Fotografije: Pexels


Frizerstvo je divan zanat u kojem frizeri svojima rukama drugima uljepšavaju život. Jeste li se ikad zapitali kako bi vaš život izgledao ako to, nažalost, više ne biste mogli raditi? U nastavku predstavljamo bolest koja je često prisutna i u svijetu frizerstva – reumatoidni artritis. U slučaju bilo kakvih pitanja ili sumnje pozivamo vas da što prije posjetite svoga liječnika.

Reumatoidni artritis je kronična, upalna, sistemska reumatska bolest. Česti su simptomi reumatoidnog artritisa bolovi i otekline zglobova na rukama i nogama. Zahvaćeni zglobovi mogu biti topliji od okoline, a koža iznad zglobova može biti crvena. Najčešće su zahvaćeni zglobovi na šakama i zapešću te stopalima i gležnjevima. Koljena, laktovi i ramena također su često zahvaćeni, a zglob kuka vrlo je rijetko zahvaćen u reumatoidnom artritisu. Bolest se može iskazivati blagim simptomima, koji zahvaćaju tek pojedine zglobove, ali može se pokazati i kao teži oblik bolesti s jakim deformacijama. Prema epidemiološkim podacima bolest zahvaća otprilike 1% populacije, s tim da je taj poremećaj češći kod žena i do 4 puta u odnosu na mušku populaciju. Bolest najčešće počinje u 4. ili 5. desetljeću života. Neke obiteljske studije ukazale su na genetsku predisponiranost za bolest.

Unatoč intenzivnim znanstvenim istraživanjima reumatoidnog artritisa uzrok bolesti još nije poznat. Upravo je zato od iznimne važnosti da u slučaju sumnje što prije posjetite svoga liječnika, koji će vas uputiti reumatologu.

Oštećenja prouzrokovana reumatoidnim artritisom smatraju se nepovratnima, a trajna šteta nastaje na zglobovima u ranim stadijima bolesti, puno prije nego što se pojave vidljive promjene, kao što je deformacija zglobova. To jasno ukazuje na potrebu za brzim i učinkovitim liječenjem bolesnika kako bi se usporio ili zaustavio napredak bolesti. Izlječenje zasad nije moguće i stoga je cilj usporiti ili zaustaviti napredak bolesti.

Unatoč intenzivnim znanstvenim istraživanjima reumatoidnog artritisa uzrok bolesti još nije poznat. Upravo je zato od iznimne važnosti da u slučaju sumnje što prije posjetite svoga liječnika, koji će vas uputiti reumatologu. On može pomoću određenih testova, laboratorijskih pretraga krvi i slikovnih pretraga (ultrazvuk, magnetska rezonanca) ustanoviti promjene na zglobovima i propisati terapiju. Ako se bolest ne liječi, upalni proces oštećuje zglobnu hrskavicu i uzrokuje deformaciju zglobova. Tako oštećena hrskavica više se ne može obnoviti, pa je važno što prije prepoznati bolest i spriječiti deformacije.


Pročitajte i:

Dermatitis kao profesionalno oboljenje frizera

 

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK