Milo Maksimović - Put majstorstva u frizerskoj struci
Fotografije: Milo Maksimović; Instagram; Facebook

Piše: Milo Maksimović


Uspjeh koji nije podijeljen je neuspjeh (“Success unshared is failure”). Ovu izjavu sam prvi put čuo prije puno godina i nekako se uvukla u moj um kao misao vodilja za moj rad u našoj struci. Izgovorio ju je John Paul DeJoria, suosnivač kompanije Paul Mitchell. Ne treba puno govoriti o njemu i njegovom uspjehu jer vjerujem da se već puno zna.

Taj moto kako uspjeh koji se ne podjeli zapravo predstavlja neuspjeh je jako moćna misao vodilja u mojoj karijeri. To je jedan od razloga zašto učim druge našem zanatu. Vjerujem kako me dosta ljudi u struci zna, ali hajde da se malo predstavim jer želim da vam donesem interesantne teme vezano za našu struku.

Zovem se Milo Maksimović i posljednjih 25 godina radim u frizerskoj struci. Za sebe bih rekao kako sam svjetski putnik, živim na dva kontinenta, nastupao sam u brojnim gradovima svijeta, surađivao s velikim svjetskim imenima. Možda ću zvučati čudno ili neskromno, ali lagao bih kada ne bih izrekao sve onako kako je, a to je da sam počeo i naučio zanat u Beogradu. Radio u Srbiji i tu postao prvo edukator za Davines, a potom i za Paul Mitchell. Prvi sam frizer iz Beograda i Srbije kojeg je objavila Estetica World u zimu 2008. godine.

Za Paul Mitchell sam nastupao u Londonu, Zürich, Rimu, Beogradu, Riminiju, Frankfurtu te samim tim postao sam primijećen od njihovog prvog tima iz Amerike. Međutim moj američki put, a kasnije i život, počeo je preko preporuke prijatelja William De Riddera, legende Belgijskog frizerstva koji već dugo ima svoju akademiju u Brugesu i s kojim sam jedno vrijeme radio za Paul Mitchell. Odlazim prvo u Atlantu i postajem managing director za akademiju Mastery u okviru Paul Mitchell škola. Paradoks je bio da u Americi nisam radio za brend Paul Mitchell već sam predavao po njihovim školama.

Poslije nekog vremena odselio sam u Boston i tu je započeo sljedeći korak u moj karijeri u Americi. Radio sam tada za Fulham Salon kao Master stilista i edukator te paralelno predavao u Mastery akademiji narednih nekoliko godina. Držao sam privatne satove, a tada je započela i moja suradnja sa Wellom.

Naime poslije jedne edukacije za koloriste, zatrpavao sam toliko mnogo predavače s pitanjima i potpitanjima da je mojoj kolegici bilo neugodno pa me povukla na stranu i zamolila da prestanem. Međutim ja nisam. Htio sam sve više i više znanja kojeg sam uspoređivao s onim što sam već znao. Sve to donijelo mi je odmah poslije tog eventa poziv iz Odjela za istraživanje i razvoj za brend Wella Professionals da radim za njih baš u sektoru razvijanja brenda, kemije, novih preparata, imidža. Sa zadovoljstvom sam prihvatio i od tada surađujem s njima u razvoju brendova Sebastian i Wella Professionals. Također, radim savjetovanje za našu industriju s kompanijom Gerson Lehrman Group s Wall Streeta.

Surađujući s brojnim kolegama iz Amerike i Europe jedna stvar je vodila drugoj i tako sam na preporuku Ivane Špicer iz ZGAT Akademije dobio poziv od Hairbraineda da predajem za njih. To je dovelo do plodne suradnje i čestih nastupa u New Yorku, centru Američkog i svjetskog frizerstva. Uz London i Pariz, New York pokreće trendove u frizerstvu, fotografiji, modi i proizvodima. Stotine tisuća kolega je pogledalo moje nastupe za Hairbrained. Potom sam s legendarnim edukatorima sa Sassoon akademije 2019. godine išao na turneju u Poljsku i predavao u više gradova.

Hb Live #232 Creative Layers with Milo Maksimovic

Posted by Hairbrained on Monday, 2 July 2018

Nastupao sam i na America Beauty Showu u Chicagu s William De Ridderom, predavao u Atlanti i New Yorku za Arrojo akademiju i njihove edukatore, surađivao s ekipom Fringe i Dejanom Kostićem iz Beograda.

Eto, možda sve ovo zvuči nevjerojatno, ali to je skraćena verzija. Iskreno, mogao sam u Americi dobro raditi i s puno manje znanja u našoj struci, npr. samo salonski rad i slično, ali mene je uvijek vodilo ono što sam gore naveo, da uspjeh koji se ne podijeli nije uspjeh.

U jednom razgovoru s Denisom Vidovićem iz Hairstyle Newsa, došli smo do zaključka kako bi bilo sjajno napraviti neku vrstu kolumne u nastavcima kako bi se kolegama približio put kako se postaje majstor u našoj struci.

Postoje više kategorija majstorstva u frizerskoj struci, a ja bi ih podijelio na tehnički dio, šišanje, koloristiku, poslovni dio, etiku i umjetnost.

 1. Tehnički dio
  Da li je i koliko bitno poznavati kemijske procese i detalje s kojima se ne susrećemo svaki dan u radu? Znati kemiju u struci znači znati zašto se nešto radi s ovim brendom, a ne s nekim drugim, zašto nam je potrebna zaštita pri radu i kako očuvati zdravlje… Vidjet ćete kako je ovo kamen temeljac frizerske struke.
 1. Šišanja
  Što mislite koliko je važno znati pravilno držati škare, zglob ruke i češalj u svakom trenutku rada? Jednom naučeno može olakšati put majstora, ali i otežati ako je loša navika.
 1. Koloristika
  Znaš li zamiješati boje? Jedno od osnovnih pitanja na bilo kojem intervjuu za posao u struci. Šta to uopće znači u praksi? Zajedno ćemo uvidjeti.
 1. Poslovni dio
  “Ma ja sam frizer, nisam biznismen i ovo radim iz ljubavi”. Točno, ali bez znanja o poslovnom dijelu salonskog poslovanja, brzo se ispada iz struke s velikim razočarenjem.
 1. Etika
  Radimo li po principu “drži vodu dok majstori odu”? Dobro postavljeni principi su stupovi zanata i našeg rada, a samim tim i uspjeha.
 1. Umjetnost
  Jeste li čuli sljedeću frazu: “On je frizer umjetnik…baca boju lijevo desno, kida kosu brijačem, baš je kul.” Biti umjetnik je zapravo mnogo više. Otkrit ćemo zajedno.

Napredak samo u jednom ili nekoliko, ali ne u svim ovim segmentima frizerstva znači da nema ništa od postajanja majstorom. Majstor se postane onda kada se savladaju sve ove kategorije. Tada se od mornara postaje kapetan. Tada se brod porine u more i zna se kako i zašto, a možda i najvažnije – gdje krenuti. Jer mornar ide kamo mu kapetan zapovjedi.

Svi smo u početku mornari na našem poslovnom putu. Svi ribamo palubu i čistimo. Malo nas postane kapetanom. Stoga moj cilj ovog pisanja u nastavcima je da nadahnem nekoga da se osmjeli i jednog dana lakše postane kapetan.

Kažu kako je potrebno 10.000 sati da se postane majstor. To je 10 godina. Zvuči puno zar ne? Ali sve počinje prvim satom, prvim korakom, prvim danom.

Zato, hajde krenimo! Spuštam vam stepenice s palube broda, penjite se i krećemo! Kapetani u nastajanju i majstori – sretno i dobar vjetar u jedra.

Za više informacija uvijek možete posjetiti www.milohair.com i tu imate usluge koje nudim kao i moju posljednju kolekciju Aether.

Hb Live: Line and Graduation with Milo Maksimovic

Posted by Hairbrained on Sunday, 1 December 2019

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK