Telford, UK | 11. – 12. 6. 2017.
Fotografije: Siniša Šunjić; Barber Connect arhiva
Napisao: Krešimir Španić


U posljednjih nekoliko godina na festivalima Hairstyle News možete sve češće pratiti i nastupe barber akademija, što nam je iznimno drago. I svijet barberinga odiše željom barbera za stalnom edukacijom i druženjem sa svojima kolegama, a pritom su zaslužni i za oživljavanje brijačkog zanata i širenje kulture uređivanja među muškarcima najšarolikijoj publici. Zato smo se u uredništvu Hairstyle Newsa iznimno razveselili reportaži Krešimira Španića. On je naime sa svojima kolegama iz barber Akademije, Matijom Ptićem i Sinišom Šunjićem, u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine posjetio Barber Connect, jedno od novijih barberskih događanja, na kojem se predstavljaju neka od najvećih imena iz svijeta barberinga. U nastavku možete pročitati reportažu i proživjeti njihova iskustva.

Krešimir Španić, Akademija

“Hairstyle News za svakog je frizera iz Hrvatske, a, vjerujem, i za mnoge iz regije, najveće i najvažnije frizersko događanje koje se održava kod nas. Posljednjih nekoliko godina među polaznicima i edukatorima je sve više barbera i frizerskih stručnjaka koji su povezani uz barbering scenu. I to nas u Akademiji jako veseli.

Nakon uspješno odrađenog edukacijskog seminara na ovogodišnjem festivalu Hairstyle News, gdje smo zaista bili presretni odazivom hrvatskih barbera i frizera, znali smo da moramo ići još korak dalje. I nije nam dugo trebalo da se odlučimo što će biti naš sljedeći korak. Iz Engleske su naime stigle pozivnice za jednu od najvećih barber manifestacija u Europi – Barber Connect, koja se održava u britanskom gradu Telfordu. I odmah smo se organizirali nas nekoliko iz tima, koji nastupamo pod imenom Akademija, i odlučili kako moramo biti tamo. Tri mjeseca poslije slijećemo u London te se vozimo još 250 kilometra do Telforda. Prekrasan ruralni dio Engleske na granici s Wellsom. 

Barber Connect naziv je manifestacije koja se održava već drugu godinu. Sa svojim odličnim programom zauzeli su vodeću poziciju među sličnim barbering događanjima. To je bilo vidljivo i nama već na samom početku. Događanje traje dva dana i sve je u znaku barberinga. Tamo smo uživali u ponudi proizvoda i usluga za brijačnice na stotinjak štandova te dvije velike pozornice u tri sajamske hale. Gužva na ulazu bila je od samog otvaranja do samog kraja. 

Osjećali smo se kao da smo u jednoj velikoj brijačnici!

Sreli smo i puno zvijezda iz brijačkog svijeta, koji su promovirali proizvode na štandovima brendova. Posjetitelji su imali i priliku koristiti sajamske brijačnice. Bilo je posebno iskustvo upoznati se sa svim tim ljudima koje smo dosad pratili putem društvenih mreža. Sreli smo se i sa ekipom iz legendarnoga roterdamskog Schorema. S njima smo se družili i učili od njih samo nekoliko mjeseci ranije u njihovoj akademiji Old School. Ako još sumnjate u veličinu i važnost ovog događanja, neka vas ova činjenica uvjeri u to – Schorem naime nikad ne zatvara svoja vrata, a za Barber Connect upravo su to učinili!

Tamo smo vidjeli i druge velikane svijeta barberinga, kao što su Joth Davis i njegovi suradnici iz Savills Barbersa, Miguel Gutierrez poznatiji kao Barber Nomad te mnogi drugi. Imali smo priliku i vidjeti nekoliko svjetskih premijera proizvoda i alata koji tek odnedavno dolaze na tržište. Za razliku od frizerskog ugođaja na festivalima, gdje buku stvaraju fenovi, a zrakom se širi miris lakova, ovdje su zvučnu kulisu pravile mašinice za šišanje, dok su se za mirise pobrinuli neki od najboljih u proizvodnji pomada za kosu i ulja za brade. Neopisivo brzo nam je prošlo vrijeme kroz ta dva dana. Pozdravili smo se sa svima, uvjereni da se opet vidimo dogodine.

 

WEB BARBER CONNECT

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK