Teme na okruglom stolu: Fiskalizacija u frizerskim salonima, porezna regulativa u frizerskom poslovanju u RH i Europskoj uniji te novi Zakon o obrtu


Sudionici okruglog stola bili su:

  • Ivica Zanetti, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore
  • Mitja Sojer, predsjednik Upravnog odbora sekcije frizera pri Obrtnoj zbornici Slovenije
  • dr. sc. Ljerka Markota, “RRiF-plus” d.o.o.
  • Ingrid Žudih-Koroman, pročelnica Porezne uprave – Područni ured Pazin
  • Ivica Štambuk dipl.ing., šef Odjela za organizaciju rada cehova Hrvatske obrtničke komore

I ove smo godine u sklopu Festivala organizirali okrugli stol s aktualnim temama. Sudionici okruglog stola su pokušali obraditi 3 centralne teme koje smo im zadali, ali uz njih se razgovaralo i o nizu drugih problema koji muče frizere. Atmosfera je bila opuštena i konstruktivna, pa su se i prisutni frizeri uključivali u raspravu. Tako su se kroz glavne teme provlačili i dodatni problemi kao što su: rad na crno i nemogućnost Državnog inspektorata da to suzbije; prevelik broj učenika koji se školuju za frizere te njihova sve slabija kvaliteta; brojni i skupi državni nameti i propisi koji vlasnicima frizerskih salona uvelike otežavaju poslovanje. Gospodarska kriza traje već pet godina, a pozitivnih poteza nadležnih institucija kojima bi se obrtnicima i malim poduzetnicima omogućili bolji i sigurniji uvjeti poslovanja nema.

okrugli-stol-2013Početkom ove godine povećao se prag za obavezan ulazak u sustav PDV-a s dosadašnjih 85.000 kn na 230.000 kn godišnjeg prometa. Isto tako obrtnici mogu izabrati plaćanje porez na dohodak u paušalnom iznosu, ako su u prijašnjoj godini ostvarili prihod do 65% propisanog praga za obvezan ulazak u sustav PDV-a što iznosi 149.500 kuna. Uz to, od 1. srpnja (za neke je to bilo i od 1. travnja) uvedena je fiskalizacija u poslovanju svih hrvatskih frizerskih salona. Zbog svega ovoga brojni vlasnici salona su se odlučili na smanjivanje svojih poslovnih aktivnosti kako bi ušli u sustav obveznika bez PDV-a ili sustav plaćanja poreza u paušalnom iznosu. To kratkoročno može olakšati poslovanje, ali dugoročno gledano smanjenje poslovnih aktivnosti ne može biti u interesu razvoja bilo koje struke. Posljedica ovakvih propisa je otpuštanje djelatnika u salonima kako bi se smanjio obujam poslovanja, što može dovesti samo do povećanog rada na crno. Uz to i ono malo salona koji su imali maloprodaju sada odustaju od toga kako bi im ukupan promet bio manji. U Europskoj uniji prihod od maloprodaje u salonima može iznositi i do 40% od ukupnog prihoda salona, a kod nas prodajna djelatnost u salonima još nije ni zaživjela a već nestaje.

Potom, tu je Vladin prijedlog novog Zakona o obrtu koji, uz brojne dobre novine, predlaže i ukidanje liste djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost. To znači da će se do prihoda od najviše 10 bruto plaća u Hrvatskoj, što trenutno iznosi 78.630 kuna, sve gospodarske djelatnosti moći obavljati kao domaća radinost ili sporedno zanimanje uz jednake uvjete kao i obrt. Znači li to i da će djelatnici nakon redovnog radnog vremena u salonima moći raditi i kod kuće? Nadajmo se da će se prije završnog prijedloga Zakona o obrtu o svemu tome dobro promisliti i kvalitetnije priči rješavanju ovog kompleksnog problema.

okrugli-stol-2013-2Na okruglom stolu je iznesen i podatak da je u 4. mjesecu ove godine samo 16% hrvatskih frizerskih salona bilo u sustavu PDV-a, a nakon 1. srpnja taj je postotak vjerojatno još i manji. Postavlja se pitanje kolika je vjerojatnost da će naše Ministarstvo financija dopustiti poslovanje svim frizerskim salonima po nižoj stopi PDV-a od 10 %, kada je u ukupnom broju salona jako malo onih koji su u sustavu PDV-a.

Frizeri su s razlogom gnjevni i razočarani te imaju dojam da se nitko o njima ne brine. Svi mi znamo da frizerskoj struci nije lako, no jesu li toga svjesni i u našoj Vladi i ministarstvima? I njih sigurno netko frizira, vjerojatno netko od vas provede s njima barem 30 minuta mjesečno. Možda je to kratko vrijeme prilika da im prenesete informacije o posljedicama njihovih odluka na položaj frizera. Nitko se za nas neće pobrinuti, dok se sami ne pobrinemo za sebe.

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK