Priroda frizerskog posla uključuje česte kontakte s vodom i kemikalijama. Istraživanja su pokazala da je velik broj frizera imao problema s kožom, a najčešće profesionalno kožno oboljenje je dermatitis.

Svaki vlasnik frizerskog salona trebao bi brinuti o prevenciji dermatitisa kod svojih zaposlenika jer je šteta u slučajevima dermatitisa nepovratna. Ne samo da je dermatitis bolna komplikacija za one koji ga imaju, već posljedice osjeća i poslovanje salona. Zaposlenici su često prisiljeni otvarati bolovanja, a nisu rijetki ni slučajevi napuštanja frizerskog zanimanja uslijed učestalih problema s kožom.
Zaštita kože, koja je kod frizera posebno izložena štetnim utjecajima, tako postaje prioritet u higijeni salona, a vlasnici i njihovi zaposlenici trebaju biti informirani i svjesni činjenice da je dermatitis stalno prisutna opasnost.
Zato vam donosimo kratko objašnjenje te bolesti, pregled njezinih uzročnika i načine prevencije dermatitisa u frizerskim salonima.

Zaposlenici zaduženi za pranje i ispiranje kose najizloženiji su riziku od dermatitisa

Zaposlenici zaduženi za pranje i ispiranje kose najizloženiji su riziku od dermatitisa

dermatitis3

DERMATITIS – ŠTO JE TO?

Dermatitis je upalno stanje kože, a kod frizera se najčešće pojavljuje u obliku kontaktnog dermatitisa. U 20-35% slučajeva dermatitis zahvaća ruke, dok kontaktni dermatitis zahvaća ruke i u čak 75% slučajeva. Kontaktni dermatitis je upala kože koja može biti akutna ili kronična, a koja nastaje kao rezultat kontakta s kemijskim tvarima, biološkim ili fizikalnim agensima. Osnovni simptomi kontaktnog dermatitisa su: suhoća, crvenilo, svrab, ispucana koža i bol, no on srećom nije zarazan. Postoje 2 tipa kontaktnog dermatitisa – iritativni i alergijski, a oba se mogu javiti u akutnom i kroničnom obliku. Iritativni kontaktni dermatitis najčešće se javlja postupno i to u slučajevima kada frizeri često rade s vodom i kada dolaze u kontakt s jakim alkalnim sapunima, deterdžentima i sredstvima za dezinfekciju. No, on se može javiti i nakon kraćeg dodira s agresivnim kemikalijama.
Alergijski kontaktni dermatitis je upalna alergijska bolest koja nastaje kada preosjetljiva koža dođe u dodir s alergijskim tvarima. Najčešći alergeni su: nikal, krom, kobalt, živini spojevi, formaldehid, deterdženti, plastične mase, kozmetička sredstva, guma, neki prehrambeni proizvod i prašina. On se javlja na izloženim dijelovima tijela poput: lica, vrata, šaka, stopala, podlaktica. Profesionalni kontaktni dermatitis posljedica je kontakta s alergijskim tvarima i to isključivo na radnome mjestu. Na njegov nastanak znatno utječu vrsta posla, dužina i jačina izlaganja alergijskoj tvari, stanje kože (i prije zaposlenja) i dodatna iritacija u radu s iritativnim tvarima izvan radne okoline. Karakteristično je da se promjene izazvane radnim procesom pogoršavaju iz dana u dan, a nakon prestanka izloženosti, i to tek uz blagu terapiju, vrlo brzo nestaju. U kategoriju zanimanja izloženih ovom oboljenju spada i frizerstvo.
Samo u slučaju alergijskog kontaktnog dermatitisa obavezna je promjena radnog mjesta ili prekvalifikacija (pogotovo ako je riječ o mlađoj osobi), i to zbog sve većeg oštećenja kože i mogućeg invaliditeta. Potrebno je saznati je li oboljela osoba i prije zapošljavanja imala simptome alergijske reakcije. Danas su nažalost testovi prije zapošljavanja ili upisa u specifične škole ukinuti ili nisu obavezni, a oni mogu biti dobar pokazatelj alergijskih reakcija osobe i mogu ukazati na buduće teškoće pri svakodnevnom obavljanju frizerskog posla.
Utvrdi li se da je radnik profesionalno bolestan i da su bolest izazvale isključivo alergene tvari na radnom mjestu, radnik od invalidske komisije ili od Instituta za medicinska istraživanja dobiva potvrdu s kojom može tražiti promjenu radnog mjesta i ostala prava koja proističu iz nastanka profesionalne bolesti.

ŠTO UZROKUJE DERMATITIS KOD FRIZERA?

Najčešći uzrok frizerskog dermatitisa je rad s vodom. Rizik je veći ako je frizer dulje u dodiru s vodom, primjerice više od 2 sata dnevno.
Sljedeći važan uzrok dermatitisa je kontakt s kemikalijama koje se nalaze u frizerskim proizvodima za bojenje, izbjeljivanje i pranje kose, ali i u proizvodima za čišćenje salona.
Dodir s uzročnicima dermatitisa pospješuje se sljedećim aktivnostima:

 • pranje/šamponiranje/bojenje kose
 • nezaštićenim rukama
 • rukovanje opremom koja je prethodno bila uronjena u sredstva za čišćenje
 • prskanje kemikalija prilikom njihove
 • uporabe i miješanja
 • aerosol i prašina koji dolaze na kožu, a koji su i na radnoj površini
 • dodirivanje kontaminirane odjeće, opreme ili otpada

KAKO SPRIJEČITI DERMATITIS?

Temelj frizerskog posla je edukacija, a ona se odnosi i na učenje o bolestima u frizerskoj struci. Svaki frizer mora paziti na svoje zdravlje. Potom, poželjno je da svaki vlasnik salona svom osoblju osigura zaštitnu opremu, poput rukavica i krema za ruke.

5 NAČINA ZA USPJEŠNU PREVENCIJU DERMATITISA:

Korištenje jednokratnih rukavica koje ne sadrže lateks jer upravo lateks u velikom broju slučajeva izaziva alergijske reakcije.
Temeljito sušenje ruku nježnim ručnikom ili papirnatim ubrusima nakon kontakta s vodom.
Zašita ruku kremom na početku i kraju radnog dana, kao i nakon svakog pranja ruku. Pritom ne smiju biti izostavljeni vrhovi prstiju, pregibi između prstiju i ručni zglobovi. Poželjno je mijenjati rukavice za svakog novog klijenta. Pažljivo sa skidanjem i odlaganjem rukavica kako ne bi došli u kontakt s kemikalijama na njima. Frizeri trebaju ići na redovite liječničke kontrole svoje kože, a zbog prevencije i uočavanja ranih znakova dermatitisa.

dermatitis2KREME I RUKAVICE

Frizerima se za njegu ruku preporučuju sve hidratantne kreme, kao i kreme na bazi parafina. Osiguravanje takvih krema zaposlenicima u frizerskim salonima izvrsna je preventiva od kožnih problema, a izvrsno bi bilo kada bi svaki zaposlenik imao svoju kremu. Kod rukavica naglasak je na njihovoj jednokratnoj uporabi. Najbolje su rukavice bez lateksa i pudera, a njihova veličina mora biti odgovarajuća kako bi dobro pristajale ruci. Nažalost, u praksi velik broj frizera još uvijek ne koristi rukavice, čak ni prilikom pranja i ispiranja kose kod bojenja. Česta su opravdanja takvih frizera tvrdnje kako klijenti ne vole tretmane rukavicama, kako rukavice čupaju kosu, te kako je prilikom njihova nošenja teško odrediti idealnu temperaturu vode. No, to je u većini slučajeva tek pokazatelj kako se koriste krive vrste rukavica koje ne odgovaraju potrebama rada u frizerskom salonu i pružanju tretmana.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK