Aleksandra Oparov i Tina Mašić - balayage modeli
Fotografije: Aleksandra Oparov arhiva; Tina Mašić arhiva

O izazovima i profitabilnosti balayage koloracijskih usluga razgovarali smo s Tinom Mašić (Frizerski studio Wox iz Zagreba) i Aleksandrom Oparov (Frizerski salon Alexandra iz Rijeke). Saznajte kako se u njihovim salonima rješavaju različiti poslovni izazovi koje donose balayage usluge i kako ponekad sa tek nekoliko pramenova možemo pobuditi zanimanje klijentica za veće (i profitabilnije) koloracijske promjene.


Tina Mašić za Hairstyle News

Tina Mašić, studio Wox, Zagreb

“Balayage kao koloracijska tehnika čini poprilično velik i zahtjevan posao u salonu. Upravo zbog toga u našem smo salonu puno pažnje posvetili edukaciji, izradi i unaprjeđivanju konzultacija s našim klijenticama. Naime nerijetko nam klijentice dolaze sa svakakvim zahtjevima i nerealnim očekivanjima. U tim situacijama često je potrebno objasniti razliku između balayagea, ombrea, flamboyagea i sličnih tehnika. Prvenstveno je bitno da smo mi stručni, educirani, da možemo prepoznati što one zaista žele. Ako je kosa previše uništena naravno da ne smijemo raditi još jedno izbjeljivanje koje je potrebno da bi dobili taj efekt. Dakle u startu morate objasniti klijentici da je za izradu kvalitetnog balayagea potrebno izdvojiti dovoljno vremena i da ne može biti gotovo za “pola” sata.


Uvijek će postojati oni koji misle da je to vrlo jednostavno i da je cijena previsoka kako bi se “samo malo” obojali vrhovi. To su situacije s kojima se susrećemo svakodnevno. No ne zaboravite kako uvijek ima i onih koji će prepoznati vašu stručnost i kvalitetu te znati cijeniti vaš trud. Svakim balayage bojanjem stvarate jedinstven izgled klijentice te tako možete izraziti i svoju kreativnost.

Tehniku balayage u našem salonu nudimo i klijenticama koje do sada nisu bojale kosu ili su nesigurne oko prevelikih promjena. Takvima uvijek možete ponuditi pramen ili dva, efekt kao da su posvijetljeni od sunca, i sigurna sam da će vas sljedeći put pitati za malo više “sunčanih” pramenova.

Osim toga, balayage nudi i mnoge dodatne prodajne mogućnosti. Nijansiranje i mijenjanje boje tona jedna je od naših najvažnijih usluga za održavanje balayagea. Prednost bojanja tom tehnikom je i u tome što s takvom postepenom promjenom boje klijentice svaki sljedeći dolazak u salon doživljavaju kao još jedan korak naprijed, korak ka nečem ljepšem. A tako prepoznaju i našu stručnost te vjeruju našim savjetima i preporukama za njegu kose, baš kao i izabranim profesionalnim proizvodima iz naše ponude.”


Aleksandra Oparov za Hairstyle News

Aleksandra Oparov, salon Alexandra, Rijeka

“Svoju popularnost balayage djelomice može zahvaliti činjenici da ne iziskuje uistinu redovite odlaske frizeru radi obnavljanja boje i to je svakako nešto o ćemu treba razgovarati s klijenticom kada nudimo ovu uslugu. No to nipošto ne znači da balayage nije dobra i za posao našeg salona profitabilna usluga. Naprotiv, kada govorimo o preljevu za toniranje kose pomoću kojeg dobivamo konačnu nijansu, svakako ćemo preporučiti da se on obnovi kroz nekoliko tjedana. Također, “podignuti” razinu posvijetljene kose ili dodati “konture” za osvježenje svakih nekoliko mjeseci samo su neki od razloga da se klijentica vrati i to svakako treba ponuditi.


Budući da su nekada većinu vremena i materijala u našem poslu iziskivali klasični „heklani“ pramenovi, ta je usluga bila i jedna od najskupljih u salonu. U usporedbi s takvim pramenovima, balayage može djelovati kao manje zahtjevna tehnika pa je moguće da će netko na taj način pristupiti formiranju cijene. Ponekad se balayage izvodi samo parcijalno u zonama kojima nedostaje svjetline pa ćemo u tom slučaju i cijenu prilagoditi utrošku vremena i materijala.

No ukoliko balayage na određenoj kosi radimo po prvi put, tada nam je potrebna velika vještina, puno vremena i velika količina proizvoda da temeljito „obradimo“ cijelu dužinu kose, napravimo savršene, suptilne prijelaze kako bismo dobili taj jedinstven, savršeno prirodan, sofisticiran krajnji rezultat. Ako tome pridodamo i preljev za postizanje specifične nijanse, a osobito ukoliko je potrebno tonirati i sam izrast kose, ovakav majstorski rad možemo s punim pravom naplatiti kao najskuplju uslugu u našem salonu.”

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK