Fotografije: Shutterstock; Vlasta Menges
Autor: Vlasta Menges


U klasičnom sustavu školovanja za naše zanimanje svi prolazimo sve segmente frizerstva, a u svakodnevnom radu u salonu nerijetko prepoznajemo u kojem dijelu frizerstva se budi naša strast. Frizerstvo ima puno lica i mogućnosti izražavanja, ali postavlja se pitanje je li važan talent i sama kreativnost ili je bitno poznavati neke zakonitosti koje nam zadaje sama kosa. Otkrila sam da se svaki segment ove struke može naučiti poštujemo li pravila koja su nam zadana, a tek potom do izražaja dolazi naša kreativnost kojoj nema kraja. Razmišljajući o obliku frizure moramo uzeti u obzir strukturu, teksturu i rast kose. A na što sve moramo misliti želimo li bojiti kosu?

Koloristika je znanost koja se bavi koloracijom kose, a u kojoj ključnu ulogu ima poznavanje kemijskih procesa koji se događaju u kosi. To su definitivno prvi koraci koje trebamo usvojiti kako bismo se mogli baviti ovim dijelom posla. Kad kažem „usvojiti”, zapravo mislim „razumjeti” jer je praksa pokazala da nije dovoljno nešto znati, nego to treba uistinu poznavati. Tek kad poznajemo kemijske procese koloristike, možemo se baviti koloracijom.

Što je to koloracija?

Za mene je to skup različitih vještina koje se očituju u obliku tehnika koje koristimo tijekom bojenja kose. Njih ima mnogo, ovisno o tome govorimo li o globalnoj ili parcijalnoj koloraciji, a možemo ih i kombinirati kako bismo postigli željeni rezultat. Od klasičnih pramenova koje pakiramo u folije evoluirali smo do tehnika koje se nazivaju balayage, flamboyage, ombre, sombre…. a riječ je o koloraciji koja se često izvodi „free hand” tehnikama. To ukazuje na neprestane promjene u našoj struci. 

Svoje prve korake u koloristici napravila sam prije točno 20 godina. Ono što je tada bilo bitno, dosad se nije promijenilo, a to je konstantna edukacija. No jesu li informacije o koloristici koje sam imala tada i sada primjenjive, jesu li dovoljne, što se sve promijenilo u koloristici, a što u koloraciji? Kako i dalje želim učiti i napredovati, zbog sebe, svojih klijenata i mlađih naraštaja u svom salonu, odlučila sam preispitati svoje znanje i nadograditi ga. Hairstyle News je u pomoć pozvao naše cijenjene kolege. U Hrvatskoj i regiji postoji impresivan broj vrhunskih frizera koji su stručnjaci u onom području frizerstva u kojem su otkrili svoju strast. Njihovo znanje smatram škrinjom s blagom u kojoj i sama mogu naći važne odgovore za vlastiti napredak. Zato vas pozivam da se usudite pitati, da se usudimo biti znatiželjni, da si priznamo da ne znamo sve te da dijeljenjem informacija i znanja napredujemo, rastemo i postanemo bogatiji, a ne siromašniji. Naše znanje nam nitko ne može uzeti, a ako ga dijelimo, ono se umnožava. Čudna je to matematika u zakonima fizike!

Stručne savjete renomiranih kolorista možete u narednim tjednima pratiti na Hairstyle News portalu! Svoje savjete će s vama dijeliti: Barbara Nonković (Frizerski salon Barbara), Mile Kjumurov (Indola), Sanja Karasman (Subrina Professional Academy), Katica Topčić (Fabula de Forma), Nikola Blažinčić (Nikola Blažinčić), Vladimir Vukobrat (Idea Academy), Milo Maksimović (Fulham Salon) i Matjaž Okorn (Mič Styling). 

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK