Nakon užitaka u moru i suncu, nastupa povratak svakodnevnici. No, za razliku od sjajnog tena, kosa često ne izgleda baš sjajno i potrebna joj je njega. Jako sunce, more i vjetar značajno iscrpljuju kosu čineći je suhom i bez sjaja. Stoga je po završetku ljeta važno obnoviti i njegovati kosu.

ljeto1Po završetku ljetnog perioda u frizerske salone vraćaju se klijenti koji izgledaju preplanulo, odmoreno i zdravo, no isto se u većini slučajeva ne može reći i za njihovu kosu. To nije nikakvo čudo jer štetne UV-zrake isušuju i najzdraviju kosu, a značajno utječu i na boju kose. No, nema razloga za paniku jer danas postoje brojni tretmani za osvježenje i oživljavanje kose. Nakon ljeta treba izbjegavati agresivne šampone i umjesto njih koristiti one blage. Uz to postoji cijeli niz proizvoda koji će pomoći obnoviti kosu, dakako uz savjetovanje klijenata kako da kosu njeguju kod kuće. Frizer je osoba koja treba biti najbolje upućena u ovu problematiku i znati sve o djelovanju ljetne klime na kosu, o prevenciji štete, kao i o njezi kose kad je šteta već učinjena.

SUHA I LOMLJIVA KOSA

Kosa je nakon ljeta u većini slučajeva iznimno suha, neelastična i lako se lomi. Najveći postotak u strukturi dlake čini protein, a nedostatak proteina (koji nestaje uslijed djelovanja sunčevih zraka i slane vode) najizrazitije se vidi u kosi koja nema volumena, koja ima tanku strukturu dlake i koja je mekana. Sunce djeluje posebno loše jer kosa kojoj nedostaju proteini brže dehidrira i sklonija je oštećenju. Stoga je ključno tretmanima nakon ljeta vratiti kosi vlažnost i dati joj izgubljenu snagu, a to je najbolje dodavanjem proteina kroz proizvode koji hrane kosu.

BOJA NAKON LJETA

Uobičajen je slučaj da klijenti s ljetovanja u frizerske salone dođu izblijeđene i neravnomjerno obojene kose. To je još jedan učinak sunca i sunčanja koji treba uzeti u obzir. Kosu valja štititi odgovarajućim proizvodima prije nastanka štete, te je njegovati u periodu poslije ljeta. Ispranu boju najbolje je obnoviti preljevom koji ne sadrži amonijak, a koji će, zbog svojih njegujućih sastojaka, kosi vratiti izgubljeni sjaj i volumen. No, moguća su i druga rješenja, ovisno o stupnju oštećenja boje i kvaliteti kose. Klijentima koji ne žele mijenjati boju kose može se ponuditi preljev bez pigmenata koji sadrži iste sastojke, te obnavlja boju i sjaj kose kao i onaj u boji.

ljeto3VLASIŠTE

Iako se često zanemaruje, njega vlasišta jednako je važna kao i njega kose. Nakon izlaganja suncu, vrlo je bitno tretirati i taj dio kože kao što to činimo s njezinim ostatkom. Budući da na kosu vrlo brzo utječe stanje kože glave, klijentima treba osigurati njegu vlasišta kako bi se kosi vratilo zdravlje. Lijepa kosa uvijek počinje s lijepim vlasištem. No, suhi zrak može isušiti vlasište, smanjiti mu zaštitni sloj ulja i tako uzrokovati pojavu crvenila i svrbeži. Poput kože tijela i koža vlasišta se obnavlja svakih 28 dana tako da se rješava mrtvih stanica, a pojavljuju se nove, zdrave stanice. U svakom slučaju, vlasištu koje je izmoreno ljetnim uvjetima treba omogućiti adekvatnu njegu. To se postiže uporabom šampona koji vlaže kosu i vlasište, izbjegavanjem vruće vode koja može rastvoriti prirodna ulja s vlasišta te ga tako učiniti suhim i osjetljivim. No najvažnija je preventiva, a u ovom slučaju to je šešir jer vrućina, jako sunce i vjetar isušuju i kosu i vlasište.

ŠIŠANJE

Većine frizera smatra da je šišanje nakon ljeta najbolji način da se klijenti riješe oštećene kose. To je ujedno i jedini način da se kosi u potpunosti vrati zdrav izgled. Stoga nije na odmet preporučiti klijentu novi izgled za novo godišnje doba. Za one klijente koji dolaze s namjerom bojenja ili izrade pramenova, a svoju dugu kosu nepopustljivo brane, poželjno im je preporučiti barem podšišavanje kako bi krajnji efekt bio mnogo bolji. Prije šišanja kosu je potrebno oprati ili navlažiti kako bi se oštećenja sama istaknula i tako pokazalo u kojoj je mjeri kosi potreban oporavak. Ono u čemu se svi slažu jest da je čak i blago podšišavanje kose odličan način i trik pomoću kojeg kosa odmah izgleda mnogo zdravije.

ljeto4

Trevor Sorbie (UK)

Preventiva je vrlo važna. Tijekom ljeta poželjno je koristiti šampone i balzame za kosu s UV filtrom i preparate za zaštitu kose, čak i prilikom obične šetnje. Nije na odmet ni ispirati kosu nakon svakog kupanja kako joj sol ne bi naštetila. Ukoliko je kosa izložena iznimno toploj klimi, ona se konstantno treba vlažiti preparatima. Korisno je prilikom sunčanja nanijeti na kosu masku ili regenerator koji će je dodatno štititi. Ljeti se prilikom češljanja preporučuje češalj sa širokim zupcima kako bi se izbjegla dodatna oštećenja. Tijekom svakog izlaganja suncu poželjno je zaštititi kosu i glavu šeširom, no najvažnije je po povratku s ljetovanja ili dužeg izlaganja ljetnoj klimi osigurati kvalitetan tretman kose

Sacha Mascolo Tarbuck, Global Creative Director, TONI&GUY (UK)

Treba li kosu šišati i bojiti prije ili poslije ljeta?
Bojenje kose prije odlaska na ljetovanje je uredu, no treba biti spreman na određene promjene boje ukoliko dođe do izlaganja suncu i toplini. Ukoliko se radi o crvenoj ili smeđoj boji, ona će uslijed izloženosti suncu blijediti nešto brže, a blond boja kose će postati još svjetlija. Za izbijeljenu kosu kao i onu s pramenovima ne bih preporučila bojenje prije ljetovanja. Moj savjet je – dobro šišanje prije, a bojenje nakon ljeta. Posjet frizeru nakon ljeta ujedno je savršena prilika za razgovor s frizerom o usklađivanju boje kose s ljetnim tenom.
Koja su hitna rješenja za kosu koja je izblijedila ili ima izgled “slame”?
Ukoliko je kosa zamjetno izblijedila po povratku s ljetovanja s frizerom treba popričati o ponovnom toniranju ili nanošenju polu–permanetne boje.
Što treba učiniti kako bismo kosi nakon ljeta vratili formu?
Prva stvar za vraćanje forme kosi nakon ljeta je savjetovanje s frizerom i njegova preporuka što treba učiniti, a ovisno o stanju kose. To je ujedno pravo vrijeme da se klijentima predlože i dodatne salonske usluge za obnavljanje kose.

Frank Apostolopoulos, Creative Director, BIBA Academy & Salons, Victoria (Australia)

Nakon ljeta kosa je suha, ispucala i lomljiva, stoga je za plavuše posebno važno da koriste proizvode koji štite boju od toga da poprimi zeleni ton.
Brinete bi trebale koristiti regenerirajuće maske koje kosi vraćaju vlagu i sjaj. Ti tretmani se preporučuju jednom tjedno ili češće ako je kosa značajno oštećena i bez sjaja.

Shane Bennett (UK)

Glavni savjet za sve žene je da ulaskom u jesenji period ulože u dobar šampon i regenerator kako bi svojoj kosi osigurale vlažnost jer će nadolazeća jesenska i zimska hladnoća i vjetar dodatno naštetiti kosi.

Brooks & Brooks (UK)

Kosu uvijek treba tretirati jednako kao i kožu. Nakon ljeta je poželjno jednom tjedno tretirati kosu proizvodima koji vraćaju vlagu, poput maske. Poseban tretman kosi treba pružiti njega revitalizirajućim serumom.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK