Zgat PCC edukacija
Fotografije: Mario Mesarić, Hairstyle News

Saznajte kako je bilo na nagradnoj edukaciji održanoj na ZGAT akademiji za sudionike natjecanja Precision Cutting Championships 2020. Prošle godine se po prvi put održalo globalno frizersko natjecanje Precision Cutting Championships koje se odvijalo na društvenim mrežama. Birao se globalni pobjednik u preciznom šišanju kao i pobjednici po državama i regijama u kojima se ovo natjecanje održava. Natjecanje je bilo otvoreno za sve koji su željeli testirati svoje znanje i prikaze ljepote oblika frizura kroz svoje tehnike šišanja. ZGAT akademija bila je domaćin natjecanja za Hrvatsku i zemlje u našoj regiji. Ostale zemlje u kojima se ovo natjecanje također održavalo su: UK, Irska, Hong Kong, Vijetnam, Italija, Grčka i USA.

Natjecanje Precision Cutting Championships održalo se u tri kruga. U prvom krugu bilo je potrebno pokazati umijeće tehnike trokutaste graduacije (triangle graduation), u drugom krugu tehniku oble linije (round line), a u trećem ujedno i finalnom krugu natjecateljima je ponuđeno da sami izaberu stručni prikaz jedne od devet osnovnih tehnika šišanja.

U finalnom krugu natjecateljima je ponuđeno da sami izaberu stručni prikaz jedne od devet osnovnih tehnika šišanja.

Cijelo se natjecanje moglo pratiti na Instagramu. Natjecatelji za našu regiju objavljivali su svoje radove uz hashtag: #pcchampionshipcro. Regionalni pobjednik natjecanja bio je Mario Vidaček, a radove svih regionalnih finalista možete pogledati ovdje.

ZGAT akademija, kao domaćin natjecanja za našu regiju, odlučila je jednodnevnim tečajem nagraditi svih 7 natjecatelja koji su se sa svojim radovima prijavili te u vremenu karantene i otežavajućih okolnosti pokazali strast i predanost napretku u struci. Na nagradnoj edukaciji iz Slovenije su bili prisutni Matjaž Cej iz Nove Gorice, Miloš Milosavljević iz Ljubljane i Vesna Glavnik iz Polzele, dok su iz Hrvatske bili prisutni Josipa Marinac iz Slavonskog Broda i Mario Vidaček iz Zagreba. Kolege iz Srbije, Đorđe Petrašinović iz Trstenika i Petar Pakaški iz Beograda, zbog epidemiološke situacije nisu mogli prisustvovati ovoj edukaciji i za njih će tečaj biti održan kada to epidemiološke okolnosti dopuste.

U Hairstyle Newsu, kao medijskom pokrovitelju natjecanja za našu regiju, jedva smo dočekali i s veseljem prisustvovali nagradnoj edukaciji i druženju s frizerskim ljubiteljima preciznog šišanja iz naše regije. Iskoristili smo ovu priliku i popričali s Ivanom Špicer i Mariom Mesarićem iz ZGAT akademije, a predstavljamo vam i ostale sudionike natjecanja.

IVANA ŠPICER, @ivanaspicer

Drago nam je da smo unatoč situaciji i odgodama uspjeli ugostiti ekipu natjecatelja Precision Cutting Champhionshipa. Proveli smo zajedno jedan predivan i kreativan dan u kojem smo se uspjeli još malo bolje upoznati, podijeliti znanje i naše vizije struke.

Dan se sastojao od jutarnje demonstracije i teorije gdje smo pokušali prenijeti dio filozofije rada akademije i promjenjivanje tehnika na oblike. Nakon jutarnjeg dijela započeli smo radionicu. Za nas je važno da svakom polazniku pristupimo individualno i da unatoč tome što su na tečaju i drugi polaznici, svi dobiju individualnu edukaciju namijenjenu njima i njihovim potrebama. Tako smo pristupili i ekipi s PC Champhionshipa. Kroz razgovor sa svakim od njih, prema njihovim potrebama i željama, dogovorili smo oblik koji žele usavršiti i tehnike pomoću kojih do njega mogu doći.

Zgat PCC edukacija ekipa s diplomama

Dan smo završili uz druženje i višesatno pričanje o iskustvima koje smo prošli u našem poslovnom putu, idejama i problemima unutar naše struke. Dan koji je bilo teško završiti jer je značio rastanak sa prijateljima i kolegama.

Za nas smisao edukacije nije samo prenošenje znanja, već su to i prijateljstva i veze koje se razvijaju između ljudi. Stvaranjem prijateljstva lakše razmjenjujemo ideje i prenosimo iskustva. Uz obećanje da ćemo se uskoro ponovo vidjeti završili smo dan rečenicom kojom volimo završiti naše edukacije, a to je: „ako ste uspjeli pokupiti nešto što ćete primjenjivati u svakodnevnom radu, ili ste vidjeli nešto što nikada nećete koristiti znači da ste nešto naučili. A to znači da smo mi napravili svoj posao i od srca se zahvaljujemo na tome.” Hvala cijeloj ekipi na predivnom danu i Hairstyle Newsu na podršci i medijskom pokroviteljstvu u ovom projektu.

Zgat PCC edukacija modeli 2

Kreativno šišanje modela s jako kratkom kosom iz prvog dijela edukacije by Ivana Špicer (color by @anamarriijja).

MARIO MESARIĆ, @mm.mario.mesaric

“Vesna Glavnik (fotografije lutki 1, 2, 3) – Prekrasan kratak asimetričan oblik, gdje se lijepo može vidjeti zanimljiva distribucija težine, konekcija graduacije i slojevitosti te nepovezani duži i mekani dijelovi koji iz određenih kutova gledanja daju iluziju dužine.

Josipa Marinac (4, 5), Mario Vidaček (6, 7, 8), Miloš Milosavljević (9, 10) – Na ova tri oblika se jasno mogu vidjeti različite primjene tehnika graduacije s dužim, ali mekšim dijelovima koji padaju s vrha glave i nježno razbijaju gotovo grafički odrezanu liniju. Lice je kod sva tri šišanja “uokvireno” koristeći se kraćim i dužim, mekanim i čvrstim detaljima koji izazivaju drugačije osjećaje i doživljaje u očima promatrača.

Matjaž Cej (11, 12) – Vrlo zanimljiv pristup dugoj, lepršavoj kosi s malim, ali vrlo upečatljivim akcentom na desnoj strani koristeći se kratkom trokutastom linijom koja na specifičan način otvara lice i gotovo se sudara s ostatkom dužih, nepovezanih dijelova kose.”

Zgat PCC edukacija modeli

Kreativno šišanje modela s dužom kosom iz prvog dijela edukacije s prikazom različitog stiliziranja kose by Mario Mesarić.

JOSIPA MARINAC, @yomarinac

Živim u malom selu nedaleko od Slavonskog Broda i radim u frizersko-kozmetičkom salonu Gloss studio koji se nalazi u samom centru grada. Majka sam 4 dječice, a u slobodno vrijeme bavim se folklorom. Kako nam je situacija s koronom smanjila sve aktivnosti pa tako i posao u prošloj godini, savršeno mi je došla mogućnost sudjelovanja u ovom online natjecanju.

Zgat PCC edukacija Josipa Marinac

Za mene je to bila odlična prilika da sebe testiram, da vidim gdje sam sa svojim znanjem tehnika, a ujedno je to bio i izazov, a izazove obožavam. U mom dosadašnjem radu dodatan vjetar u leđa mi je svakako bio trenutak 2017. kada sam osvojila 2. mjesto u progresivnom šišanju na otvorenom prvenstvu Hrvatske. Sigurno bi se ponovno prijavila na svako natjecanje jer smatram da nam to samo može pomoći u izgradnji najbolje verzije frizera.

Zgat PCC edukacija rad na lutki

Rad na lutki by Josipa Marinac

Kreativni tečaj na ZGAT akademiji bio je fenomenalan, Ivana i Mario su tako staloženi i svim svojim bićem prenose svoje znanje i emociju. Upoznavanje ostalih kandidata je proteklo odlično, nisam ni sumnjala da će biti drugačije jer sam se našla u fenomenalnom društvu istomišljenika.

MATJAŽ CEJ, @matjazsalon

Frizerstvo je već tradicija u mojoj obitelji. Moja mama je bila frizerka 35 godina. Stalna kreativnost i ljubav prema frizerstvu razlozi su da nastavim obiteljsku tradiciju. Već sam kao dijete većinu vremena provodio u maminom salonu pa odluka čime ću se baviti u životu nije bila teška. Svijet stvaranja frizura me je doista oduševio tako da nije ni bilo sumnje za moju daljnju karijeru. Izgleda da nam je to već u obiteljskoj krvi jer se i moj sin Jaša također bavi frizerstvom, kao treća generacija u obitelji.

Zgat PCC edukacija Matjaž Cej

Moj put u frizerstvo započeo je početkom devedesetih godina, a svoj frizerski salon otvorio sam 1995. godine. Prve frizure su bile punk, jer sam i sam bio punk-roker i svirao gitaru u bendu Scuffy Dogs. Bio sam jako mlad i instinktivno sam slijedio punk filozofiju. Kasnije sam frizerstvu pristupio dosta ozbiljnije, educirao sam se na raznim akademijama poput Toni and Guy, Vidal Sassoon… Tamo sam dobio puno znanja i dobro iskustvo za moj budući rad. Za svoj salon bi danas rekao da je moderan, odvažan i da stvara frizure koje naši klijenti vole. Osim mene, salonski tim čini još troje zaposlenika.

Prijavio sam se na ovo natjecanje jer sam želio testirati svoju kreativnost i pokazati koliko je važna samodisciplina za savršenstvo precizne frizure. Važno mi je bilo usavršavati svoje znanje i u ovo tmurno vrijeme, kada smo svi frizeri bili lišeni svake mogućnosti rada, a posebno našeg kreativnog izražavanja. Strast je jedna od najvažnijih stvari u našoj profesiji i nikada ne smijemo dopusti da se ona ugasi!

Zgat PCC edukacija rad na lutki

Rad na lutki by Matjaž Cej

Posebno bi se zahvalio Mariu i Ivani iz ZGAT akademije jer su nam poklonili izvrstan tečaj s puno korisnog znanja i pokazali nam kako održati svoju kreativnost, motivaciju i strast prema šišanju. Ovaj dan smo u potpunosti iskoristili za educiranje, ali i međusobno upoznavanje i razvijanje novih prijateljstava što je jedna od najljepših karakteristika naše struke.

MILOŠ MILOSAVLJEVIĆ, @milosh_milosavljevic_

Dolazim iz Leskovca u Srbiji, a trenutno radim kao frizer u salonu Medinmleko u Ljubljani. U frizerskom poslu sam 18 godina.

Iskustvo na ovom natjecanju je bilo edukativno i izazovno. Sudjelovanjem na natjecanju učio sam na svojim greškama, inspirirale su me brojne kolega širom svijeta, a stekao sam i dosta poznanstava. Definitivno bi se opet prijavio. Bilo bi mi zanimljivo vidjeti što sam naučio u ovom natjecanju i jesam li postigao neki napredak.

Zgat PCC edukacija Miloš Milosavljević

Jedva sam čekao dan kada ću upoznati ekipu s kojom sam se natjecao u našoj regiji, a posebno Maria i Ivanu koji su mi velika inspiracija već dugo godina. Pristup i način na koji oni educiraju je zbilja zanimljiv i poučan, a dobio sam i mnoštvo korisnih savjeta.

Zgat PCC edukacija rad na lutki

Rad na lutki by Miloš Milosavljević

Smatram da je povezanost i razmjena iskustva među kolegama jedno od najvažnijih obilježja naše struke. Lijepo je upoznavati i družiti se s ljudima koji gaje ljubav prema istoj profesiji. Međusobno smo jedni drugima inspiracija i podrška te na taj način zajedno podižemo našu profesiju na viši nivo.

VESNA GLAVNIK, @glavnikiincokolada

Prvo i najvažnije je da sam majka četvero pupajuće djece. Žena. Sportaš. Za sebe bih rekla kako sam pravi čokoholičar jer obožavam čokolade. 🙂 A kosa je moja strast već dugi niz godina i pratim sve trenutne frizerske trendove. Dugo sam vremena željela otvoriti prekrasan, šik, ugodan prostor u kojem bi se moji klijenti osjećali kao u raju. S puno ljubavi i kreativnosti uspjela sam otvoriti vlastiti salon u kojem sam svoje klijente frizerski razmazila.

Zgat PCC edukacija Vesna Glavnik

Ovo natjecanje je bilo zanimljivo i malo drugačije iskustvo zbog trenutne situacije. Bilo mi je zaista ugodno jer sam imala vremena i na ovaj način sam ga dobro iskoristila. Ako budem imala ovakvu priliku, definitivno bi se ponovno prijavila jer jako uživam u šišanju, a ovo je izvrsna prilika za nešto drugačije nego smo obično navikli.

Kao i uvijek, volim reći kako obožavam ići u ZGAT jer su Mario i Ivana sjajni ljudi, sa srcem u našoj profesiji. Atmosfera je ugodna, mirna i od takvog obrazovanja zaista imam neizmjerne koristi. Za mene je posjet akademiji na neki način odmor, vrijeme samo za mene, vrijeme da naučim nešto novo, čisti melem za dušu. Da mi vrijeme dopušta, bila bih tamo svaki mjesec. 🙂 Mario i Ivana su poput balzama za frizere, obožavam ih, njihova energija i znanje – sve je VRH!

Zgat PCC edukacija rad na lutki

Rad na lutki by Vesna Glavnik

Uvijek se volim družiti sa svojim frizerskim kolegama jer su nam interesi za kosu slični. Svi volimo ovo čime se bavimo i prelijepo je dijeliti iskustva iz salona jer svatko ima nešto svoje. Volim upoznavati frizere iz svih krajeva. Svi su na vrhu, a ovaj naš balkanski tim bio je šlag na torti. Bilo je puno smijeha i pozitivne energije među nama. Ukratko, hitno moramo ponoviti natjecanje kako bismo se ponovno sastali. 🙂

MARIO VIDAČEK, @vida_hairdressing

Već 8 godina poslujem u Zagrebu kao vlasnik salona Vida Hairdressing. Salon je koncipiran u smislu boutiqe salona gdje se pristupom jedan na jedan maksimalno posvećujemo svakom klijentu i samom radu.

Zgat PCC edukacija Mario Vidaček

Ovo natjecanje za mene je bio veliki vjetar u leđa, potvrda da uvijek treba raditi na sebi, pomicati granice i uvjerenja te vjerovati u svoje sposobnosti. Mojih dosadašnjih 10 godina sudjelovanja u raznim natjecanjima možda zvuči mnogo, ali ipak se uvijek iznova javi onaj isti žar za ono što mislim da bi se trebao usudio probati.

Na predivnoj edukaciji u ZGAT-u napunili su mi se i srce i duša. Obožavam njihov pristup kosi, njihov način razmišljanja i želju da se uspiju približiti svakom polazniku kroz njegov individualni način rada te ga pokušaju usmjeriti na preispitivanje postojećeg, ali i otvaranje za usvajanje nekog novog znanja.

Zgat PCC edukacija rad na lutki

Rad na lutki by Mario Vidaček

Druženje s frizerima za mene uvijek predstavlja jedno veliko zadovoljstvo, punjenje baterija i priliku za razmatranje određenih stvari iz neke nove, druge perspektive. Stvaranje veza s frizerima je važno jer mislim da uvijek trebamo imati oslonac, razumijevanje i podršku, ali i konstruktivnu kritiku.

 • 459
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 459
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK