Fotografije: gigazine.net; Wikimedia


Službena definicija frizera opisuje kao osobu čiji je zadatak šišanje, stiliziranje ili bojanje kose s ciljem promjene ili održavanja izgleda osobe. Već u ovom jednostavnom opisu možemo prepoznati važnost pa i sveobuhvatnost zanimanja frizera. Kao majstori svog zanata frizeri moraju imati znanje geometrije, kemije, komunikacije, mode, pa i psihologije. Daleko od toga da frizeri samo mijenjaju frizuru, oni svojim radom i vještinama na poseban način održavaju odnos osobe prema životu, prema svijetu oko nje. Sa svakim besprijekornim izgledom frizer gradi samopouzdanje osobe i pomaže joj izgraditi njezin identitet.

Inspirirani ovim korona-razdobljem koji je pokazalo važnost frizera u životima svih nas, naše Uredništvo odlučilo je malo dublje zaviriti u povijest kako bi istaknuli društvenu ulogu frizera kroz različita vremenska razdoblja. Naime, frizeri su oduvijek bili veoma važan dio društva, a vrijeme je da se prisjetimo i kakve su sve uloge nosili u različitim povijesnim razdobljima. Inspirirajte se našim pogledom u povijest i otkrijte na koji način frizeri već tisućljećima svijet čine jednostavno ljepšim i boljim mjestom.


FRIZERI, ČUVARI LJEPOTE I DUŠE

Frizerstvo kao zanimanje postoji već nekoliko tisuća godina, a očito je kako je njihov rad oduvijek inspirirao mnoge, uključujući i slikare. Postoji naime mnogo crteža i slika koji prikazuju svakodnevicu nekadašnjih, davnih frizera, a često su se javljali i u tekstovima filozofa Aristofana i Homera koji u svojim zapisima otkrivaju važnost frizera u životima ljudi.

Važnost frizerstva možemo prepoznati i u istraživanju starih afričkih kultura. U nekim se kulturama u Africi snažno vjerovalo kako se duša osobe skriva upravo u kosi. Frizeri su zato bili prepoznati kao veoma posebni te su bili visoko poštovani u društvu, a njihovi su se alati zbog svoje iznimne vrijednosti prenosili na sljedeće generacije.

Frizeri su oduvijek bili posebno cijenjeni i zbog svojih komunikacijskih i socijalnih vještina. To je posebno važno istaknuti jer u vrijeme kada nisu postojala javna glasila odnosno mediji, te su vještine bile itekako važne za svakodnevni život. Frizeri su tako oduvijek bili iznimno poštovani u društvu pa i ne čudi stoga što su za mnoge predstavljali uzor, a usput dodajmo i kako povijesne knjige ne bilježe nikakav nedostatak frizera na tržištu rada u tim davnim vremenima. 😀

Prikaz različitih vrsta rimskih frizura i dodataka za kosu za žene; fotografija: Wikimedia

KREATIVNOST POČINJE DOBIVATI NA VAŽNOSTI

U antičkom Egiptu došlo je do nekoliko većih promjena u frizerstvu. Prva od njih vezana je uz povećanje kreativne slobode frizera. Naime barberima je bilo dozvoljeno raditi i kao frizeri što znači da su osim žena sada i oni dobili priliku raditi na ženskoj kosi.

Reljefni prikaz kraljice Neferu i njezine osobne kraljevske frizerke Henut, cca. 2008-1957 p.n.e. Rekonstrukciju cijelog reljefa možete vidjeti ovdje; fotografija: Brooklyn Museum

Druga velika promjena koja se dogodila u to doba, a čije utjecaje osjećamo i danas, je važnost svakodnevne uređenosti ljudi. Naime veliki broj imućnih familija zapošljavo je tada svoje osobne barbere i frizere te su tako svako jutro mogli uživati u svježe obrijanoj bradi i uvijek savršeno stiliziranim kovrčama.

Reljef i skulptura koji prikazuju frizure koje su nosile žene u antičkom Egiptu između 1351. i 1332. p.n.e.; fotografija: Wikimedia

Uz uobičajeno nošenje perika u kulturama tog doba, izrađivači perika također su obučavani i kao frizeri. U starom Rimu i Grčkoj kućne sluge preuzele su ulogu frizera, uključujući bojenje kose i uređivanje brada. Naime, u to vrijeme frizerski saloni kao takvi nisu postojali i žene su svoje frizure održavale isključivo kod kuće, a muškarci koji nisu imali vlastite brijače posjećivali su lokalnu brijačnicu. Svakodnevno uređeni izgled počeo je tako predstavljati visoku vrijednost u društvu pa slobodno možemo reći kako su i tada, baš kao i danas, frizure bile važne za samopouzdanje i identitet osoba.

Skulpture s kraja 1. stoljeća koje prikazuju elegantne frizure koje su nosile žene u starom Rimu; fotografija: Wikimedia

Iako je ovo tek mali uvod u povijest frizerstva, već sada možemo zaključiti kolika je doista važnost frizera u društvu. A kako se frizerstvo razvijalo dalje, nakon antike? Misiju otkrivanja povijesti i društvene vrijednosti frizera nastavljamo i u narednim danima – slijedi pregled frizerstva Srednjeg vijeka u Europi!

 • 991
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

 • 991
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK