Koloristika, koloracija, pramenovi, siva kosa, smeđa kosa

Fotografije: Barbara Nonković, Mile Kjumurov
Autor uvodnog teksta: Vlasta Menges


U klasičnom sustavu školovanja za naše zanimanje svi prolazimo sve segmente frizerstva, a u svakodnevnom radu u salonu nerijetko prepoznajemo u kojem dijelu frizerstva se budi naša strast. Frizerstvo ima puno lica i mogućnosti izražavanja, ali postavlja se pitanje je li važan talent i sama kreativnost ili je bitno poznavati neke zakonitosti koje nam zadaje sama kosa. Otkrila sam da se svaki segment ove struke može naučiti poštujemo li pravila koja su nam zadana, a tek potom do izražaja dolazi naša kreativnost kojoj nema kraja. Razmišljajući o obliku frizure moramo uzeti u obzir strukturu, teksturu i rast kose. A na što sve moramo misliti želimo li bojiti kosu?

Svoje prve korake u koloristici napravila sam prije točno 20 godina. Ono što je tada bilo bitno, dosad se nije promijenilo, a to je konstantna edukacija. No jesu li informacije o koloristici koje sam imala tada i sada primjenjive, jesu li dovoljne, što se sve promijenilo u koloristici, a što u koloraciji? Kako i dalje želim učiti i napredovati, zbog sebe, svojih klijenata i mlađih naraštaja u svom salonu, odlučila sam preispitati svoje znanje i nadograditi ga. Hairstyle News je u pomoć pozvao naše cijenjene kolege. U Hrvatskoj i regiji postoji impresivan broj vrhunskih frizera koji su stručnjaci u onom području frizerstva u kojem su otkrili svoju strast. Njihovo znanje smatram škrinjom s blagom u kojoj i sama mogu naći važne odgovore za vlastiti napredak. Zato vas pozivam da se usudite pitati, da se usudimo biti znatiželjni, da si priznamo da ne znamo sve te da dijeljenjem informacija i znanja napredujemo, rastemo i postanemo bogatiji, a ne siromašniji. Naše znanje nam nitko ne može uzeti, a ako ga dijelimo, ono se umnožava. Čudna je to matematika u zakonima fizike!

Stručne savjete renomiranih kolorista možete u narednim tjednima pratiti na Hairstyle News portalu! Svoje savjete će s vama dijeliti: Barbara Nonković (Frizerski salon Barbara), Mile Kjumurov (Indola), Sanja Karasman (Subrina Professional Academy), Katica Topčić (Fabula de Forma), Nikola Blažinčić (Nikola Blažinčić), Vladimir Vukobrat (Idea Academy), Milo Maksimović (Fulham Salon) i Matjaž Okorn (Mič Styling). 


Kada govorimo o pramenovima, koja je razlika u tehnikama koloracije danas i prije 15 – 20 godina?

Jednom riječju razlika je ogromna. Napravljena je kompletna revolucija u koloristici, a posebno u tehnikama pramenova. Kada se vratimo 20 godina unatrag, pramenovi na kapu, izvlačenje na prozirne najlon većice i gumeni čepovi bili su vrhunac. Radilo se s preparatima za dekoloriranje i visokim postocima razvijača. No, malo pomalo počeli smo raditi s folijama, slobodno rukom iscrtavati pramenove otvorenog i zatvorenog tipa gdje su se pojavili pojmovi poput ombre, balayage, sombre, flambayage… Danas se kombiniraju različite tehnike kako bi se dobili što ljepši i čišći prijelazi. Polako se uvode polupermanentne boje kojima postižemo tonalizacije različitih dubina i visina. Koristimo tehnike blendanja, color melt, shadowroot i slično. Iz svega ovoga možemo zaključiti kako su se tehnike pramenova usavršile, ali isto tako i alati za izradu te na kraju i sami proizvodi koji nam omogućavaju lakšu i bolju izvedbu.

Može li se isti/sličan efekt postići različitim tehnikama?

Možemo reći da može. Naime, koristeći različite tehnike možemo doći do istog ili sličnog efekta. Tu zapravo do izražaja dolazi kolorist, njegova kreativnost, spretnost izvođenja te njegovo znanje.


Koji su koraci potrebni u procesu potamnjivanja blond kose? Koristite li dodatnu njegu tijekom koloracije?

Potamnjivanje blond kose prilično je kompliciran proces, suprotan od procesa posvjetljivanja, s time da se kod procesa potamnjivanja blond kose ona nadopunjava pigmentima. Moramo imati na umu da je blond kosa koja se treba potamniti često dosta poroznija od normalne kose pa je pritom naglasak potrebno staviti na njegu prije, tijekom i poslije bojanja. Kad je kosa porozna tad je visoka razina pH tj. kosa je u alkalnom stanju i zato trebamo koristiti njegu za kosu koja ima nižu pH vrijednost, a najčešće je to color linija za njegu kose. Porozna kosa također znači da je kutikula vlasi oštećena i podignuta tako da se novi pigmenti brzo ispiru s kose. Prethodno posvjetljenu kosu teško je potamniti i dobiti potreban sjaj i dubinu boje te je stoga neophodno napraviti predpigmentaciju (proces punjenja vlasi pigmentima prije samog procesa bojanja). Nakon predpigmentacije možemo bojati i demi-permanentnom bojom te tako kombinirane pigmente (direktne i oksidirajuće) duže vrijeme ostaviti na kosi (u slučaju kad je kosa porozna) kako bi dobili što veći sjaj. Demi-permanentne boje su manje alkalne vrijednosti pa tijekom bojanja pružaju i njegu.

Naravno, kod održavanja kose nakon bojanja trebamo koristiti i pigmentiranu njegu (semipermanentne boje) jer one sadrže direktne pigmenate te će tako finalni rezultat biti dugotrajniji.

Što je važno da klijenti znaju o održavanju boje kod kuće?

Važno je da naše klijente educiramo, da budu upoznati s našim radom kako bi lakše razumjeli kako održavati zdravlje kose, pogotovo kada je riječ o obojanoj kosi. Najvažnije za održavanje boje jest znati i razumjeti pH vrijednosti na kosi kako bi onda izabrali najbolje proizvode kojima kosu možemo njegovati. Za pravilno održavanje boje kose i očuvanje njezine dugotrajnosti, pravilna je njega od iznimne važnosti.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK