U ime Grupe vlasnika frizerskih salona u Hrvatskoj dali smo naše komentare na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Nekoliko informacija o Grupi vlasnika frizerskih salona u Hrvatskoj

Naša grupa namijenjena je vlasnicima frizerskih salona u Hrvatskoj kako bismo kao zajednica mogli raditi na poboljšanju uvjeta u frizerskoj struci te promociji frizerskog zanimanja u javnosti. U grupi je trenutno nešto više od 400 vlasnika salona. Ukoliko ste vlasnik frizerskog salona u Hrvatskoj, te želite sudjelovati u stvaranju boljih uvjeta u poslovanju frizerskih salona za dugotrajno održiv razvoj frizerske struke, pridružite nam se u Facebook grupi Hairstyle News – vlasnici salona u Hrvatskoj. U grupi želimo razvijati konstruktivni dijalog s ciljem razvoja salonskog poslovanja Hrvatskoj.

U nastavku su naši komentari na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Aplikacija e-Savjetovanja omogućuje uključivanje u otvorena javna savjetovanja u postupku donošenja zakona, drugih propisa i akata. Više informacija o ovogodišnjem prijedlogu Zakona o porezu na dodanu vrijednost i svim danim komentarima imate na ovdje.

KOMENTAR 1
Denis Vidović, mag.oec.

osnivač i direktor, Hairstyle News (časopis, festival i web portal za frizerske profesionalce)

Poštovani, u ime Grupe vlasnika frizerskih salona u RH molimo vas da razmotrite naš prijedlog uvođenja niže stope PDV-a na frizerske usluge. Osim što za uvođenje niže stope PDV-a imamo zakonsko uporište u EU legislativi, analize i projekcije u našem prijedlogu prikazuju i veliku korisnost i za frizersku struku, ali i za državni proračun.

Ciljevi naše inicijative za uvođenje niže stope PDV-a na frizerske usluge:

 • omogućavanje održivosti poslovanja frizerskih salona,
 • zapošljavanje većeg broja frizera,
 • povećavanje standarda frizerskih usluga,
 • smanjenje nelojalne konkurencije – rada na crno,
 • omogućavanje porezno pravednijeg i lakšeg razvijanja frizerskog poslovanja,
 • te u konačnici i ulazak većeg broja frizerskih salona u sustav PDV-a.

U nastavku su naši argumenti i razlozi zašto bi trebalo pomoći frizerskoj struci kako bi imala dugoročno održiv razvoj i smanjiti PDV na frizerske usluge s postojećih 25% na 13%. 

 • Niža stopa PDV-a na frizerske usluge ima zakonsko uporište u EU legislativi kroz Direktivu vijeća EU (2006/112/EZ). Frizeri se s razlogom spominju u ovoj Direktivi kao radno intenzivna djelatnost s velikim udjelom osobnog rada te se tako opravdava uvođenje niže stope PDV-a za njihove usluge.
 • Naše analize, ali i one od EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge, pokazuju kako je to dobro i za proračun.
 • EU države koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge imaju dobro iskustvo te i nakon više od 10 godina i dalje su zadržali tu nižu stopu PDV-a za frizere. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska je svojim frizerima već sniženu stopu od 13,5% od 1.11.2020. dodatno smanjila na 9%, Cipar ima 5%, Poljska ima 8%, Luksemburg ima 8%… Hrvatski frizeri imaju 25% po jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi!

 • Frizerstvo kao djelatnost ima veliki udio osobnog rada. Frizeri su ograničeni na 2 ruke i vremenski na 1 klijenta te udio plaća u frizerskom poslovanju ide i do 50% ukupnog prometa u salonima.
 • Frizerska struka je od javnog značaja za osobnu higijenu društva. Potrebno je ozbiljnije pristupiti problemima frizerske struke s obzirom i na njezin značaj u društvu. Za vrijeme nedavne karantene shvatili smo koliko je ljudima važna osobna urednost koju im pružaju frizerski profesionalci. Stoga je važno olakšati opstanak frizerskog poslovanja zbog svih koristi koje ono pruža zajednici.
 • Frizeri su svjesni kako i ostale struke trebaju pomoć, jer to su osobe koje su njihovi svakodnevni klijenti s kojima suosjećaju. I zbog toga oni ne podižu cijene svojih usluga, iako je frizersko poslovanje u velikim izazovima, pogotovo s radom pod zadanim epidemiološkim mjerama.

 • Frizerstvo je mala djelatnost iz perspektive ukupnog proračuna i može biti probni primjer za reformu ovog tipa. Napominjemo i kako su, po priloženim analizama u Inicijativi, efekti za državu i struku pozitivni te mogu biti vidljivi već nakon 2-3 godine, a zasigurno kroz 5 godina.
 • S ovom problematikom frizerska struka u Hrvatskoj se bori i od vremena prije epidemije. A pogotovo sada kada su im troškovi zbog epidemioloških mjera jako porasli, a cijene usluga su u salonima ostale iste.
 • Uz nižu stopu PDV-a vlasnici salona biti će motiviraniji za razvijanje svog poslovanja. I dalje ćemo imati manje salone koji su zadovoljni manjim obujmom poslovanja, ali nemojmo gubiti znanje frizerskih majstora koji se zbog nepovoljne porezne politike odlučuju na ograničavanje svog poslovanja s manjim brojem radnika. Frizerska struka je ovisna o prenošenju znanja s iskusnijih majstora na mlađe frizere. S ovakvim ograničavanjem zapošljavanja gubimo tu jako bitnu odliku frizerske struke u prenošenju znanja s majstora.

 • Postojeće mjere su nam pomogle. Ugasio se požar, no mi moramo riješiti problem struke. Struka se ne razvija jer frizeri zbog visokog PDV-a ne žele ući u sustav PDV-a. Niža stopa PDV-a bi pomogla da frizeri ne zatvaraju vrata svojih frizerskih salona i da nam kvalitetan kadar ne odlazi raditi van Hrvatske.
 • Pitanje je zašto većina frizerskih salona ima po 1 ili 2 zaposlena? Pa baš zbog ulaska u sustav PDV-a kakav je sad, sustav u kojem se ne isplati povećavati zapošljavanje, prihode i ulaganje pa mnogi smatraju kako je taj trud uzaludan i kontraproduktivan. U prevedenom za više truda i zalaganja manje zarade!
 • Spuštanje stope PDV-a nema veze sa spuštanjem cijena u našoj struci, već naprotiv ostavlja veći neto prihod poslodavcu da poveća plaću zaposleniku, da uloži u njegovu edukaciju, da uloži u prostor i kupi bolju opremu jednom riječju sama struka se podiže na veći nivo, i upravo ta razlika u oporezivanju se opet vraća u proračun, ali drugim kanalima.

 • Kod samog smanjenja PDV-a u početku dolazi do negativnog efekta jer će postojeći saloni manje uplaćivati, i ako u obzir uzmemo i nove salone koji će postupno ulaziti u sustav PDV-a i nova zapošljavanja, već kroz 3-4 godine imamo višestruko pozitivan efekt što smo i prikazali u našoj Inicijativi.
 • Po našim informacijama u Hrvatskoj smo 2013. godine imali 16% frizerskih salona u sustavu PDV-a, a danas ih je manje od 7%. Očit je trend fragmentacije i sve manjeg razvijanja salonskog poslovanja. Za 5-10 godina neće nas imati tko šišati. Ovo nisu jedini problemi frizerske struke, ali su važni za njezinu održivu budućnost.

Popis djelatnosti iz članka 106. u Direktive vijeća EU (2006/112/EZ) kojima je dopušteno uvođenje niže stope PDV na svoje usluge

1. Manji popravci:
(a) bicikala;
(b) cipela i robe od kože;
(c) odjeće i kućanskog rublja (uključujući popravke i izmjene);
2. obnova i popravci privatnih stanova, osim materijala koji čine značajni dio vrijednosti isporučene usluge;
3. čišćenje prozora i čišćenje u privatnim kućanstvima;
4. usluge kućne njege, kao što je pomoć u kući i njega mladih, skrb za starije osobe, bolesne ili invalide;
5. frizerske usluge.

Osim što su ovo sve intenzivno radne djelatnosti s visokim udjelom osobnog rada, još jedan od razloga zašto su ove djelatnosti izdvojene u ovoj EU direktivi i dozvoljeno im je da imaju nižu stopu PDV-a na svoje usluge je i veliki udio nelegalnog poslovanja tj rada na crno, koji uvelike opterećuje i sve frizere koji legalno rade.

Izdvajamo samo neke od izjava koje čujemo od vlasnika frizerskih salona vezano za sustav PDV-a na frizerske usluge i situaciju u frizerskoj struci:

„Spasio sam se od kada sam izašao iz sustava PDV-a. Sada imam manje djelatnika, manje brige i više zaradim.“

„U mom slučaju razlika između biti izvan i u sustavu PDV-a izgleda ovako: u godini prije ulaska u sustav PDV-a = 6.000,00 kn paušalnog poreza, a u prvoj godini u sustavu PDV-a, s 2 djelatnika više = 103.000,00 kn samo PDV-a. Ne isplati mi se!“

„U posljednje 2 godine mi je 4 djelatnika (ne učenika), u prosjeku 20 godišnjaci, otišlo u Njemačku. To su situacije u Slavoniji gdje u inozemstvo odlaze bez puno razmišljanja ili kvalitetne pripreme. Na žalost, ni tamo nemaju velike šanse ostati u struci, pošto nisu dosegnuli kvalitetu i znanje jezika da mogu raditi u dobrim salonima.“

„Vlasnik sam salona u kojem smo tri zaposlene i imam dvije praktikantice. Posao se širi i ja bih vrlo rado zaposlila još jednu radnicu, ali ne mogu jer bi onda morala u sustav PDV-a! I tako nažalost moram odbijati mušterije jer je neizvedivo odraditi sve. Kad bi porez bio 13% , ajme gdje bi nam bio kraj! Više zaposlenih, kvalitetniji rad i država bi dobila više s tom stopom PDV-a. Mislim da bi se puno nas odlučilo ući u sustav PDV-a. Barem ja bi!“

„Trenutno u mom salonu je dvoje djelatnika i radimo samo 1 smjenu. Ali ako npr. želim da mi salon radi cijeli dan od 8 do 20h, trebam minimalno 4 djelatnika i ulazim u PDV sustav. Ali kada u moju cijenu dodam PDV onda više nisam konkurentan u odnosu na kolegu koji nije u sustavu PDV-a te time ima i nižu cijenu usluge. Kako da objasnim našim strankama da im cijene usluga moramo povećati za 25%? Kada bi se smanjio PDV na 13% na naše usluge ta bi razlika bila manja i prilagođenija frizerskoj struci. Sigurno bi došlo do povećanja broja salona s vise djelatnika te bi time bilo i više salona u sustavu PDV-a i u našoj struci se ne bi bježalo od toga da razvijamo svoje poslovanje i prenosimo svoje znanje na mlađe kolege. A važno je i reći kako većina frizera su žene, njima je još veći problem održati salonsko poslovanje u skladu s promjenama i napredovanjem struke jer imaju i veće obiteljske obaveze, odlaze na porodiljni…“

U ime Grupe vlasnika frizerskih salona u RH,
Denis Vidović, mag.oec.

KOMENTAR 2
Merlinka d.o.o., Ivica Pavlačić

dugogodišnji vlasnik frizerskog salona Merlinka iz Karlovca s 15 zaposlenika

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u (Narodne novine, broj 115/16) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine propisana je:
– preraspodjela između stope PDV-a od 25% i 13% na određena dobra i usluge

Nadalje propisane su odredbe koje su stupile na snagu 1. siječnja 2018. godine, a odnose se na: – povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 300.000,00 kuna

Da je nakon odluke o preraspodjeli stope od 1.1.2017. godine smanjena porezna stopa na frizerske usluge danas bi preko 20% ukupnih salona bilo u sustavu PDV-a.

Nakon povećanja praga puno salona je izašlo iz sustava PDV-a, a i iz sustava fiskalizacije vidljivo je drastično smanjivanje subjekata u sustavu PDV-a kroz proteklih 5 godina. Svi subjekti koji su tada bili na samom rubu ulaska u sustav PDV-a, su razvili svoje poslovanje i povećali prihode za tih 70.000,00 kn i opet stali kako bi ostali izvan sustava PDV-a. Stoga povećanje praga nije bilo trajno rješenje već odgoda problema. Po današnjom troškovima svi subjekti koji zapošljavaju 2 i više djelatnika nikako ne bi mogli biti izvan sustava PDV-a i zato je bitno porezno rasterećenje kako bi se smanjila siva zona i uveo red te zdrava tržišna konkurencija koja dovodi do poboljšanja struke a i veći prinos državi.

Stoga predlažemo usklađivanje u skladu s Direktivom Vijeća 2006/112/EZ. gdje se u odjeljku 2, poglavlje 3, prilog 4 spominju FRIZERSKE USLUGE kao lokalno isporučene usluge i usluge za osobnu higijenu društva na koje je moguće primijeniti sniženu stopu PDV-a.

Sedam članica Europske unije je prepoznalo važnost frizera u društvu kao i specifičnost frizerskog poslovanja, a analize iz tih EU država koje već imaju nižu stopu PDV-a za frizerske usluge pokazuju pozitivan efekt i dobro iskustvo i nakon više od 10 godina primjene te i dalje zadržavaju nižu stopu PDV-a za frizere dok se Hrvatski frizeri oporezuju s 25% jednoj od najviših općih stopa PDV-a u Europi. Posljednji primjer je Češka koja je ove godine snizila PDV za frizerske i brijačke usluge s 21 na 10%. Frizeri u Sloveniji imaju 9,5% još od 2010. godine, a sada traže da se snizi na 8,5%. Nizozemska ima 9%, Irska ima 13,5%, Cipar 5%, Poljska 8%, Luksemburg 8%. Najnovija informacija iz Irskog frizerskog udruženja je da vlada u potpunosti razumije frizerski sektor i stopa PDV-a na frizerske usluge se sa već snižene stope od 13.5% smanjuje na 9% od 01.11.2020. kako bi se taj sektor što više stimulirao jer bitan i od javnog značaja.

Stoga je poželjno da se uvede proširenje primjene stope PDV-a od 13% i na frizerske usluge te da Hrvatska bude 8 članica EU sa sniženom stopom PDV-a na frizerske usluge.

Pošto je sada po službenim podacima iz sustava fiskalizacije samo 7% salona u sustavu PDV-a, smanjenjem stope na 13% bi moglo sasvim realno rezultirati time da kroz 5 godina u sustavu PDV-a bude i više od 20% salona, može biti otvoreno i više od 700 novih radnih mjesta, a s godinama primjene i više!

Sve naše procjene i analize frizerske industrije u Hrvatskoj možete prelistati na kraju članka.

Dokumenti koje možete pogledati su:
– Inicijativa za nižu stopu PDV-a na frizerske usluge
– Argumenti-za-Inicijativu-niže-stope-PDV-a-za-frizere
– Objašnjenje novih analiza prema podacima iz porezne uprave
– Prezentacija smanjenja stope PDV-a za službenih 4832 frizerskih salona od kojih je 7% u sustavu PDV-a na 5 godina
– Efekt smanjenja stope PDV-a za službenih 4832 frizerskih salona od kojih je 7% u sustavu PDV-a na 5 godina
– Prezentacija smanjenja stope PDV-a za službenih 7213 frizerskih i kozmetičkih salona od kojih je 7% u sustavu PDV-a na 5 godina
– Efekt smanjenja stope PDV-a za službenih 7213 frizerskih i kozmetičkih salona od kojih je 7% u sustavu PDV-a na 5 godina

U ime Grupe vlasnika frizerskih salona u RH,
Ivica Pavlačić

U nastavku možete prelistati sve naše do sada pripremljene dokumente i argumente koji su proizašli iz višemjesečnih istraživanja, analiza i projekcija o korisnosti uvođenja niže stope PDV-a za frizersku struku i državni proračun RH.

Inicijativa za uvođenje niže stope PDV-a (13%) na frizerske usluge

Dodatak Inicijativi – Verzija II sa službenim podacima iz Porezne uprave

Dodatak Inicijativi – Pregled stanja u frizerskoj struci kroz proteklih 5 godina prema službenim podacima iz porezne te analize i projekcije za sljedećih 5 godina uz uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge

Našu Inicijativu za pomoć frizerskoj struci podržavaju: Udruga Glas poduzetnika (UGP), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska obrtnička komora (HOK).

Pridružite nam se u Facebook grupi Hairstyle News – vlasnici salona u Hrvatskoj. Kako biste potvrdili da ste vlasnik frizerskog salona, za pristup grupi potrebno je obavezno odgovoriti na tri jednostavna pitanja.

#nekaseglasfrizeracuje

 • 681
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 681
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK