Iznajmljivanje radnog mjesta ili prostora iznimno je korisna ideja, naročito u vremenima kada većina poslodavaca, uključujući vlasnike frizerskih salona, ispituje mogućnosti za smanjenje troškova i štednju. Ovakav oblik suradnje ne samo da smanjuje troškove, već i povećava prihode.

Isto tako, ako ste nezaposlen frizer jedna od mogućnosti za samozapošljavanje je unajmljivanje radnog mjesta u salonu. Osnovni uvjet za ovakvu suradnju je da frizer najmoprimac ima vlastiti obrt ili trgovačko društvo za obavljanje frizerske djelatnosti.


Praksa poslovne suradnje kroz iznajmljivanja radnog mjesta i prostora u frizerskom salonu uobičajena je u frizerskom poslu u zemljama zapadne Europe. Neki frizerski saloni iznajmljuju jedno radno mjesto, tj. frizersku stolicu, dok drugi sva radna mjesta u salonu popunjavaju samozaposlenima koji tako postaju samostalni frizeri unutar salona. Osim frizerima, neiskorišteni prostor u salonu može biti iznajmljen i ostalim profesionalcima u industriji ljepote koji nude usluge poput šminkanja, uređivanja noktiju ili pedikure.

Frizerski saloni u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ne koriste dovoljno takvu poslovnu suradnju. Kako bi ova ideja zaživjela i kod nas, donosimo vam informacije o mogućnostima iznajmljivanja radnog mjesta.

VLASNIK FRIZERSKOG SALONA – NAJMODAVAC

Vlasnik ste salona i želite iznajmiti radno mjesto te ostvariti dodatni prihod za pokrivanje troškova salona? Najprije se raspitajte postoji li u vašoj sredini interes za time.

Budući da vlasnici salona kroz iznajmljivanje radnog mjesta nemaju nikakvih obaveza prema tako zaposlenim suradnicima (zapošljavanje, kontrola radne discipline itd.), ovakav poslovni odnos gotovo je idealan! Nema troškova plaća, doprinosa, poreza i prireza jer najmoprimci te troškove snose sami iz vlastitog prihoda. Ipak, potencijalne zamke postoje. Bez obzira što osoba kojoj je radno mjesto iznajmljeno nije zaposlenik salona, ona ipak utječe na ugled salona svojom lošom ili dobrom uslugom. No, dobre je frizere teško zadržati odluče li otići, a ne treba isključiti ni svađe oko klijenata kao ni stvaranje konkurentske atmosfere između samostalnih frizera i zaposlenika u salonu.


SAMOSTALNI FRIZER U FRIZERSKOM SALONU – NAJMOPRIMAC

Ukoliko želite raditi kao samostalni frizer, a ne možete snositi troškove posjedovanja vlastitog frizerskog salona, opreme i ostalog, postoji mogućnost samozapošljavanja, odnosno unajmljivanja stolice u nekom od postojećih frizerskih salona. Taj način poslovne suradnje frizeru pruža mogućnost poslovanja bez velikih početnih ulaganja u prostor, opremanje salona i sl. Svojim klijentima mogli biste ponuditi usluge kao neovisni i samostalni frizer bez inicijalnih troškova koje neminovno imate kao vlasnik frizerskog salona. Naravno da taj odnos između frizera najmodavca i najmoprimca mora biti pravno i računovodstveno reguliran.

Velik broj frizerskih salona ne koristi sva radna mjesta koja posjeduju, što znači da postoji mogućnost za njihovo iznajmljivanje drugim frizerima. Iako to kod nas još uvijek nije uobičajeno, nije na odmet posjetiti neke od frizerskih salona i provjeriti jesu li zainteresirani. Pritom se svakako usredotočite na one salone koji imidžom odgovaraju vašim poslovnim zahtjevima i sklonostima.

Za mjesečnu “rentu” koja će pokrivati iznos najamnine i potrošenih energenata (struja, voda…), imat ćete pravo poslovati i voditi vlastiti posao unutar salona kojeg ćete koristiti za svoje poslovne aktivnosti.

UGOVOR O SURADNJI

Kao i kod svih drugih oblika suradnje i tu postoje pozitivne i negativne strane. Kako bi se utvrdile sve obaveze, odgovornosti i potpuna nezavisnost poslovanja vlasnika prostora od poslovanja frizera kojemu je radno mjesto iznajmljeno, poželjno da obje strane potpišu ugovor o suradnji. Precizan ugovor sklopljen na korist obje strane osigurava dugoročan i uspješan poslovni odnos.

Ugovor vam svakako pruža i zaštitu, on je osiguranje u slučaju neplanirane ili nepovoljne poslovne suradnje. Uobičajena je praksa da se taj ugovor sklapa na određeno vrijeme, primjerice na 3 godine, a obično sadrži i probni period. Ovakav ugovor je obavezan i odnosi se na sve aspekte usluga koje će se pružati u salonu. Preporuča se da on obuhvati svako područje koje bi moglo biti uzrokom eventualnih nesporazuma (npr. tko osigurava proizvode, tko plaća promotivne materijale u salonu, postoje li dodatni troškovi, tko plaća potrošnju energije i održavanja…).

Sklapanje ugovora potrebno je i zbog cijelog niza drugih situacija koje mogu biti neugodne za obje strane. Primjerice, ako frizer koji unajmljuje radno mjesto ošteti klijenta na bilo koji način, vlasnik salona treba imati svu potrebnu zaštitu kako on sam ne bi odgovarao za spomenutu situaciju. Važno je i da samostalni frizer ima zaštitu u situacijama koje ga mogu spriječiti u obavljanju posla, a samim time i u izvršavanju ugovorenih obveza prema vlasniku salona. U svakom slučaju mudro bi bilo uključiti i odvjetnike kako bi obje ugovorne strane bile sigurne da nešto nije izostavljeno. U svim slučajevima iznajmljivanja prostora preporuča se da frizer najmoprimac bude u potpunosti odvojen od poslovanja salona kako bi se njegovi poslovi, kao i poslovi salona, odvijali nesmetano.

Uz točke ugovora koje obuhvaćaju sve odnose na relaciji samostalni frizer – vlasnik salona, svakako treba uzeti u obzir i klijente. Njima je posebno važno objasniti kako je samostalni frizer upravo to – nezavisan o poslovanju koje se odvija u ostatku frizerskog salona i koji je pod nadzorom vlasnika. To se odnosi i na nove klijente koji pri prvom dolasku trebaju biti upućeni u činjenicu da u frizerskom salonu postoji više vrsta pravnih subjekata. Najbolji način je da odmah na ulazu u salon ili na salonskoj recepciji bude jasno naznačen popis djelatnika uz eventualne fotografije svakog od njih, opis usluga koje pružaju i pojašnjenje vrste radnog odnosa.

MOGUĆI OBLICI SURADNJE:

 • Fiksna najamnina kao mjesečni paušal – dobar oblik suradnje ukoliko se može pretpostaviti veličina mjesečnog prihoda koja se ostvaruje tijekom trajanja takvog dogovora
 • Neki saloni ne naplaćuju najamninu, već dijele prihode s frizerom najmoprimcem po unaprijed dogovorenom postotku. Ne postoji propisan fiksni postotak koji salon naplaćuje, no on se kreće između 40% i 60% od zarade samostalnog frizera
 • Kombinacija – manja najamnina koja je neka vrsta garancije te postotak od poslovanja (u slučaju dobrog poslovanja samostalnog frizera time profitira i vlasnik salona)

5 MOGUĆIH RAZLOGA ZA DONOŠENJE ODLUKE O IZNAJMLJIVANJU RADNOG MJESTA:

 • Bolje iskorištavanje prostora
 • Poboljšavanje kvalitete usluge salona jer su samostalni frizeri često motiviraniji od zaposlenika salona
 • Obogaćivanje ponude salona (make-up, manikura, pedikura i sl.)
 • Smanjenje troškova poslovanja bez smanjenja broja ljudi
 • Smanjivanje menadžerske odgovornosti te više vremena za vlastiti rad s klijentima i druge aktivnosti
 • 681
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 681
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK