PATRICK CAMERON U ZAGREBU

Fotografija: Saša Ćetković

Razgovarao: Denis Pucelj


Uvijek je lijepo kada proslavimo neku okruglu godišnjicu onoga čime se bavimo. To je posebno važno zbog ljudi koji su nam dragi, zbog suradnika kojima dugujemo poslovni uspjeh te zbog nas samih. Ova je godina bila važna za Hatu Novaliju koja slavi 15. godišnjicu samostalne poduzetničke karijere i uspješnog rada svog frizerskog salona Cool. Tu je obljetnicu odlučila proslaviti na zaista poseban način te je u Zagreb pozvala jednog od najznačajnijih svjetskih frizera Patricka Camerona. Ovaj frizerski majstor oblikovanja duge kose tako je, okružen najbližim suradnicima Hate Novalije te frizerima iz Hrvatske i regije, predstavio svoju kolekciju Modern Vintage. Ta je kolekcija inspirirana vintage frizerskim stilovima šezdesetih godina koje je Cameron svojim iznimnim tehničkim znanjem uspješno prilagodio sadašnjem vremenu. Polaznici seminara bili su oduševljeni predstavljenim stilovima, kao i šarmom i jednostavnošću Patricka Camerona. On je tijekom nastupa na pozornicu kao asistente pozvao i nekoliko hrvatskih frizera iz publike. Desetak hrvatskih frizera tako je stajalo pored majstora i izbliza se upoznalo s njegovim frizerskim tehnikama. Seminar je završio glasnim aplauzom i oduševljenjem svih prisutnih. Aplauz je dobio Patrick Cameron, ali i slavljenica i domaćica večeri Hata Novalija koja je na lijep i neobičan način proslavila obljetnicu svog salona.


HATA NOVALIJA

Fotografija: Saša Ćetković

Ove godine obilježavate petnaest godina uspješne poduzetničke karijere; biste li nešto promijenili u svojoj karijeri?

U poduzetničkoj karijeri brojim mnogo više od 15 godina, tih 15 godina odnosi se na poslovanje salona Cool. Iz sadašnje perspektive ne bih mnogo toga mijenjala. Imala sam sreću što sam uvijek imala jasnu viziju onoga što želim te načina dolaska do cilja. Učila sam na iskustvima drugih kolega i nisam se sramila pitati ih kako su oni postali uspješni.

Godišnjicu ste odlučili proslaviti seminarom jednog od najznačajnijih svjetskih frizera. Zašto ste izabrali Patricka Camerona i kako je došlo do suradnje s njim?

Zapravo, Patrick je izabrao mene. Kad sam ga prvi puta vidjela na pozornici znala sam da ću ga jednom dovesti u Zagreb. Naime, mi frizeri vrlo često posjećujemo seminare na kojima učimo tehnike šišanja i bojenja kose, a ovakve vrste seminara gotovo da i nema. Fascinirana sam lakoćom kojom Cameron oblikuje dugu kosu te sam ga morala pozvati u Zagreb. Pokušavala sam ga kontaktirati putem objavljenih kontakata, međutim nisam uspijevala u tome. Za jednog posjeta Salon Internationalu u Londonu, susrela sam ga, upoznala se s njim, pozvala ga u Zagreb, a on je poziv oduševljeno prihvatio. Tako je sve krenulo.

PATRICK CAMERON I HATA NOVALIJA

Fotografija: Zoran Filipović

Što je potrebno za suradnju s tako renomiranim frizerom? Kako su protekle pripreme za seminar? Što Vam je bio najveći organizacijski izazov?

Tijekom pregovora tvrtka gospodina Camerona mi je dala vrlo jasne naputke vezane uz produkciju, modele, putovanje, smještaj i sve drugo. Gospodin Cameron je vrlo vezan uz svoj tim i to često naglašava u svojim nastupima i intervjuima. Njegov tim funkcionira savršeno, mnogo sam naučila od svih njih, a to su: Sue, Marco, Marco i Stacey. Pripreme za seminar su išle glatko i ja sam se mogla posvetiti kreativnoj strani seminara jer je posao produkcije preuzeo moj muž čija se tvrtka Minoc d.o.o. često time bavi. Najveći izazov mi je bio pronaći modele koji zadovoljavaju tražene kriterije, no pomogla mi je moja prijateljica Tihana Harapin Zalepugin koja je dovela modele iz svoje agencije Talia model. Na zadovoljstvo Patrickove koreografkinje, djevojke su u vrlo kratkom vremenu naučile sve potrebno.

Kako ste zadovoljni proslavom i nastupom gospodina Camerona?

Nastup gospodina Camerona je oduševio sve prisutne frizere iz Hrvatske i regije, a njegovo sudjelovanje u mojoj proslavi potvrdilo je pretpostavku da je riječ o prekrasnoj osobi. 

U 15. godina poduzetničke karijere svjedočili ste nizu promjena u hrvatskom frizerstvu. Što je ključno za uspješno savladavanje poslovnih izazova?

U svom dugogodišnjem radu držim se slogana koji kaže da pravila treba naučiti, usvojiti, ali ne ih se i slijepo pridržavati.

Koji su Vaši poslovni planovi?

Imam problem s viškom planova te sam trenutno u fazi selekcije. Radim i sudjelujem u mnogim projektima, a jedan meni posebno zanimljiv je dolazak londonskih frizerskih naučnika u moj salon. Oni dolaze početkom 2017. godine, njihova će frizerska edukacija kod mene trajati 6 tjedana i ponosna sam na to što sada ja imam priliku učiti one u čije sam zemlje nekada sama odlazila učiti.

Za petnaestu ste obljetnicu ugostili Patricka Camerona, koga ćete dovesti u Zagreb za sljedeću okruglu obljetnicu?

Slijedeću okruglu obljetnicu sigurno ću dostojno obilježiti, no neka to za sada ostane tajna.

PATRICK CAMERON

Fotografija: Saša Ćetković

Kako ste zadovoljni svojim nastupom u Zagrebu?

Oduševljen sam profesionalnošću organizacije te s divnom pozornicom na kojoj sam nastupao. Zaista sam uživao i hrvatski su frizeri veoma srdačni. Primijetio sam i da hrvatski frizeri vole raditi s dugom kosom, da prate frizerske trendove i da se educiraju. Ova večer u Zagrebu je bila savršena.

Na pozornici ste rekli kako je ovaj seminar dokaz toga da i manji frizerski saloni mogu ostvariti svoje snove. Kako je došlo do suradnje s gospođom Hatom Novalijom?

Najprije sam malo sumnjao u to može li njezin salon osigurati najbolje uvjete za prezentaciju na najvišem nivou, no kada sam sletio u Zagreb i susreo se s gospođom Hatom shvatio sam da ću s ponosom s njima stajati na pozornici.

PATRICK CAMERON I HATA NOVALIJA

Fotografija: Saša Ćetković

Jedan ste od najrenomiranijih svjetskih frizera i veoma ste zauzeti. Jeste li uživali u boravku u Zagrebu?

Da, imam veoma zahtjevan životni ritam te stalno putujem i održavam seminare po cijelom svijetu, ali naravno da sam pronašao vremena kako bih vidio i upoznao Zagreb. Članovima mog tima i meni se svidjela energija grada te smo zaključili da je Zagreb veoma dinamičan i uzbudljiv grad.

Možete li nam nešto reći o novoj kolekciji koju spremate za 2017. godinu?

Za 2017. godinu sam pripremio kolekciju Goddess i vjerujem da će ona inspirirati mnoge frizere. Fokus je na mekim teksturama, romantičnim oblicima te ženstvenom i elegantnom stilu.

I za kraj, želite li nešto poručiti hrvatskim frizerima?

Još jednom se organizatorima i svima ostalima zahvaljujem na pozivu na ovako predivno događanje. Zahvaljujući njihovi brizi i pomoći osjećao sam se kao kod kuće te s radošću iščekujem ponovni poziv za nastup u Zagrebu.


Pogledajte i: 
Kolekcija Modern Vintage


FRIZERSKI SALON COOL
PATRICK CAMERON

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK