PROMO


Mikro i mala poduzeća, te obrtnici u Europskoj uniji često se susreću s brojnim izazovima u svojem poslovanju. Jedan od njih je i upravljanje sigurnošću i zaštitom zdravlja na radu. Kako bi poslodavcima olakšala upravljanje rizicima na radu, Europska agencija za zaštitu na radu (EU-OSHA), koristeći nove tehnologije, razvila je mrežnu platformu OiRA pomoću koje je moguće izraditi besplatnu procjenu i upravljati rizicima. Na ovaj je način dosad u Europskoj uniji izrađeno više od 100 000 procjena rizika!

PRVI OiRA ALAT U HRVATSKOJ NAMIJENJEN JE FRIZERSKOJ DJELATNOSTI

OiRA (Online Interactive Risk Assessment) je internetska platforma uz pomoć koje možete sami izraditi procjenu rizika za svoj frizerski salon, upravljati rizicima i poduzeti odgovarajuće preventivne mjere.

Osim što omogućava besplatnu izradu procjene rizika, koja je zakonski obvezan dokument, alat je jednostavan za upotrebu, informativan i edukativan, te sadrži poveznice na propise iz podrućja zaštite na radu koji se tiču frizerske struke.

Putem njega se poslodavci i radnici, ali i učenici – budući frizeri, mogu informirati o rizicima kojima su izloženi u radu i o prijedlozima za njihovo otklanjanje ili smanjivanje.

Alat vas dalje vodi kroz postupak izrade procjene rizika na način da odgovarate na pitanja vezana uz rizike koji postoje u vašem frizerskom salonu. Nakon što ste procijenili rizike, možete izraditi plan mjera za njihovo uklanjanje ili smanjivanje na najmanju moguću mjeru.

Plan mjera možete osmisliti sami, a možete odabrati i unaprijed ponuđene mjere koje vam alat nudi. Na temelju vaših odgovora, OiRA će generirati završne dokumente: procjenu rizika i plan mjera koje možete pohraniti na računalu, ispisati, te ih obvezno učiniti dostupnima svojim radnicima. Procjeni rizika uvijek možete naknadno pristupiti, te ju nadopuniti u skladu s eventualnim promjenama.

Upotrebom OiRA alata možete sami uočiti kako poboljšati uvjete rada u svom frizerskom salonu, čime pridonosite zaštiti zdravlja radnika i njihovoj motiviranosti za posao.

Učinite vaš frizerski salon privlačnim mjestom rada, smanjite fluktuaciju radne snage i učestalost bolovanja pružajući sigurne i zdrave radne uvjete!

Obveza je poslodavca u postupak procjene rizika uključiti radnike uz uvažavanje njihovih stavova o rizicima, te njihovu uključenost na odgovarajući način dokumentirati (zapisi o sudjelovanju). U protivnom se poslodavac izlaže riziku mogućih sankcija (propisano kao prekršaj Zakonom o zaštiti na radu).

Alat je uvršten u Akcijski plan Vlade Republike Hrvatske za administrativno rasterećenje gospodarstva. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava nastavit će razvijati OiRA alate i za druga zanimanja.

UZ OiRA ALAT VLASNICI FRIZERSKIH SALONA MOGU IZRADITI PROCJENU RIZIKA

Potrebni su vam: računalo, tablet ili mobitel; pristup internetu i važeća e-mail adresa za registraciju na stranici OiRA alat. 

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK