Fotografije: Sanja Karasman; Katica Topčić
Autor uvodnog teksta: Vlasta Menges


U klasičnom sustavu školovanja za naše zanimanje svi prolazimo sve segmente frizerstva, a u svakodnevnom radu u salonu nerijetko prepoznajemo u kojem dijelu frizerstva se budi naša strast. Frizerstvo ima puno lica i mogućnosti izražavanja, ali postavlja se pitanje je li važan talent i sama kreativnost ili je bitno poznavati neke zakonitosti koje nam zadaje sama kosa. Otkrila sam da se svaki segment ove struke može naučiti poštujemo li pravila koja su nam zadana, a tek potom do izražaja dolazi naša kreativnost kojoj nema kraja. Razmišljajući o obliku frizure moramo uzeti u obzir strukturu, teksturu i rast kose. A na što sve moramo misliti želimo li bojiti kosu?

Svoje prve korake u koloristici napravila sam prije točno 20 godina. Ono što je tada bilo bitno, dosad se nije promijenilo, a to je konstantna edukacija. No jesu li informacije o koloristici koje sam imala tada i sada primjenjive, jesu li dovoljne, što se sve promijenilo u koloristici, a što u koloraciji? Kako i dalje želim učiti i napredovati, zbog sebe, svojih klijenata i mlađih naraštaja u svom salonu, odlučila sam preispitati svoje znanje i nadograditi ga. Hairstyle News je u pomoć pozvao naše cijenjene kolege. U Hrvatskoj i regiji postoji impresivan broj vrhunskih frizera koji su stručnjaci u onom području frizerstva u kojem su otkrili svoju strast. Njihovo znanje smatram škrinjom s blagom u kojoj i sama mogu naći važne odgovore za vlastiti napredak. Zato vas pozivam da se usudite pitati, da se usudimo biti znatiželjni, da si priznamo da ne znamo sve te da dijeljenjem informacija i znanja napredujemo, rastemo i postanemo bogatiji, a ne siromašniji. Naše znanje nam nitko ne može uzeti, a ako ga dijelimo, ono se umnožava. Čudna je to matematika u zakonima fizike!

Stručne savjete renomiranih kolorista možete u narednim tjednima pratiti na Hairstyle News portalu! Svoje savjete će s vama dijeliti: Barbara Nonković (Frizerski salon Barbara), Mile Kjumurov (Indola), Sanja Karasman (Subrina Professional Academy), Katica Topčić (Fabula de Forma), Nikola Blažinčić (Nikola Blažinčić), Vladimir Vukobrat (Idea Academy), Milo Maksimović (Fulham Salon) i Matjaž Okorn (Mič Styling). 


Kako postići vibrantne, sjajne i postojane modne (narančaste, crvene, ljubičaste) nijanse?

Kada radim vibrantne boje, imam trik koji je jako brz i učinkovit. Nakon ispiranja permanentne ili demi boje, kosu jednom šamponiram, obrišem ručnikom te na vlažnu kosu nanesem boje s direktnim pigmentom i pustim ih na kosi 10 minuta. Boje s direktnim pigmentom su jako kisele (pH 3), tako da zaključaju kosu nakon bojanja, stabiliziraju pH i naravno unesu dodatne pigmente u kosu. Svaka crvena, narančasta ili ljubičasta boja zato traje puno duže.

Kako postići savršene blond nijanse? Je li dovoljna koloracija ili je prethodno nužna dekoloracija kose?

Savršena blond nijansa je jako širok pojam. Blond boja je već od dubine osmice i ovisno o prirodnoj dubini kose svaka se nijansa postiže na drugačiji način. Prirodna kosa svijetlije nijanse može se bez problema posvijetliti do platinum plave boje. Tamniju kosu ipak moramo dekolorirati i tonirati preljevima. Frizer mora ocijeniti kosu i napraviti dobru analizu prije nego se odluči dekolorirati kosu.


Na koje pigmente je ključno obratiti pozornost pri odabiru boje za kosu?

Važno je putem dijagnoze ustanoviti koji se pigment nalazi u postojećoj prirodnoj podlozi kose, ovisno o visini tona.

• Visina tona kose od 1-4 obiluje crvenim pigmentima i neutralizira se uz pomoć plavo-zelenih pigmenata.
• Visina tona kose 5 sadrži crveno narančaste pigmente i neutraliziramo ih plavo/zelenim pigmentima.
• Visina tona kose 6 sadrži narančaste pigmente koje neutraliziramo plavim pigmentima.
• Visina tona kose 7 sadrži narančasto/ žute pigmente i neutraliziramo ih plavo/ljubičastim pigmentima.
• Visine tona kose 8 i 9 sadrže žute pigmente koje neutraliziramo ljubičastim pigmentima.
• Visina tona kose 10 sadrži svjetlo žute pigmente i neutraliziramo ih svijetlo ljubičastim pigmentima.

Što je važno da klijenti znaju o održavanju boje kod kuće?

Važno je da naše klijente educiramo, da budu upoznati s našim radom kako bi lakše razumjeli kako održavati zdravlje kose, pogotovo kada je riječ o obojanoj kosi. Najvažnije za održavanje boje jest znati i razumjeti pH vrijednosti na kosi kako bi onda izabrali najbolje proizvode kojima kosu možemo njegovati. Za pravilno održavanje boje kose i očuvanje njezine dugotrajnosti, pravilna je njega od iznimne važnosti.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK