Hairstyle News br. 19
Izdanje proljeće/ljeto 2012.

Mazella&Palmer su već dva desetljeća posvećeni edukaciji frizera i razvoju poslovanja u frizerskim salonima. Tijekom svoje karijere poučavali su brojne frizere i radili s nekim od vodećih frizerskih imena današnjice. Svojim edukativnim radom oni unaprjeđuju tehničku i kreativnu komponentu frizerske struke te inspiriraju frizere diljem svijeta. Nakon deset godina edukacijskog rada na Sassoonovoj akademiji u Londonu, Dove Palmer i njegov blizak prijatelj i suradnik Jean-Baptiste Mazella odlučili su razviti vlastiti koncept edukacije te su, koristeći stečena znanja koja su razvili tijekom edukacijskih godina, odlučili pokrenuti vlastitu frizersku akademiju pod nazivom Mazella&Palmer. Tijekom godine dana koliko akademija postoji putovali su svijetom i predstavili se, između ostalog, i na globalnim frizerskim događanjima kao što su Salon International u Londonu i Paris Hair Days u Parizu. Njihove kolekcije su objavljene u vodećim svjetskim frizerskim magazinima.

Razgovarala: Ivana Bajsić, IDEA Academy


Deset ste godina radili kao edukatori i kreativni direktori u Vidal Sassoon akademiji, recite nam nešto o svom profesionalnom putu i načinu na koji je Vaše iskustvo utjecalo na Vaše znanje i posao.

Dva desetljeća smo zajedno radili na edukaciji i u salonima, i za to smo vrijeme radili i učili zajedno s vodećim frizerima diljem svijeta. Kroz taj smo posao stekli tehničke i kreativne vještine koje su impresionirale stiliste diljem svijeta.

Poslovna filozofija Mazelle&Palmera: "Temelje frizerstva u cijelom svijetu čine linije, gradiranje i slojevito šišanje kose. Usklađujući to s tri osnovna geometrijska oblika: krugom, kvadratom i trokutom, te uz određivanje linije frizure u odnosu na strukturu kostiju lica, možemo Vas naučiti kako stvoriti beskrajno mnogo varijacija različitih stilova.  Nove spoznaje sigurno će povećati prihod Vašeg  salona, a uz to će razviti i  Vaše kreativne potencijale."

Poslovna filozofija Mazelle&Palmera:
“Temelje frizerstva u cijelom svijetu čine linije, gradiranje i slojevito šišanje kose. Usklađujući to s tri osnovna geometrijska oblika: krugom, kvadratom i trokutom, te uz određivanje linije frizure u odnosu na strukturu kostiju lica, možemo Vas naučiti kako stvoriti beskrajno mnogo varijacija različitih stilova. Nove spoznaje sigurno će povećati prihod Vašeg salona, a uz to će razviti i Vaše kreativne potencijale.”

Možete li ukratko opisati svoj profesionalni razvojni put koji Vas je doveo do osnivanja “Mazella & Palmer” akademije?

Akademiju “Mazella & Palmer” otvorili smo prije godinu dana. Tijekom vremena koje smo proveli kao edukatori shvatili smo da oblikovanje kose nije jednosmjerna ulica. Većina tvrtki radi na sličan način, a mi smo krenuli on naših uvjerenja i zatim se okrenuli pema nečem općenitom, prema prednostima tehnika rada. Ali najvažnije od svega je to da smo nas dvoje prijatelji koji dijele iste ciljeve!

Koje su jedinstvene karakteristike Vašeg kreativnog tima? Što Vas čini drugačijima?

Ne ograničavajući se tradicijom koja govori da postoji samo jedan način i podučavajući dinamiku potičemo naše polaznike da sami biraju, što se do sada pokazalo vrlo uspješnim.

Koja je razlika između samostalnog rada i rada u timu? Olakšava li timski rad stvaranje novih kolekcija?

Timski rad je uvijek bitan u svim aspektima. Kod “Mazelle & Palmera” nije riječ o dva pojedinca, već o širenju znanja i stvaranju prilika za sve članove tima, što je opet ključno za stvaranje nove kolekcije.

Dobar tim (koloristi, fotografi, make-up artisti itd.) vrlo je važan u stvaranju odlične prezentacije, seminara, kolekcija… Molimo Vas da nam kažete s kojim ste partnerima do sada radili?

Sretni smo što smo mogli raditi s vodećim pojedincima u njihovim područjima: u bojanju kose to je direktor za boje Charmaine Piche-Baker, zatim tu su nove fotografske zvijezde Grant Sqibb i Elliot Morgan, dizajner odjeće Stephanie Turner i majstorica šminke Lena Napolitano. Sve navedene možete pronaći i kontaktirati putem naše web stranice: www.mazellaandpalmer.com/events

Vaša akademija ima poznati slogan: “Not just how to cut hair, but why” (“Nije važno samo kako kosu šišamo, već i zašto”). Molimo Vas da komentirate taj slogan.

Odgovor na pitanje „zašto“ je često izostavljen u edukaciji. Podučavajući šišanje to „zašto“ postaje bitan element.

Putujete diljem svijeta kako biste kroz prezentacije, seminare i edukacije u salonima podučili druge frizere. Na koji način to funkcionira?

Radeći na raznim velikim događanjima i seminarima, vodimo sa sobom cijeli tim frizera, kolorista i modela koji će prikazati najnoviju “Mazella & Palmer” kolekciju, a to vodi do edukacija u salonima u kojima možemo dalje u potpunosti prenijeti iskustva naše akademije.

Uživate li prenoseći znanje i svoju poslovnu filozofiju drugima?

To je jedan od razloga zašto smo postali edukatori, a širenje znanja podrazumijeva i napredak frizerske struke. Mi kao učitelji dijelimo svoja znanja i rastemo dalje zajedno s našim učenicima.

Koji dio posla Vas najviše ispunjava i koja je Vaša glavna inspiracija u stvaranju nečeg novog?

Dio koji nas najviše ispunjava je kad polaznici razumiju i iskoriste naučeno te kada, zahvaljujući tome, i sami uspiju.

Imate li i dalje svoje osobne klijente?

Osobni klijenti su postali rijetki, a nekoliko preostalih je postalo prijateljima.

Zadnja kolekcija “Mazelle & Palmera” NOIR SUR BLANC je odlična. Što Vas je inspiriralo pri stvaranju te kolekcije?

“Noir Sur Blanc” drugi je dio naše dvodijelne kolekcije koja spaja ljudsko tijelo i umjetnost. Tamne lebdeće kreacije ističu se na pozadini povijesti umjetnosti. Uvijek se vodimo našim osjećajima koji nastaju dok gledamo stvaranje umjetničkih kreacija. Naši radovi su naša inspiracija.

Kolekcije Noir Sur Blanc i Blanc Sur Noir

Kolekcije Noir Sur Blanc i Blanc Sur Noir

Koja se priča skriva iza Vaših kolekcija?

Sretni smo što možemo putovati svijetom, susretati se s različitim kulturama i tako dobivati nove ideje i inspiracije. Zajedno raščlanjujemo i razvijamo te naše ideje i koncepte kroz šestomjesečno razdoblje. To je jedan od najzanimljivijih dijelova stvaralačkog procesa, razmotriti svaku ideju i razvijati je u buduću kolekciju.

“Mazella & Palmer” akademija surađuje s portalom myhairdresser.com koji prezentira Vaše tehnike šišanja „korak po korak“. Možete li objasniti svoj pristup i suradnju s njima?

Myhairdresser.com su nas kontaktirali čim su saznali da s radom započinje “Mazella & Palmer“ akademija. Andy i Stacy, direktori spomenutog portala, naši su prijatelji već niz godinama, tako da je početak suradnje s njima bio vrlo ugodan. Neke koncepte na kojima radimo tako možemo prezentirati široj publici. Odlična je stvar i to da svi imaju priliku educirati se u mjestu u kojem žive; mi im pružamo logističku podršku i smjernice u razvijanju njihovih salona.

Što savjetujete frizerskim početnicima?

Iz našeg osobnog iskustva smatramo da je važno raditi u poticajnom edukacijskom okruženju, bez obzira bio to mali salon ili svjetski poznata tvrtka. Kada ste okruženi ljudima koji strastveno vole svoj posao, to vam daje energiju da težite ka višem.

Jean-Baptiste Mazella i Dove Palmer na snimanju za portal myhairdresser.com

Jean-Baptiste Mazella i Dove Palmer na snimanju za portal myhairdresser.com

Inspiriraju li Vas Vaši kolege? Imate li uzore i izvan frizerske struke?

Naravno da nas inspiriraju mnogi ljudi iz frizerskog svijeta, od asistenta u salonu do međunarodno priznatih umjetnika. Izvan struke to može biti svaki pojedinac koji vodi svoj tim i brine se za njega te sa strašću vodi svoju tvrtku prema uspjehu.

Frizerstvo i moda su dvije povezane industrije. Postoje li modni dizajneri koji su inspirirali Vaš kreativni proces?

Uvijek smo bili inspirirani dvojicom naših omiljenih dizajnera. Yves Saint Laurent nas je inspirirao svojom elegancijom, shvaćanjem ženstvenosti i bojama, a Viktor&Rolf umjetničkim konceptom kojeg prezentira na modnim pistama.

Čime se vodite stvarajući svoje frizerske kreacije?

Ne gubimo se u konceptu kolekcije, već smo uvijek otvoreni prema pojedincu ispred nas. Kada radimo s frizerskim tehnikama dopuštamo da nas vodi osobnost modela i dinamika njegove kose, to nam pomaže da ostanemo svježi i otvoreni prema novim konceptima. Tekstura kose, smjer rasta kose i oblik glave uvijek Vam trebaju biti niti vodilje.

Koje su prednosti, a koji nedostatci frizerske profesije?

Prednosti su društvena strana frizerke struke, upoznavanje novih ljudi, stjecanje kreativnog naboja i zadovoljni osmijeh na licu Vašeg klijenta. S druge strane, frizeru je teško dostići puni potencijal kada klijent zadaje previše ograničenja, dakle klijent može biti u frizerskoj struci dobra i loša strana.

Koji su alati potrebni kod stiliziranja kose?

Smatramo da nije dovoljan samo jedan alat jer se korištenjem pravih tehnika mogu koristiti različiti alati. Kod dobrog graduiranog šišanja i istanjivanja kose, mogu se koristiti ravne i okrugle četke za sušenje, kao i pegle za kosu.

Koji proizvodi su ključni za pravilnu njegu kose i koliko često bismo trebali šišati kosu?

Njega kose je jednako važna kao i njega kože. Ukoliko previše hranite i vlažite svoju kožu ona će biti premasna, a ukoliko pak to ne činite dovoljno biti će previše suha. Izbor proizvoda određuju potreba i želja pojedinca. Isto vrijedi i za šišanje, kosa može izgledati dobro i kroz duže razdoblje, ali općenito trebalo bi je podšišati nakon šest do osam tjedana.

Kojim se trendovima radujete u 2012. godini?

Smatramo da će mnoge poznate osobe i pop zvijezde utjecati na stvaranje novih trendova. Bila kosa duga ili kratka, s teksturom ili kruta, najvažniji čimbenik u stvaranju novih stilova i trendova trebala bi biti prikladnost.

Proučavate li frizerske stilove i kad ne radite te možete li ne razmišljati o struci i onda kada radite nešto potpuno drugo?

S obzirom da je frizerstvo dio našeg načina života uvijek proučimo stil osobe koja prođe pored nas, tako da možemo reći da nikada ne prestajemo raditi.

Klijenti su zadovoljni svojom frizurom u trenutku kada napuštaju salon, no kad dođu kući često imaju problema s održavanjem frizure. Možete li nama frizerima dati neke savjete kako bismo im pomogli?

Izuzetno je važno voditi klijenta kroz svaki korak procesa, a mi im volimo dati savjete kako se brinuti o kosi. Savjet koji uvijek koristimo je da pustimo kosu da prirodno pada jer ne želimo klijentu dati stil koji samo mi možemo održavati.

S obzirom na današnju ekonomsku situaciju vrijeme u kojem živimo puno je izazova za mnoge salone. Imate li neki savjet za nas frizere kako bismo se bolje snalazili u teškim situacijama?

Današnju tešku ekonomsku situaciju preživjet će oni najeduciraniji i najvještiji timovi. Zato učite i vježbajte!

Koji su Vaši planovi za budućnost?

“Mazella & Palmer” nisu samo dva pojedinca, tu je cijeli tim koji zajedno dijeli ideje i uspjeh. Okrenuti smo ka budućnosti i želimo stvoriti snažan i strastven tim koji će dalje kreirati budućnost naše akademije.

Imate li svoju definiciju uspjeha?

Odmaknuti se i dopustiti svom timu da raste.

Čime se bavite u slobodno vrijeme i kako se opuštate nakon napornog dana?

Većinu vremena provodimo kvalitetno u krugu naših obitelji, a tu je i sport koji nas čini zdravijima i osvježava um.

Imate li kakvu poruku za hrvatske frizere?

Ključ uspjeha su edukacija i timski rad. Tehnike su jedinstvene, samo se klijenti i kosa mijenjaju. Odgovarajući na pitanje „zašto“ moći ćete stvoriti prikladni izgleda za različite prigode.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK