EDOARDO PALUDU
Fotografije: Iva Perinčić


Izumitelj jedne od najpopularnijih tehnika bojenja kose ‘Flamboyage’ i obožavani frizer svjetskih zvijezda Edoardo Paludo prijateljski je i profesionalno podržao otvorenje prvog ‘color bar’ salona u Hrvatskoj.

Poznati zadarski frizer Petar Grdović, nakon profesionalnog usavršavanja u Londonu te asistencije čuvenom Edoardu Paludu, ovih je dana u Zadru otvorio frizerski ‘color bar’, zasigurno prvi u Hrvatskoj. Otvorenju je prethodila radionica koju je vodio slavni kolorist Edoardo Paludo pa je u ‘Pero Colorbar’ salonu predstavio svjetske trendove i svoje najnovije tehnike bojenja koristeći Alfaparf Milano boje za kosu.

Edoardo Paludo umjetnik je čije radove objavljuju najcjenjeniji svjetski modni magazini kao što su Vogue i Tribu-te. Zaslužan je i za prozračno zlatnu boju kose glumice Gwyneth Paltrow, kao i za neodoljive blond tonove slavne manekenke Gisele Bundchen i pjevačice Debbie Harry. Njegov dolazak u Hrvatsku potaknuo nas je da napravimo kratki intervju s njim.

Za početak recite nam što je koloristima najvažnije kod brendova s kojima rade?

Najvažnije je da su svi proizvodi s kojima koloristi rade kompatibilni i da ih s lakoćom mogu miješati i kombinirati. Radio sam s mnogim brandovima a od nedavno surađujem s kompanijom Alfaparf Milano. Kako bih se upoznao s karakteristikama proizvoda neko vrijeme sam se igrao s njihovim bojama i shvatio sam da su to vrhunski proizvodi. Imaju mnogo različitih linija, a ljepota je u tome što su svi proizvodi međusobno kompatibilni.

Imate li omiljenu kombinaciju boja?

Nemam neku omiljenu kombinaciju boja jer sve ovisi što želim postići kao i o tome što pristaje klijentu. Volim miješati boje s posvjetljivačima, a kada su boje kremaste kao kod Alfaparfa onda nastaju divni tonovi. Često dodajem crnu i lila za moj osobni ukus ako to nekome pristaje. Obožavam Alfaparf Harmonizers i volim ga koristiti jer s njime mogu kreirati nove tonove i s lakoćom stvarati nove nijanse.

EDOARDO PALUDU-5

Edoardo Paludo, Josip Lijić, Tina Poljak i Petar Grdović, vlasnik Pero Colorbara

Imate li neki savjet što činiti s kosom ljeti?

Za ljeto nemojte koristiti previše tamne ili presvijetle boje. Uz to ljeti češće peremo kosu, a na nju djeluje još i sunce pa će umjesto profesionalnog izbjeljivanja ono učiniti svoje.

Što mislite o prirodnim linijama za bojenje i njegu kose?

Boje bez amonijaka s prirodnim sastojcima i prirodni proizvodi za njegu stvarno su izvrsni, a namijenjeni su posebnim klijentima u salonu kojima je potrebno ozdravljenje kose. I u Alfaparfu takvi prirodni proizvodi daju izvrsne rezultate kod problematične kose. A uz to imaju osvježavajući biljni miris i to mi se jako sviđa.

Na što bi sve trebao paziti dobar kolorist?

Što se tiče kreativnosti kolorist treba paziti da ne bude prepažljiv i mora se znati igrati s bojama. Ali ne smijemo zaboraviti da je to posao s puno rizika pa je potrebno dobro utvrditi znanje prije nego što se okušamo na nečijoj glavi. Na kosi možemo raditi što god hoćemo uz veliko poštovanje i brigu za zdravlje vlasišta. Dobro je riskirati, ali kvalitetno planiranje je ono što vodi uspjehu i u tome je tajna dobrog koloriste.

Jako je važno educirati se, ići na seminare, a uz to potrebno je svakodnevno dodatno vježbati i motivirati se da stvaramo i svoje tehnike. Ako imate desetak klijenata dnevno za bojenje kose, neka barem jedno bojenje u kreativnom smislu bude samo za vas.

Što bi ste savjetovali frizerima kod pristupa novim klijentima u salonu?

Uobičajena pogreška u salonima je da frizeri novog klijenta dočekuju sa zaštitnim ogrtačem, umjesto da se pobliže upoznaju i popričaju o tome čime se klijent bavi, da uoče boju očiju, boju kože, kako se odijeva, kako izgleda. Moramo uzeti sve u obzir jer nije dovoljno samo pitati klijente što bi htjeli.

Fotografije | Iva Perinčić
Make-up | Saša Joković
Styling | Božena Bratović Bech

Kako vi kao kolorist gledate na modne trendove?

Kada pričamo o bojama za kosu onda ne možemo reći da je ove godine na primjer u trendu plava boja, jer nekome pašu pastelni tonovi kose, nekome jarki, a nekome hladni ili pak topli tonovi. Nedavno su bile popularne crazy boje za kosu i društvene mreže su njima bile preplavljene. Međutim ne možemo reći da je to neki opći trend jer takve boje za kosu odgovaraju samo onim klijentima koji ih znaju i nositi. To ne znači da neki odvjetnik ili netko tko radi u banci ne može nositi jarke boje. Ako crazy boje koristimo u malim količinama kao detalje u kosi, one će izgledati prirodnije i jako će se lijepo uklopiti.

Što biste poručili frizerima koloristima?

Kreiranje boja je predivan posao. Moja poruka je da trebaju vježbati i stalno isprobavati razne tehnike. U 80-im godinama prošlog stoljeća bilo je jako dobrih kolorista koji su se trudili, trošili sate i dane kako bi naučili nešto novo. Uspijevali su osmisliti nove tehnike iako je tada u frizerskoj industriji bilo premalo proizvoda. Danas na tržištu imamo puno odličnih proizvoda pa je idealno vrijeme za eksperimentiranje. Vjerujem da su i danas mnogi frizeri talentirani da stvaraju nove tehnike i razvijaju koloristički segment frizerstva. 


Pročitajte i:

ALFAPARF Lude neonske boje