Akin Konizi, četverostruki osvajač titule Britanskog frizera godine (2008., 2009., 2011. i 2013. godine), iskazuje predanost, vještinu i strast istinskog frizerskog velikana. Njegova snažna kreativna vizija i beskompromisna težnja ka kvaliteti čine HOB Salons jedinstvenom tvrtkom, a njezino je osoblje uvijek u tijeku s najnovijim trendovima. Svaki njihov klijent susreće se s frizerskim radom najviše razine i zato je tvrtka HOB Salons pod Konizievim vodstvom postala „tim koji osvaja nagrade“. Zaštitni znak ovog velikog frizera, prepoznat diljem svijeta i istican u mnogim medijima koji ga svrstavaju u prve redove frizerske industrije, su precizne frizure i fotografski look. Akin Konizi je kreativni voditelj HOB Salonsa, upravlja programom obuke u njihovoj londonskoj akademiji te radi na modnim snimanjima i frizerskim revijama diljem svijeta.

Razgovarao: Denis Vidović


Hairstyle News br. 23
Izdanje proljeće/ljeto 2014.

Recite nam nešto o sebi, kako su izgledali vaši počeci u ovom poslu?

Karijeru sam započeo početkom 80-ih godina u školi za obuku frizera Alan International smještenoj u središtu Londona. Bila su to uzbudljiva vremena, sve se mijenjalo i osjećala se odlična atmosfera. Zavela me kombinacija mladih ljudi, mode, glazbe i energije u ovoj industriji te sam odmah znao da je frizerstvo moja karijera.

Odakle crpite kreativno nadahnuće?

Nadahnjuju me moda, gradske ulice, moj sjajni tim i ostali nadareni frizeri koji rade odlične frizure. Od svih njih nešto uzimam, pa sve spajam uz osobni pečat i potpis.

Veseli li vas nagrada Britanskog frizera godine?

Jako me veseli čast osvajanja ove vrlo cijenjene nagrade, kao i činjenica da su me za nju nominirali moji kolege. Nevjerojatno je naći se u ovoj kategoriji i pobijediti pored toliko talentiranih frizera, posebno kada vam je to četvrti put. Privilegija je osvojiti ovu nagradu i biti primjer kvalitete britanskog frizerstva.

intervju-akin-konizi1

Akin Konizi po četvrti put prima nagradu za Britanskog frizera godine. Na pozornici sa njim su komičar David Walliams, direktorica HJ magazina Jayne Lewis Orr te Michael Bergmann iz Schwartzkopf Professionala.

Što vas je inspiriralo pri stvaranju posljednje nagrađene kolekcije?

Kao inspiracija za ovu kolekciju poslužio mi je minimalizam kasnih 70-ih godina. Nadahnut sci-fi čarolijom iz ere disco glazbe i estetikom njujorške underground scene, kratkoj sam kosi preciznih rezova dao dašak glamura.

Čini li vas nagrada Britanskog frizera godine i frizerskim ambasadorom?

Osvajanje nagrada izuzetno je stručno priznavanje, a ja u svom poslu uživam i želim da frizerska industrija bude kvalitetna. Jednom kada nešto osvojite vaš glas dopire dalje, ljudi slušaju vaše ideje i poslovnu filozofiju, a uvijek je dobro ako svojim iskustvom možete pomoći drugima.

Zbog čega su stručne nagrade važne za frizersku industriju?

Frizerske nagrade su važne jer one podižu izvedbene standarde frizera. Osim toga, surađujemo s drugim zanimanjima iz modne branše, s fotografima, šminkerima i stilistima, i to nas podsjeća da smo dio veće kreativne obitelji i da je kosa tek dio cjelokupnog izgleda.

Osim već spomenute nagrade koju ste osvojili čak četiri puta, koji su još trenuci obilježili vašu karijeru?

Otvaranje HOB akademije 2007. godine bilo je ostvarenje mog dugogodišnjeg sna i kada sam ga ostvario osjećao sam se odlično. Danas imamo polaznike iz čitavog svijeta koji usvajaju našu poslovnu i kreativnu filozofiju i fantastično se osjećamo dijeleći svoja znanja.

Utječu li dobivene nagrade na poslovanje vašeg salona i akademije? Privlače li one nove klijente i učenike?

Osvajanje titula je dobro za poslovanje salona jer klijenti rado odlaze ka osvajačima nagrada, bilo da se radi o najboljem tehničaru za boje ili frizeru godine. Dakle, potencijalni studenti, zaposlenici ili klijenti doći će k vama ako ste osvojili nagradu jer svatko želi biti s pobjednicima. Da, to će vam svakako pomoći u poslovanju.

Možete li nam reći nešto više o HOB Salon timu i akademiji?

Prošle smo godine proslavili 30. obljetnicu i možemo reći da smo daleko dogurali. Danas zapošljavamo više od 600 ljudi, imamo 24 salona i akademiju koja posluje na 500 m2 u središtu Camden Towna. Imamo vlastiti tim za PR i marketing, glavni ured, glavnog menadžera, 4 područna menadžera, voditelja edukacije te moj kreativni tim i tim za edukaciju. Akademija nudi kompletan program tečajeva, od frizerskih klasika do naprednog i kreativnog rada. Nudimo obuku šišanja, bojenja i podignutih frizura, kao i poslovne tečajeve namijenjene unaprjeđivanju poslovanja.

Hob Salons akademija u središtu Camden Towna u Londonu | www.hobsalons.com

Hob Salons akademija u središtu Camden Towna u Londonu | www.hobsalons.com

Kako biste dali najbolje, morate pored sebe imati i najbolji tim. Kako privući i zadržati najbolje ljude?

Najbolje zaposlenike privlačite tako što i sami radite najbolje što možete. Oni traže put ka vlastitom uspjehu, a ako ste tvrtka koja raste i možete ih nečemu naučiti onda ćete ih privući i zadržati.

Svima su potrebni novi klijenti koje potom treba zadržati; kako vi i vaš tim to postižete?

Nama je zadržavanje klijenata veoma važno, a tu je najvažniji visok standard rada. Ako dobivate nove klijente, ali gubite stare zapravo ne širite posao. Svi naši zaposlenici konstantno uče i vježbaju te nastojimo da nam svaki naš zadovoljni klijenta „donese“ još pet novih.

Kako spajate kreativni i menadžerski segment svoga posla?

Kako biste napredovali i imali svježe ideje, iznimno je važna edukacija. Od poslovnih tečajeva do razvijanja novih tehnika i pristupa šišanju, stalna vježba i edukacija su „recept“ za napredak.

Kako biste opisali svoj stil?

Moj se stil mijenjao tijekom godina, ali on je nekako klasičan i uvijek se osjeća utjecaj 50-ih godina i tadašnje rock ‘n’ roll ere. Mijenjam se i pokušavam biti u trendu koliko god mogu. Imam odličan i vrlo mlad tim oko sebe te mi oni često sugeriraju odlične ideje.

Jeste li se bavili i umjetnošću, imate li i tih sklonosti?

Da, oduvijek su me zanimali moda i dizajn te sam se i prije frizerstva prijavio na studij dizajna.

Koja vam je vaša kolekcija najdraža?

Volim sve svoje kolekcije, iako neke malo više od drugih. Obično mi treba oko 6 mjeseci da ih zavolim jer što ih više gledam više ih cijenim i više mi se sviđaju. Ovogodišnja kolekcija, zbog snažne geometrije i starinskog štiha, najbolje pokazuje tko sam ja zapravo. No prošla mi je godina bila najdraža, a tako i ona prije nje. Ustvari, rijetko napravim kolekciju koja mi se ne sviđa.

Koji su vam najdraži stilovi ženskih frizura?

Omiljena tehnika mi je precizno šišanje. Volim ići u krajnosti – vrlo kratka kosa koja postaje duga, diskonekcije i mnogo geometrije. Geometrija mi je uvijek izazov; to je gotovo kao kod građevinskih inženjera koji pokušavaju postići to da nemoguće stvari ipak funkcioniraju. Moj stil šišanja je kombinacija snažnog geometrijskog pristupa i mekših, estetskih detalja.

Da možete imati samo jedan frizerski alat, koji bi to bio?

Moje škare.

Tko je bio vaš prvi slavni klijent?

Prije otprilike15 godina pojavila se nova grupa, Blue. Duncan, jedan od članova, dolazio je kod mene na šišanje. Blue je sada veoma kvalitetna i svjetski poznata grupa, a Duncan mi je bio prvi poznati klijent.

Postoji li neka slavna osoba s kojom biste željeli raditi?

Nema neke posebne slavne osobe na čijem stylingu bih htio raditi. Evo, možda mlada glumica Rooney Mara. Radio sam frizure pjevačicama Ellie Goulding i Pixie Lott, a još uvijek radim s Dido. No, nije mi cilj raditi sa zvijezdama, najveću strast osjećam prema edukaciji.

Na koji način održavate fizičku i mentalnu kondiciju?

Volim vježbanje, plivanje i kick boxing, a najviše se relaksiram družeći se sa svoja dva sina, Konarom i Callumom.

Koji su vaši ciljevi za narednih 5-10 godina?

Unaprijediti tvrtku, otvoriti nove salone, povećati tim i ići naprijed. Naravno, volio bih osvojiti naslov najboljeg britanskog frizera po peti put, što bi bilo najviše u povijesti. Veselim se radu sa svojim kreativnim timom na kandidaturi za kategoriju Umjetnički tim godine. Posljednje dvije godine nismo se mogli natjecati jer smo nagradu osvojili tri puta i ušli u Kuću slavnih. Ove godine se nadamo povratku!

I na kraju, koji je najbolji savjet koji možete dati frizerima koji žele svoj salon iz snova?

Prvi savjet svakome tko želi ostvariti svoj san je da ga najprije mora osvijestiti. Zamislite svoj idealan salon i to kako će on izgledati kada dosegne svoj vrhunac. Vidite li sebe kako radite, ili se brinete da vaših 20 zaposlenika funkcionira savršeno, ili putujete svijetom, ili radite na frizerskim revijama i seminarima? Morate znati što je uopće vaš san da biste ga mogli ostvariti. To je najbolji savjet koji vam mogu dati.


Osim prošle godine, Akin Konizi je nagradu Britanskog frizera godine osvojio još 2008., 2009., i 2011. godine. Predstavljamo vam sve njegove pobjedničke kolekcije:

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK