Fotografije: Marriet Gakes; Keune 


Marriet Gakes je globalna Keune Haircosmetics kolor direktorica. Ona je višestruko nagrađivana koloristica, miljenica “najcool“ djevojaka, glumica i influencerica u Nizozemskoj. Dio je industrije već više od sedamnaest godina, a zajedno s Ilham Mestour, global artistic director @ Keune, radi na StreetSalonu i “Beyond True Beauty“. U radu i u nastupima na velikim pozornicama diljem svijeta ju inspirira jedna misija, a to je, da uvijek inspirira frizere, a u isto vrijeme ih i nauči tehnika za prilagođavanje viđenih trendova i frizerskih kreacija u salonu. “Svatko je jedinstven i nitko ne želi biti kopija. Lijepo je dobiti inspiraciju iz uličnih stilova ili frizura na modnim revijama, ali nakraju biste iz toga trebali izvući više nego samo plan kako da to korak po korak iskopirate. Važno je znati što se događa u svijetu uličnih stilova i modnih revija, ali na kraju dana osoba koja sjedi na vašem stolcu ono je što je važno.” Pozivamo vas da pročitate intervju s Marriet Gakes i uživate u njezinom oduševljenju nad svijetom koloristike!


Za početak, možete li nam u 3 riječi opisati svoj odnos s brendom Keune?

Ako mogu koristiti samo tri riječi, onda bi to bile ove tri: obitelj, snaga i kreativnost.

Kada ste se počeli baviti frizerstvom i kako ste se odlučili za ovu profesiju?

Frizerstvom sam se počela baviti prije 20 godina. Oduvijek sam željela raditi nešto kreativno, a kroz rad s kosom sam shvatila da se najbolje mogu izraziti. Moja je misija postala uljepšavanje kose mojih klijenata. Ne postoje dvije iste osobe i to je ono što me u mom poslu već od prvoga dana nadahnjuje. U frizerskom sam se svijetu vrlo brzo razvijala i moje je ime postajalo sve poznatije, što je rezultiralo brojnim nagradama, ali i što je važnije brojnim klijentima.

Kako je započela vaša ljubav prema boji?

Na početku svoje karijere bila sam posvećena uglavnom šišanju i usavršavanju klasičnih tehnika. Nakon 7 godina počela sam se sve više interesirati za svijet boja. Nakon sve više istraživanja boja i stjecanja iskustava željela sam postati najbolja u tome što radim. Sudjelovala sam na nekoliko natjecanja (i pobijedila! :)) te sam polako postajala sve traženija. Moji klijenti i kolege sada me vide kao stručnjaka za koloristiku i to je nešto s čime se izuzetno ponosim.

Pink hair 🌸🌷🎀💖#blowdry #shoot #keune

A post shared by Marriët (@marrietgakes) on

Kako održavate da ste uvijek u toku s novim trendovima?

Kao prvo, vjerujem da mi frizeri nikada ne prestajemo učiti. Nove tehnike i trendove možemo pronalaziti posvuda – ponekad i tamo gdje nikada ne bismo očekivali da ćemo ih pronaći! Svakodnevno blisko surađujem s brojnim suradnicima koji me motiviraju da stalno budem u toku s trendovima i da uvijek dam najbolje u mom radu, bilo da se radi o fotografiranju za neku veliku produkciju ili u radu s mojim klijentima u salonu. Sve se radi individualno po mjeri, ne postoji jedna te ista boja koja je dobra za svakoga, i to je ono što moj posao čini tako uzbudljivim i što u meni održava pozornost i svježinu u radu.

Poznati ste zbog svog umjetničkog pristupa bojanju kose. Možete li nam pobliže objasniti svoj proces rada?

Uvijek sam otvorena za nove stvari i jednostavno dišem zajedno s bojama. Nadahnjuju me priroda, umjetnost i moda. Pokušavam to prenijeti na svoj rad. Boje koje stvaram tijekom snimanja vrlo su kreativne, tu zaista mogu ići izvan granica! Kad se vratim u svoj salon, koristim tu inspiraciju, ali razmišljam i kako to individualizirati u radu s mojim klijentima. Dobro pogledam osobu koja se nalazi ispred mene i uz kvalitetne konzultacije stvaram boju koja je za tu osobu najbolja.

Vi ste također dio Keune tima koji razvija nove boje. Što bi trebala imati kvalitetna boja za kosu?

Sjaj i savršeno prelijevanje boje na kosi! Svaka boja bi trebala biti visoko kvalitetan proizvod, koji pomaže koloristima da iz kose izvuku najbolju boju. A olakšava nam kada za to imamo dobar alat u ruci. Radeći s Keune proizvodima imam tu mogućnost i to je razlog zašto mi njihove boje savršeno odgovaraju.

“Uz dobro poznavanje trendova i tehnika, za uspješno prenošenje boja s modnih pista u svakodnevni rad u salonu važno je da uvijek unosite i nešto svoje. Naime kao dobar kolorist to biste i morali raditi. Svatko je jedinstven i nitko ne želi biti kopija. Lijepo je dobiti inspiraciju iz uličnih stilova ili frizura na modnim revijama, ali nakraju biste iz toga trebali izvući više nego samo plan kako da to korak po korak iskopirate.” – Marriet Gakes, global color director @ Keune

Gdje pronalazite inspiraciju za trendove u bojama?

Kada radite kao globalni direktor za boje, važno je imati širok i otvoren pogled na boje, tako da trendove zaista tražim posvuda. Od Tokia preko Milana pa sve do Pariza. Želim znati što se događa s bojama za kosu u cijelom svijetu. U svome poslu imam taj luksuz da mogu razgovarati s mnogim koloristima diljem svijeta te mogu koristiti njihove pristupe i viziju kako bih oblikovala Keuneove globalne smjernice boja.

Na što bi svaki kolorist trebao obratiti pažnju kod objavljivanja svojih radova na društvenim mrežama?

Sve što objavljujete online predstavlja vaš potpis, to je ono što ste vi. Vidim puno frizera iz naše branše koji na društvene mreže objavljuju tuđe fotografije, ali zaista mislim da je važno pokazati vlastitu posebnost. Za Keune je, naravno, važno održavati isti ukupni dojam o brendu. Svi naši koloristi imaju intenzivnu obuku, a kvaliteta iza koje stojimo treba se pokazati i kroz njihove portfelje. Na društvenim mrežama morate pokazivati svoje vještine i ono na što se ponosite. Ne radi se o slavi i količini lajkova, jer na kraju dana vaši su najveći obožavatelji ljudi koji sjede u vašem stolcu. Međutim lijepa i kvalitetna fotografija vašeg rada svakako vas može proslaviti.

Zajedno s Ilham Mestour uređujete internetsku stranicu StreetSalon. Koji su vaši najvažniji savjeti za uspješno prenošenje boja s modnih pista u svakodnevni stil?

Uz dobro poznavanje trendova i tehnika, za uspješno prenošenje boja s modnih pista u svakodnevni rad u salonu važno je da uvijek unosite i nešto svoje. Naime kao dobar kolorist to biste i morali raditi. Svatko je jedinstven i nitko ne želi biti kopija. Lijepo je dobiti inspiraciju iz uličnih stilova ili frizura na modnim revijama, ali nakraju biste iz toga trebali izvući više nego samo plan kako da to korak po korak iskopirate. Važno je znati što se događa u svijetu uličnih stilova i modnih revija, ali na kraju dana osoba koja sjedi na vašem stolcu ono je što je važno. Stoga je dobro pogledajte i upoznajte, a zatim upotrijebite svoju inspiraciju kako biste tu osobu pretvorili u najbolju verziju nje same. StreetSalon je odlična online platforma na kojoj to možete i naučiti!

Da li ste već bili u Hrvatskoj? Radujete li se dolasku i susretu s našim frizerima?

Nikada nisam bila u Hrvatskoj, ali sam o njoj čula prekrasne stvari! Hrvatska je visoko na popisu mjesta koja želim posjetiti i voljela bih produžiti svoj boravak i ostati na odmoru. Naravno, vrlo sam uzbuđena što ću susresti sve velike hrvatske frizere/koloriste i jedva čekam od njih i učiti. Nadam se da ću ih prije nego odem ispuniti energijom i novim nadahnućima. Susreti s frizerima diljem svijeta čine neke od najljepših uspomena!

Što naše entuzijaste za boje očekuje na vašem nastupu na Hairstyle News festivalu?

Pripremamo show pod nazivom Beyond True Beauty – Lost in Perfection. U prvom dijelu showa sve moje boje su inspirirane idejom savršenstva u nesavršenom svijetu. Sve se svodi na to da se izgubite u bojama i povežete se sa svojom kreativnom stranom. Radi se o stvaranju boja koje postaju žive. Ponekad je lijepo ne samo stvarati frizure koje su u trendu ili namijenjene najvećem broju vaših klijenta nego i ići izvan svojih najluđih snova te stvoriti boje koje možda neće biti redoviti izbor za svaki dan. Tim ćete procesom osloboditi kreativnu zvijer unutar sebe, a upravo je ona ta koja vam pomaže da budete bolji koloristi. Drugi dio showa bit će potpuno posvećen online platformi StreetSalon, gdje vam pokazujemo načine prilagođavanja trendova u vašem svakodnevnom salonskom radu.

Nadamo se da ćemo vas inspirirati da budete još bolji frizeri u svojim salonima. Stoga se usudite zaputiti s nama na ovo putovanje i uđite u naš svijet boja. Radujem se susretu s vama na ovogodišnjem Hairstyle Newsu.

 


U sklopu Stručnih i poslovnih seminara | 1. dan

Subota, 7. 4. 2018. 17:00 – 18:00  

Ulaznice


Keune tim:

Ilham Mestour, Global Creative Artistic Director
Marriet Gakes, Global Color Director 

Međunarodni edukatori Keune akademije

Mirka Vrbanić Čorak, Keune global educator 4+ Titanium
Tea Martina Kraševac Furlan, Keune global educator 4+ Titanium
Tanja Kuštović, Keune global educator 4+ Titanium
Matevž Firšt, Keune global educator 4+ Titanium

1922 by J. M. Keune kolekciju predstavlja Marko Šimunović (Polyboy Barbershop)Dobro došli u Zagreb! Dobro nam došli na Hairstyle News!

 

Informacije o održavanju Festivala možete pratiti na našim društvenim mrežama Facebook i Instagram te na internetskom portalu www.hairstyle-news.hr. Vidimo se u Zagrebu!

Za vaše poslovne kalendare:

HAIRSTYLE NEWS 2018
7. i 8. 4. 2018. – Plaza Event Centar (nekadašnji Hypo Event Centar), Zagreb 

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK