Što čini dobrog naučnika? Vlasnici salona ne očekuju od naučnika potpuno savršene vještine, nego žele u svoj tim uključiti osobu koja je spremna marljivo učiti i biti vrijedan član tima u salonu. Predstavljamo 3 osobine koje bi naučnici trebali imati ako žele uspješan početak karijere.Vlasnici salona žele naučnike u koje se mogu pouzdati.

Vlasnici salona od svojih naučnika očekuju da neće kasniti na posao, da ih se u slučaju promjene rasporeda ili drugih hitnosti može dobiti na telefon, a dodatno će cijeniti i ako dolaze pomoći u vrijeme gužvi. Dobar će naučnik ponekad doći u salon i u svoj slobodni dan te pomoći zaposlenicima, a time će svakako povećati povjerenje vlasnika. Vrijeme naučništva nudi priliku za gradnju prvih dobrih odnosa u frizerskom svijetu, a dobro ime i zasluženo poštovanje od kolega može mnogim mladim frizerima otvoriti brojna vrata.

Vlasnici salona žele naučnike koji se ne boje odgovornosti.

Vlasnici salona žele iskrene naučnike, koji poštuju frizerski posao, a poštovanje započinje stalnim preuzimanjem odgovornosti, kako za svoj rad tako i za svoju komunikaciju i moguće pogreške. Na posao dolazite u čistoj i urednoj odjeći – ako vas vlasnik salona zamoli da na posao dolazite odjeveni u odjeću neutralnijih boja, nemojte to shvaćati kao napad na vaš osobni stil. Svi znamo koliko moda može biti zabavna i koliko je osobni stil važan za pojedinca, ali frizerstvo je posao u kojem se trebate stalno profesionalno prezentirati, kako u očima klijenata tako i u očima drugih zaposlenika.

Ako trebate slobodan dan, to dogovorite u pravo vrijeme – poštujte raspored rada u salonu i ispunjavajte svoje obaveze.

Nemojte se bojati preuzimati odgovornost za svoje pogreške. Ono što čini vjerojatno jednu od najvećih razliku između dobrog i lošeg naučnika njegova sposobnost je preuzimanja odgovornosti za vlastite pogreške.

Vlasnici salona žele naučnike koji su spremni učiti i poštovati njihova pravila.

Kao naučnici trebate biti spremni slušati svoje mentore i učiti od njih. Educiranje će svima biti puno lakše i zabavnije ako svakome zadatku pristupite strpljivo i poštujete upute svojih mentora. Kontrolirajte svoj ego – iako mislite da znate bolji način za usavršavanje ili izvedbu neke tehnike, pratite i učite postupke koje vas uče mentori. To ne znači da cijelu svoju karijeru trebate raditi kao što oni rade – smisao je svakog zanata da se stalno razvija nabolje – ali poštujući njih, naučit ćete kako biti dobar zaposlenik i timski igrač. Da postanete najbolja verzija sebe, trebate najprije učiti od drugih. A kada svladate pravila, onda ih, u svom vlastitom salonu, možete slobodno kršiti i usavršiti do potpunosti.


Pročitajte i:

INSPIRACIJA 5 stvari koje naučnik treba naučiti na početku svoje karijere

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK