Brojni frizerski majstori ističu važnost educiranja naučnika u salonu. Trevor Sorbie, britanska frizerska legenda, naučnicima tako savjetuje da ne gube vrijeme na društvenim mrežama te neka stalno budu među klijentima, gledaju što rade frizerski majstori i svaki trenutak iskoriste za učenje. U Uredništvu smo odlučili predstaviti 5 stvari koje naučnici trebaju usvojiti već na početku karijere. One vam omogućuju uspješnu karijeru kao i to da svojim radom nastavljate razvijati dobar ugled frizerskog zanata.


1. Frizerske vještine

Kao naučnici usvojit ćete brojne frizerske vještine, kako tehnike šišanja i bojenja kose tako i stiliziranja i njegovanja kose. Mnoge će vam od njih biti sasvim nove – svijet frizerstva i ljepote stalno se mijenja, što zahtijeva cjeloživotno obrazovanje. Uspješno svladavanje tih tehnika omogućit će vam bogate i raznolike karijere, ali i priliku da stvarate vlastite frizerske inovacije. 

2. Vještine komuniciranja s klijentima.

Kao naučnici naučit ćete i jednu od najvažnijih vještina u životu – komunikaciju s klijentima. Promatrajte svoje mentore i zapamtite kako oni komuniciraju sa svojima klijentima; pogotovo s onima zahtjevnijima! Iako ste iznimno kreativne osobe, iskoristite to vrijeme da naučite i poslovno komunicirati. Tako ćete ubuduće izbjeći brojne teške situacije!

3. Rad na recepciji.

Rad na recepciji jedan je od najvažnijih zadatka u salonu. Naime, vi ćete biti zaduženi i za telefonsku komunikaciju s klijentima i za njihovo dočekivanje u salonu. Vrijeme na recepciji iskoristite za usavršavanje svojih komunikacijskih vještina – vaš način komuniciranja u očima klijenta odražava atmosferu i filozofiju salona. Kao naučnici savladat ćete i brojne administrativne zadatke kao što su ispunjavanje rasporeda klijenta i izdavanje računa.

Kao naučnici usvojit ćete brojne frizerske vještine, kako tehnike šišanja i bojenja kose tako i stiliziranja i njegovanja kose.

4. Asistencija frizerima.

Kao naučnici vrlo ćete tijesno surađivati s brojnim frizerima i koloristima. Promatrajte njihov rad, njihove navike friziranja i korištenja proizvoda te se pobrinite za to da njihov radni prostor bude stalno optimalno spreman za njihov rad. Tako ćete naučiti i kako sistematično uređenim prostorom možete sebi, a i klijentu, uštedjeti mnogo vremena, te tako povećati svoju zaradu.

5. Timski rad.

Da biste postali dobri i uspješni frizeri, trebate svladati rad u timu. Trebate naučiti surađivati s drugima, a pritom znati i komunicirati i slušati njihove prijedloge ili zahtjeve. Poštujte različitosti svojih kolega i pobrinite se da se ljudi oko vas dobro osjećaju – na taj ćete način, bez obzira na to kamo vas karijera odvede, uvijek imati neka vrata otvorena!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK