovesti do toga da postane iznimno dobar u svom poslu. Želim da moji naučnici stalno žele nešto više za sebe i da se stalno žele educirati. Želim i da naučnici kod mene nauče prenositi znanje na druge – svi moji naučnici trebaju prije završetka edukacije moga sljedećeg naučnika naučiti nekoliko osnova. Čvrsto vjerujem da taj sistem rada uči mlađe generacije frizera kako novo znanje mogu primiti i svladati samo ako ga uspiju prenijeti i na druge.

Frizure Tomaža Turka kojima se predstavio na Alternative Hair Showu

Tomaž Turk je 2009. i 2013. nastupio na pozornici londonske dvorane Royal Albert Hall na prestižnom natjecanju International Visionary Awards, koje se održava u sklopu događanja Alternative Hair Show.

Dvaput ste nastupili na pozornici dvorane Royal Albert Hall na prestižnom natjecanju International Visionary Awards, koje se održava u sklopu događanja Alternative Hair Show u Londonu. Što su vam značili ti nastupi?

Prvi me put sve zajedno jako iznenadilo – zaista je lijepo čuti da vas takav renomirani žiri izabere za nastup na najprestižnijoj frizerskoj pozornici na svijetu. No u isto sam vrijeme bio nervozan jer sam bio prvi iz ove regije koji je dobio priliku nastupiti na Visionary Awards. Nikoga nisam mogao pitati za savjet, a puno bi mi tada značilo da me netko s ovih prostora mogao mentorirati i pripremati za takav nastup. U backstageu sam bio sam, nisam imao nikoga tko bi mi pomogao, kao što su neki to  radili za druge natjecatelje. No tad sam napravio jednu zaista drsku frizuru, u kojoj je fokus bio pomalo avangardni pristup – namjerno sam ostavio 2 centimetra neobojenog izrasta kose, a ostalu kosu obojio u bijelo.

Svoj sam pak drugi nastup na tom događanju skoro propustio – njihov e-mail s pozivom za sudjelovanje na natjecanju sakrio mi se u inboxu! Nakon toga su me uspjeli kontaktirati i svojim sam radom uspio ponovno proći u finale. Moj drugi nastup bio mi je lakši – koncept frizure i nastupa imao sam isplanirane do najsitnijeg detalja, a sa sobom sam imao i svoju ekipu. Bio sam jedan od rijetkih frizera koji su frizersku kreaciju napravili u backstageu, koristeći kosu modela. Većina njih naime već puno prije nastupa napravi frizuru i onda na dan nastupa samo stave kreaciju na glavu modela. No taj me nastup poučio i jednoj drugoj strani svijeta frizerstva i rada na tako kvalitetnoj razini. Zaista sam puno radio u to vrijeme i završio sam u bolnici s upalom pluća. To me iskustvo naučilo kako je život krhak i da treba cijeniti svaki trenutak poslovnog uspjeha, ali u isto vrijeme i paziti na sebe.

U nekoliko intervjua istaknuli ste da ne pričate puno kada radite. O čemu razmišljate dok radite?

Kao frizeri stalno smo u razgovoru sa sobom – razmišljamo hoćemo li ošišati tu vlas ili ne, hoće li se vlasi početi kovrčati ili će stajati kako želimo. Stalno imamo neke dileme i naš posao zahtijeva od nas da budemo vrlo mirni, pažljivi i koncentrirani na frizuru klijenta ispred sebe. Svakomu od nas dnevno u glavi prolazi 70.000 misli i to može biti iznimno teško. Volim tišinu dok radim jer to sam ja – mene zanima samo bistvo, i kad slušam i kad pričam. Kako kaže stara japanska izreka – govori samo onoliko koliko zaista trebaš.

Izabrane frizure Tomaža Turka iz Mič Styling kolekcija

Tomaž Turk već nekoliko godina kao frizerski stilist surađuje na Fashion Week revijama u Ljubljani i New Yorku, a surađuje i na snimanjima filmovima kao i za potrebe oglašivačke industrije.

Imate li neki svoj moto? Možete li ga objasniti i nama?

Ako želiš uspjeh, trebaš u životu prihvatiti jednu činjenicu, a to je da je jedina stalna stvar u životu stalna promjena. Svi se trebamo stalno mijenjati, kao osobe trebamo rasti i razvijati sebe i svoje potencijale. Trebamo znati prihvatiti sve izazove i biti istinski radoznali kada je riječ o svemu oko nas – ako želimo opstanak, trebamo učiti o svemu što nas u tom trenu okružuje, bila riječ o najnovijoj tehnologiji ili novom načinu života.

U Mič Styling salonima zaduženi ste i za razvijanje novih usluga za svoje klijente. Kako se odlučujete za uvođenje novih usluga? Postoje li neke usluge koje su po vašem mišljenju važne, a saloni ih još ne nude u dovoljnoj mjeri?

Svaki frizerski salon ima svoju filozofiju i svoju ponudu usluga, tako da je teško istaknuti usluge koje se na tržištu nedovoljno koriste. Svaki bi salon trebao investirati barem u jednu uslugu koja ga čini jedinstvenim na tržištu. U Mič Styling salonima prije 10 smo godina oformili takozvani Wash house. To je poseban dio u salonu, u kojem nema previše svjetla, glazba nije bučna i ondje želimo klijentima nuditi poseban spa-tretman. Osim toga klijentima nudimo i poseban Color bar, gdje mogu promatrati kako miješamo boje – tamo svi sjede za istim okruglim stolom i dok oni međusobno razgovaraju i čitaju magazine, mi iza njih bojimo njihovu kosu. Tamo nemamo ni ogledala, jer ga jednostavno ne trebamo – klijenti vjeruju u naše vještine i to vrijeme, umjesto da promatraju frizere kako rade, provedu u druženju s drugima klijentima ili prijateljima.

Tomaž Turk i kolaž fotografija nastupa njega i Mič Styling frizerske akademije na Hairstyle News frizerskom festivalu

Tomaž Turk (Mič Styling) na Hairstyle Newsu nastupa od 2005. godine.

Na Hairstyle News Festivalu nastupate već dugi niz godina. Kako biste opisali suradnju s Festivalom?

Hairstyle News nam je dao jednu veliku mogućnost koju iznimno cijenimo, a to je da se prezentiramo hrvatskim frizerima. Na Festivalu nastupamo od njegovih početka, zajedno rastemo i međusobno si pomičemo granice. Iznimno nam je drago da je Festival uspješan, da predstavlja renomiranu stanicu za sve frizerske stručnjake, a mislim da je ono što ga čini najprepoznatljivijim iznimno visoka razina organizacije i nuđenje konstantne podrške frizerima iz Hrvatske i regije.

Naravno, imam prelijepe uspomene i s njihovih legendarnih subotnjih partya, gdje smo se mogli podružiti s kolegama u opuštenoj atmosferi. Hvala Hairstyle News timu što činite za nas frizere!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK