Inspiraciju za promjenu boje kose možemo pronaći svugdje. U TV oglasima, časopisima, na društvenim mrežama stalno viđamo djevojke s prekrasnim, zavodljivijim nijansama, no često zaboravljamo kako iza ovih besprijekornih izgleda stoje stručnjaci s godinama i godinama iskustva.

Sa željom da i sami postignemo ovakve izglede (u što kraćem vremenu i što jeftinije), googlamo vodiče i pitanja poput: “Može li se kosa bez greške obojiti kod kuće”, zaboravljajući pritom na jednu važnu stvar. Odgovore na ova pitanja i savjete za kućnu promjenu frizure najčešće pišu novinari, a ne frizeri pa to zapravo nije izazov samo za klijenta već i profesionalnog frizera.

Je li uopće moguće kućnim bojanjem dobiti efekt kao da ste izašli iz salona? Bojanje kose zahtjevan je proces transformacije. On zahtjeva znanje kemije, puno iskustva, pa i poznavanje posebnosti kose klijenta.

Saznajte više o najčešćim pogreškama pri kućnom bojanju kose bojama iz dućana te kakve izazove ovi kućni eksperimenti kasnije predstavljaju profesionalnim frizerima.

KVALITETNO IZBJELJIVANJE KOSE U KUĆNOJ RADINOSTI – JE LI TO MOGUĆE?

Izbjeljivač je prah koji pomiješan s vodikovim peroksidom stvara kemijsku reakciju na kosi. Njegov cilj je otvoriti kutikule vlasi te promijeniti njihov prirodni pigment. Postupak izbjeljivanja odvija se postupno. Primjerice, smeđa kosa najprije postaje crvena, zatim narančasta, zlatnožuta i na kraju svijetložućkasta.

Za promjenu boje kose potrebno je dakle više koraka kemijskog izbjeljivanja. Nažalost, takvi drastični postupci prilično su stresni za kosu te ju mogu veoma brzo i oštetiti, pogotovo ako se to radi na nestručan način. Često se mogu koristiti i preagresivni izbjeljivači ili pak mogu biti predugo ostavljeni na kosi. Tada dobivamo, kako frizeri kažu, efekt “spaljene” kose. Pramenovi se mogu početi lomiti zbog svoje težine ili pak zbog poroznosti ne dozvoliti nanošenje boje. Frizeri će svakako napraviti sve što je u njihovoj mogućnosti da kosi vrate zdravlje, no taj proces često započinje šišanjem oštećenih dijelova ili dugim nizom profesionalnih tretmana njege kose kojima se vlasištu vraća snaga.

BOJE IZ DUĆANA NE PRUŽAJU MOGUĆNOSTI PERSONALIZACIJE NIJANSI

Kada govorimo o boji za kosu koju možemo kupiti u dućanu, najčešće u paketu dobivamo jednu boju i samo jedan razvijač. Boje iz dućana tako nam ne omogućavaju prilagođavanje i personaliziranje nijansi. Kod boje iz dućana rijetko se vodi obzira o tonu ili podtonu kose i zato je iznimno teško predvidjeti završne rezultate bojanja. Osim toga, pri bojanju kod kuće iznimno je teško kontrolirati toplinu boje pa je tako završni izgled gotovo uvijek za nijansu ili dvije tamniji ili svjetliji od željenog.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Randy (@styledbyrandy_) on

Kod bojanja kose trebamo iznimno paziti i na ispravno, a pogotovo ravnomjerno nanošenje boje kako u konačnici završni rezultat ne bi izgledao neujednačeno. Ono što u potpunosti možete zaboraviti da ćete ikad postići u kućnoj radinosti jesu omiljeni sunčani pramenovi. Naime bojama iz dućana i bez profesionalnog znanja nemoguće je napraviti balayage ili neku drugu sličnu frizuru sjenčanog efekta koji kosi daje prirodnost. Kućno obojenim frizurama zbog toga uvijek nedostaje osjećaj dimenzije i prozračnosti.

SVAKA KOREKCIJA BOJA POČINJE ISKRENIM RAZGOVOROM

Klijentice koje su u svojim kućnim eksperimentima napravile veću pogrešku zasigurno će potražiti pomoć profesionalnog frizera, a ono što će najviše i najprije pomoći jest iskrena i otvorena komunikacija. Frizeri trebaju biti upoznati s upotrijebljenim bojama i postupcima koji su doveli do neželjene situacije. Osim toga, preporuča se i test pramenova kojim se ujedno može i analizirati zdravlje vlasi te predvidjeti krajnje rezultate bojenja profesionalnim bojama. Frizeri će ponekad moći već kroz jedan ili dva posjeta spasiti kosu klijentica, no one s povećim teškoćama moraju biti spremne na mogući duži niz tretmana koji će biti potrebni kako bi vlasište ponovo bilo zdravo. I stoga, prije nego se odlučite za kupnju boje iz dućana, promislite dvaput jer činjenica je da nikad ne znate kakvo vas iznenađenje na kraju čeka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kim Bruce Blonde Specialist (@themisfitblonde) on

BOJE I NIJANSE KOJE SE MOGU POSTIĆI SAMO U FRIZERSKIM SALONIMA

INTENZIVNE BOJE

Pastelne i žarke nijanse zbog utjecaja društvenih mreža postale su neke od najomiljenijih, no iza besprijekornog izgleda takve frizure skriva se majstorsko znanje kolorista jer samo on zna pravom formulom sačuvati zdravlje kose te izborom pramenova istaknuti dimenziju frizure.

PLATINASTA PLAVUŠA

Svi znamo kako dobivanje ove zavodljive boje kose zahtijeva puno izbjeljivača. Često je kosu potrebno posvjetliti i za nekoliko nijansi! Ovo je bojanje iznimno zahtjevno te zahtjeva puno profesionalnog znanja i iskustva. Naime, veoma lako se može dogoditi da se kosa i vlasište “spale” ukoliko se cijeli proces radi na nestručan način, a to u konačnici može imati dugoročne posljedice za izgled i zdravlje kose.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by LONDON•BALAYAGE & BLONDES (@leanne_chadwick_hair) on

INTENZIVNO CRNA

Mističnu, zaista tamnu crnu nijansu može se postići samo u frizerskom salonu. Naime, samo koloristi mogu uistinu prepoznati tonove i podtonove kose te tako predvidjeti koji je najbolji način za postizanje ove zavodljive nijanse bez greške.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Kansas City Hair Stylist (@garrettkenroach) on

 • 479
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 479
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK