Fotografije: Shutterstock


Zdravlje kose u velikoj mjeri ovisi i o prehrani. Zato smo se u Uredništvu Hairstyle News portala odlučili predstaviti 5 vitamina potrebnih za zdravu i sjajnu kosu.


1. Vitamin A

Zdrava kosa treba vitamin A da bi ostala hidratizirana i pritom rasla. Glavni izvori vitamina A jesu jetra, žumanjak, mlijeko i mliječni proizvodi te maslac, a općenito ga možemo naći u mesu i morskoj ribi. Također su dobar izvor karotenoidi, kojih ima u tamno obojenom lisnatom povrću te žutom i narančastom voću.

2. Vitamin B

I B-vitamin zaslužan je za rast kose, a dobra je vijest i to da je taj vitamin dovoljno prisutan u našoj prehrani. Taj je vitamin zaslužan za prijenos kisika i hranjivih sastojaka do kose. Vitamine Bskupine organizam ne može sam proizvesti, pa ih treba svakodnevno prehranom unositi u organizam. Najbolji izvori vitamina B su: kvasac, iznutrice (prije svega jetra), cjelovite žitarice, mlijeko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.  

3. Vitamin C

Vitamin C nužan je za tvorbu kolagena i sprečava starenje kose. Namirnice koje sadrže vitamin C nalaze se na vrhu popisa za jačanje imuniteta, a taj dragocjeni vitamin možemo pronaći u paprici, brokuli, agrumima poput grejpa, mandarina, naranče i limuna te kiselom kupusu.

4. Vitamin D

Istraživanja pokazuju da manjak toga vitamina u prehrani povećava ispadanje kose. Vitamin D najpoznatiji je pod nazivom „vitamin Sunca“ jer se u ljudskom organizmu pod kožom može sintetizirati zahvaljujući djelovanju provitamina iz ultraljubičastih zraka. U hrani se taj vitamin najčešće nalazi u masnim ribama, ribljem ulju, mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku i gljivama.

5. Vitamin E

Vitamin E povećava rast kose, a ima funkciju antioksidansa. Najbolji izvori vitamina E u hrani su: avokado, biljna ulja (poput šafranike, suncokreta, lana, uljane repice i maslina), pšenične klice, sjemenke suncokreta, bademi i orasi.


Pročitajte i:

ZDRAVLJE “Svi imamo pravo osjećati se lijepima i vrijednima”

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK