Fotografije: Nikola Blažinčić; Vladimir Vukobrat


Stručne savjete renomiranih kolorista možete u narednim tjednima pratiti na Hairstyle News portalu! Svoje savjete će s vama dijeliti: Barbara Nonković (Frizerski salon Barbara), Mile Kjumurov (Indola), Sanja Karasman (Subrina Professional Academy), Katica Topčić (Fabula de Forma), Nikola Blažinčić (Nikola Blažinčić), Vladimir Vukobrat (Idea Academy), Milo Maksimović (Fulham Salon) i Matjaž Okorn (Mič Styling). 


Je li moguće, i kako, s kose skinuti kozmetičku boju iz maloprodaje?

Živimo u 21. stoljeću i sve je moguće. Ukoliko znamo pravila kose i poznajemo proizvode s kojima radimo uvijek ćemo postići dobre rezultate. Osobno tehniku skidanja odabirem ovisno o tome koliko je kosa tamna i ovisno o strukturi, odnosno poroznosti kose, no ipak je to posao koji se nerado obavlja jer postoji mnoštvo neplaniranih procesa.

Koja je ključna razlika između permanentne, demi-permanentne i semi-permanentne boje?

Generalna razlika je da permantna boja ulazi u vlas i oksidira te ju stoga koristim za pokrivanje sijede kose. Demi-permanentne boje dijelomično pokrivaju sijede vlasi i nemaju preveliku mogućnost posvjetljivanja kose jer su to najćešće boje bez amonijaka. Osobno su mi najdraže semi permantne boje jer im je vijek trajanja najkraći te tako možemo često mijenjati boje, primjerice na izbijeljenoj kosi ili pramenovima. Najčešće ih koristimo za neutralizaciju neželjenih tonova.

Koja je razlika između visine tona i refleksa, tj. nijanse?

Generalna razlika između visine tona i refleksa jest ta da nam ton određuje stupanj koliko je kosa svijetla odnosno tamna, dok nam nijansa daje odsjaj odnosno refleks boje (bakrena, crvena, zelena…).


Koja je razlika između predpigmentacije i repigmentacije kose?

Predpigmentacija kose je proces koji se obavlja na sijedoj kosi te onoj koja izrazito teško prima boju. Osnovno pitanje ovdje je kako se izvodi predpigmentacija i zašto?

Predpigmentacija se izvodi tako da se dijelovi kose koji otežano primaju boju, namažu željenom nijansom boje, ali na način da joj se ne dodaje razvijač. Na taj način boja ostaje izrazito lužnata te se kutikula maksimalno otvara. Nakon toga ostavimo proces da se samostalno odvija 5-10 minuta, a potom preko svega prelazimo željenom bojom. Ovog puta boja je umiješana s razvijačem. Na taj način dobivamo maksimalan unos pigmenata te dodatan unos pigmenata koje smo stavili za vrijeme predpigmentacije.

Repigmentacija kose je proces ponovnog punjenja kose pigmentima. Kada i zašto? Repigmentaciju radimo u slučajevima kada se klijent, iz bilo kojeg razloga, želi vratiti na nijansu tamniju od one koju trenutno ima na kosi (npr. dugotrajno posvjetljivanje kose, dugotrajno izbjeljivanje kose, dugotrajno posvjetljivanje kose pramenovima). Ukoliko je potamnjivanje kose ekstremno (blond u tamno), vrlo je važno kosi vratiti primarni crveni pigment. Zašto? Iz razloga jer je primarni crveni pigment osnova svake tamne boje i ima ga najviše. Dakle, u boju koju radimo, pola tona tamniju od željene, obavezno je potrebno dodati crveni pigment. Nakon kemijske reakcije na kosu se obavezno stavlja boju sa razvijenim pigmentom koja će kosu zatvoriti.

Kako organizirati proces koloracije u salonu s obzirom na vrijeme potrebno za izradu različitim tehnikama?

Organizacija koloracije je velik izazov, pogotovo za manje salone. Potrebno je učinkovito organizirati vrijeme potrebno za izradu različitih tehnika koloracije. Neki od izazova (npr. nedovoljno posvjetljivanje, neželjena nijansa itd.) mogu se podijeliti na one koji se odvijaju prije ili poslije procesa same koloracije te se vrijeme može iskoristiti za sljedećeg klijenta. Ukoliko je salon organiziran na način da postoji odvojena stilistička i tehnička sekcija problematika je znatno jednostavnija. Osnovni razlog tome je što se za klijenta tada posebno brine osoblje zaduženo za koloraciju, dok se za šišanje brine stilistički dio. Ukoliko se javi problem u koloristici, klijent se može prebaciti stilistu prije ili poslije nanošenja preljeva, odnosno njege.

 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 113
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK