Fotografije: Mario Treščec; Romulič & Stojčić


Mario Trešćec je frizer koji želi da frizerstvo počnemo doživljavati i kao vrstu umjetničkog izražavanja stoga svaka njegova frizerska kreacija predstavlja raskoš i inovativne mogućnosti preoblikovanja kose, a samim time i osobe.

U novoj rubrici #jasamfrizer predstavljamo istaknute pojedince domaće i regijske frizerske struke koji svojim umijećem, kreativnošću, inovativnošću i jedinstvenim glasom dokazuju raznolikost i moć svijeta frizerstva.


Vaše frizerske kreacije dokazuju da frizerima njihove vještine šišanja i oblikovanja kose otvaraju put i u svijet umjetnosti gdje se njihova mašta zaista može osloboditi i ostvariti svoj puni potencijal. Kako bi objasnili vaš jedinstveni spoj spoj frizerstva i umjetnosti?

Proučavajući frizerstvo i umjetnost kroz sve ove godine rada i istraživanja, shvatio sam da oba područja oduvijek imaju svoju “sinergiju ljepote”, te da se obostrano nadopunjuju, inspiriraju i prožimaju u svim smjerovima. Samim time, sve ovo što radim sasvim je prirodni proces i slijed moga obrazovanja, usavršavanja, zainteresiranosti i znatiželje za ovim prekrasnim pozivom koji slijedim intuitivno, stvarajući meni posebna i inovativna djela.

“Već nekoliko godina neiscrpan izvor moje inspiracije predstavljaju hrvatske tradicijske frizure. Sama tradicija i bezbroj otkrivenih i još neistraženih područja povijesne građe na tom polju istraživanja, daju mi neiscrpnu inspiraciju za stvaranje novih tehnika pletenja kose baziranih na izvornim, originalnim elementima tog vremena,” – Mario Treščec

Što vas je privuklo frizerskoj profesiji? Kako promišljate pristup kosi?

Frizerskoj profesiji prvenstveno me privukla kosa kao medij i materijal koji svakim svojim  novim oblikovanjem pruža nove i neograničene mogućnosti transformacije i izražavanja u bezbroj smjerova i tehničkih područja. Samim time oduševljava me i preobrazba osobnosti na vizualnoj, psihološkoj, mentalnoj i mnogim drugim razinama osobe koja nosi novu frizuru. Upravo to je ono što me uz samu strukturu kose fasciniralo na početku mog istraživanja i karijere, a fascinira me i danas.


Jedna od važnijih stvari kod umjetničkog stvaranja kosom je da joj pristupate s poštovanjem i nježnošću te željom da sačuvate njezinu ljepotu. Kako prirodne teksture i oblici kose utječu na vaš rad?

Naravno, sama kosa uvijek zahtijeva rad s puno poštovanja, pažnje i nježnosti jer ona to zaslužuje u punom smislu riječi. S druge strane sama struktura i tekstura kose od velike je važnosti u svakodnevnom salonskom radu a također, i kod stvaranja instalacija od kose i malenih umjetničkih djela kao što su oglavlja, nakit ili modni dodaci koje izrađujem od kose.  Svaki mikron vlasi ima svoju svrhu i način obrade, iziskuje posebne tretmane i njegu pa je stoga često upravo to odrednica za oblikovanje kako u svakodnevnom radu s kosom tako i u onom umjetničkom.

Frizura | Mario Treščec
Styling | Igor Galaš
Fotografija | Romulič & Stojčić

2015. godine primljeni ste u ULUPUH, Udruženje likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske što je zaista jedinstveno dostignuće. Možete li našima čitateljima ukratko predstaviti kako je do toga došlo i što vam članstvo pruža?

Kroz godine rada na različitim područjima kao što su moda, kazalište, etnologija, televizija te samostalna izlaganja i revije, shvatio sam da imam dovoljan broj radova i iskustva te kvalitetu za prijavu na natječaj novih članova Ulupuh-a i kako sam instinktivno vjerovao, tako sam i zadovoljio zahtjevni sud koji je odlučio na temelju moje biografije i svih priloženih sistematiziranih radova kroz godine mog stvaranja, jednoglasno me primiti u sekciju “oblikovanje odijevanja“ koja pokriva sveukupno modno stvaralaštvo, i dodijeliti mi status slobodnog umjetnika. Članstvo Ulupuh-a pruža mi mogućnosti sudjelovanja na svim domaćim i internacionalnim skupnim i žiriranim izložbama likovne i primjenjene umjetnosti. Tako se mogu pohvaliti da sam u suradnji s modnim dizajnerom Igorom Galašom ove godine izabran kroz tri kruga domaćih i inozemnih žirija na svijetsku izložbu Inovativne kostimografije 21.stoljeća koja se otvara u lipnju ove godine u Moskvi gdje predstavljamo Hrvatsku. Riječ je o jedinstvenoj i prestižnoj izložbi koja okuplja izabrane umjetnike iz 60-ak zemalja svijeta.

Umjetnik Henri Matisse jednom je rekao da je za razvijanje svoje kreativnosti potrebno puno hrabrosti.  Kako vi doživljavate ovu njegovu izjavu?

Veliki umjetnik i velike, a opet jednostavne riječi. U potpunosti se slažem s njim. Samo hrabar čovjek može uspjeti. Vjerovati svom instinktu, biti zadovoljan i miran u sebi, biti ludo zahtjevan i požrtvovan u svom radu te samokritično objektivan, poštovati sebe i na taj način odavati počast drugima… To su samo neke od smjernica kojima se vodim, živim svoj poziv i život, i mogu reći da sam iznimno zadovoljan.

“Umjetnost se ne stječe, ona se rađa s čovjekom i treba je osloboditi i vjerovati u sebe,” – Mario Treščec

Što je ono što vas najviše inspirira?

Već nekoliko godina neiscrpan izvor moje inspiracije predstavljaju hrvatske tradicijske frizure. Sama tradicija i bezbroj otkrivenih i još neistraženih područja povijesne građe na tom polju istraživanja, daju mi neiscrpnu inspiraciju za stvaranje novih tehnika pletenja kose baziranih na izvornim, originalnim elementima tog vremena. Svaka moja avangardna kolekcija frizura i oglavlja unazad nekoliko godina ima elemente hrvatske tradicije u novoj suvremenoj izvedbi. Isto tako i sam istražujem izvorne tradicijske frizure i rekonstruiram ih jer to smatram vrijednim i jedinstvenim blagom koje posjedujemo, a o kojem ne znamo gotovo ništa te ga iz tog razloga najčešće i nedovoljno cijenimo.

Koji je vaš savjet za frizere koji bi htjeli probuditi svoju umjetničku stranu?

Neka svjesno naviju budilicu na određeno vrijeme kada oni žele da im se umjetnička strana probudi… Neka otvore svoje oči, ugledaju ono što vide, prepoznaju svijet pred svojim očima, prihvate stvarnost i neka krenu stvarati… Nekima će budilica zazvoniti, nekima pak neće, neki će se probuditi, a neki ipak neće… Umjetnost se ne stječe, ona se rađa s čovjekom i treba je osloboditi i vjerovati u sebe.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK