Jeste li ikada od svojih klijentica čuli da ih boli kosa? Iako zvuči nevjerojatno, to zbilja nije samo u njihovim glavama – brojni frizerski stručnjaci ističu učestalost ovakve boli, a potiču je brojni uzroci koji oslabljuju zdravlje vlasišta. Dakle, ne radi se o tome da klijentice boli kosa, nego ih boli koža i perifolikularno područje vlasišta – područje oko svake vlasi, pore ili folikula. U nastavku predstavljamo nekoliko uzroka bolnoga stanja vlasišta, koji vam mogu pomoći u savjetovanju vaših klijentica.Visoki repovi i pletenice

Vlasište je nevjerojatno bogato prokrvljeno, prepuno živčanih završetaka i žlijezda. Svako natezanje vlasi tako može uzrokovati bol u tom području. Visoki repovi, pletenice i svečane podignute frizure mogu previše natezati vlasi i oštetiti folikule, što uzrokuje bolno vlasište. Svakodnevno nošenje tako rigidnih frizerskih stilova može dovesti i do gubitka kose. Klijenticama se savjetujte da pletenice ne nose više od dvaput tjedno, a u slučaju da osjete bol, trebaju odmah raspustiti svoju kosu i omogućiti vlasištu da se odmori.


Prečesto i preintenzivno pranje kose

Ponekad je bol u vlasištu uzrokovana i prečestim pranjem kose. Svakodnevno pranje kose može osušiti vlasište, poremetiti njegov prirodni pH i poremetiti njegovo prirodno hidratiziranje. Prečesto pranje kose u brojnim slučajevima može dovesti do upale vlasišta, koja se može razviti i u posebne tipove dermatitisa.


Neispravno korištenje frizerskih proizvoda

Bolno vlasište može biti uzrokovano i neispravnim korištenjem proizvoda za pranje i stiliziranje kose. Brojne klijentice koriste pogrešne proizvode za svoj tip kose, a vrlo često na kosu stavljaju i preveliku dozu pojedinačnog proizvoda. Upoznajte klijentice s najboljim proizvodima za njihov tip kose i objasnite im kako se pravilno koriste. Pokažite im pravilnu količinu šampona i regeneratora potrebnu za kvalitetno pranje i njegu kose. Svi smo ponekad u gužvi i volimo koristiti suhi šampon – napomenite im koliko često ga smiju upotrebljavati. Kada je riječ o lakovima za kosu, uputite ih u pravilan način njihova nanošenja, koji neće oštetiti vlasište. Naime brojne klijentice lak za kosu nanose iz prevelike blizine, a to može dovesti do upale vlasišta.


Pročitajte i:

ZDRAVLJE 5 vitamina koje bi vaše klijentice trebale koristiti za veći sjaj i bolje zdravlje kose

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK