Hairstyle News br. 18
Izdanje zima 2011.

Nakon srednjoškolske prakse kod mame Agate Bajsić u frizerskom salonu „Agica” u Čakovcu, Ivana Bajsić je svoja frizerska znanja i vještine usavršavala na brojnim akademijama i seminarima u zemlji i inozemstvu, a ponajviše u Londonu na Sassoonovoj akademiji. Već kao dvadesetogodišnjakinja ona je postala edukatorica koja je na stručnim seminarima i edukacijama svojim kolegama počela prenositi stečena znanja. Osim u Wella professional timu, bila je i edukatorica na Urban akademiji, a poslije i Matrixova ambasadorica za područje Hrvatske i Slovenije. Ivana Bajsić danas radi u čakovečkom salonu zajedno s majkom, no salon „Agica“ preimenovan je u “AGIART” te je proširen njegov frizerski tim. Osim toga, ona je u suradnji s kolegama i partnerima otvorila Frizersku akademiju “IDEA” u kojoj blisko surađuju s frizerskim brandom “Keune”. Ove je godine u Opatiji Ivana Bajsić proglašena najboljom hrvatskom frizerkom na velikoj završnici frizerskog natjecanja Hairstyle News Awards, gdje je osvojila prva mjesta u kategorijama Hrvatski frizer godine i Hrvatski tehničar za boje. Zadovoljstvo nam je u razgovoru koji slijedi predstaviti tu sjajnu zvijezdu hrvatskog frizerstva.

Ove godine osvojili ste dva prva mjesta na frizerskom natjecanju Hairstyle News Awards, i to u kategorijama: Hrvatski frizer godine i Hrvatski tehničar za boje. Koliko su te pobjede i nagrade koje ste osvojili važne za Vaš profesionalni rad?

Kao pobjednici pružili ste mi dragocjenu životnu školu i divno iskustvo na prestižnim londonskim akademijama, potom mnoga nova poznanstva, nove izazove te nove mogućnosti za napredak. Osvojene su mi titule velika čast, a nagrade mi puno znače jer potiču moj profesionalni razvoj. Sve me to svaki dan podsjeća na to da granica zapravo nema.

Ivana Bajsić prilikom dobivanja nagrada na Hairstyle News Awardsu 2011

Ivana Bajsić prilikom dobivanja nagrada na Hairstyle News Awardsu 2011

Kao pobjednica u obje ranije navedene kategorije osvojila ste vrijedne nagrade – tečajeve na prestižnim londonskim akademijama Sassoon i HOB. Kakva ste iskustva stekli pohađajući tečajeve na tim frizerskim akademijama?

Teško je dočarati sve ono što sam tamo doživjela, no imati priliku raditi s velikim majstorima iz naše struke velika je čast i životna škola. To su akademije koje me pri svakom ponovnom dolasku ponovno oduševljavaju. Jako sam vezana uz Sassoonovu akademiju. Nju je prije pedesetak godina pionirski pokrenuo veliki Vidal Sassoon, jedan od najutjecajnijih frizerskih inovatora. On je 60-ih godina prošlog stoljeća napravio revoluciju svojim idejama – inovativnim i geometrijskim tehnikama šišanja te frizurama bob i five point. Njegov rad i filozofiju nastavili su njegovi nasljednici, najprije Tim Hartley, a danas Mark Hayes koji su uspjeli zadržati vodeću poziciju ove akademije u frizerskom svijetu. Danas je ime Vidala Sassoona poznati brand iza kojeg stoji globalni internacionalni tim kreativnih majstora i inovatora koji nam, na njima svojstven način, prenose znanja iz struke. Sve to je ostavilo neizbrisivi trag na moj profesionalni razvoj. I ovog sam puta u Londonu imala čast raditi s kreativnim i master direktorima akademije. S novim proizvodima tog branda radili smo na njihovoj novoj kolekciji šišanja i bojenja. Družila sam se s njihovom koreografkinjom i dizajnericom, osobom koja zajedno s Markom Hayesom stvara priču za svaku kolekciju.

Na akademiji HOB Education Ivana je osvojila tečaj Commercial Colour. Na fotografiji je u društvu s Christel Lundqvist (Creative Colour Director) i Stanom Newtonom (član Creative Teama).

Na akademiji HOB Education Ivana je osvojila tečaj Commercial Colour. Na fotografiji je u društvu s Christel Lundqvist (Creative Colour Director) i Stanom Newtonom (član Creative Teama).

A tečaj na HOB akademiji?

Oni trenutno slove kao jedna od najinovativnijih frizerskih akademija. Edukatori na HOB akademiji su me oduševili svojom pristupačnošću i otvorenošću. Oni su nam predstavili svoj stil boja, šišanja i frizura, kao i kombinaciju komercijalnog i modnog bojenja kose. U svemu se traže harmonija i fluidnost, no baza i abeceda su posvuda iste. Radimo s alatima koje koristimo, a o nama ovisi koliko ćemo se kreativno razvijati.

Na akademiji Sassoon osvojila je tečaj Advanced weekly course – Academy Cut. Vidimo je u društvu s Mark Hayesom (Internationale creative director), Edwardom Darleyem (UK Colour director), Silviom Salerno (Creative director, UK Academy).

Na akademiji Sassoon osvojila je tečaj Advanced weekly course – Academy Cut. Vidimo je u društvu s Mark Hayesom (Internationale creative director), Edwardom Darleyem (UK Colour director), Silviom Salerno (Creative director, UK Academy).

Možeš li nam ukratko opisati njihove načine rada?

Na obje smo akademije tijekom prijepodneva gledali prezentacije edukatora na modelima – tehnike šišanja i bojenja korak po korak, dok smo poslijepodne radili na svojim modelima koristeći iste tehnike koje smo vidjeli taj dan. Čudesna je ta radna atmosfera, rad s kolegama svih rasa i iz različitih kultura. Uglavnom, tamo smo svi okruženi različitostima iz cijelog svijeta, a istovremeno smo svi jednaki. Mnogo se može naučiti iz tih naših različitosti, a isto tako dragocjeno je i iskustvo snalaženja u raznolikim situacijama.

Koji segment frizerskog posla Vas najviše ispunjava i što je glavna inspiracija za stvaranje nečeg novog?

To je zasigurno prilika da budem inovativna te da kroz kosu i svoje „najbolje prijateljice“ škare dočaram ideje i kreacije iz svoje mašte. Upornost i ljubav prema struci doista pomiču granice kreativnosti. Inspiraciju pronalazim posvuda. To može biti priroda, glazba, arhitektura ili neke osobe poput kolega, dizajnera ili umjetnika. Bitno je fokusirati se na stvaranje i kreaciju.

Imate li neki savjet za frizere početnike?

Neprestano usavršavanje jer se kroz učenje raste i napreduje. Možda to zvuči kao floskula, ali ja sam se osobno uvjerila u to. Želja za spoznavanjem i prihvaćanjem novih stvari uvijek nas tjera naprijed.

Inspiriraju li Vas Vaše kolege?

Procesi u kojim s kolegama radim na razmjeni iskustava, istraživanju novih mogućnosti i razvijanju novih metoda rada ne samo da su mi inspiracija, već su i moja pokretačka snaga. Taj kreativni plamen u meni raspiruju kolege iz struke, kao i umjetnost, moda, priroda, ljudi… sve ono čime sam okružena.

Tko su Vaši frizerski uzori?

Ljubav i strast prema frizerstvu prenijela mi je majka koja je moj vječni učitelj i uzor, kao i kolege iz IDEA akademije. A svjetski uzori su mi frizerski inovatori iz Vidal Sassoona te Trevor Sorbie, Joshua Galvin i Tim Hartley. Posebno bih istaknula velike kreativce Mazellu & Palmera, od kojih učim i koji me inspiriraju već 10 godina. Sretna sam što ću ove godine imati prigodu ugostiti ih u Opatiji na Hairstyle Newsu 2012.

Ivana Bajsić s kolegama iz Idea akademije: Amirom Bečirevićem, Vladimirom Vukobratom, Boštjanom Jagrinecom, Jasnom Koščak, Gordanom Musolin i Petrom Grdovićem.

Ivana Bajsić s kolegama iz Idea akademije: Amirom Bečirevićem, Vladimirom Vukobratom, Boštjanom Jagrinecom, Jasnom Koščak, Gordanom Musolin i Petrom Grdovićem.

Nedavno ste s kolegama pokrenuli Frizersku akademiju Idea. Možete li nam nešto više reći o tom Vašem zajedničkom projektu?

Rad naše akademije temelji se na inventivnosti, kreativnosti i cjelovitom unapređenju frizerske struke. Razmjena iskustva, istraživanje novih mogućnosti, razvijanje novih metoda rada i kreativno stvaranje – naša su glavna inspiracija i pokretačka snaga. Seminari se održavaju u edukacijskom centru Idea akademije u Zagrebu, u Draškovićevoj ulici 36, ali i u mjestima u kojima frizeri ili klubovi pokažu svoje zanimanje za nastup određenog edukatora ili cijelog našeg tima. Svoje kolekcije radimo dva puta godišnje, za jesen/zimu i za proljeće/ljeto te ih predstavljamo u Hrvatskoj, ali i u drugim državama.

Po kojim se osobinama kreativni tim Vaše akademije razlikuje od drugih i što taj tim čini dobrim edukatorima?

Svi mi koji smo dio tima vlasnici smo svojih salona, internacionalno surađujemo, edukatori smo već godinama, pripadnici smo različitih generacija i specijalizacija (kemičari, stilisti…). Povezani smo zajedničkim interesima, a to su: razvoj novih ideja, želja za napretkom, širenjem znanja i individualnim pristupom. Naš moto nije samo biti bolji, već su nam važni: kolegijalnost, druženje kroz suradnju, timski rad te neprekidno stručno usavršavanje u zemlji i inozemstvu. Cilj nam je s kolegama podijeliti stečeno znanje i vještine, kao i usvajanje novih vještina i znanja.

Je li zadovoljstvo dijeliti svoje znanje i poslovnu filozofiju s drugima?

Meni osobno je to veliko zadovoljstvo koje i mene tjera na neprestano usavršavanje i ostvarivanje, ali to je i ujedno i velika odgovornost koja iziskuje ozbiljan i sustavan pristup.

Što je najvažnije za frizera koji bi htio postati edukator?

Osim prihvaćanja mota da se „učenjem raste”, važno je i imati jasan cilj te biti fokusiran na njega. Moje zlatno pravilo je – širom otvorimo oči jer inspiraciju pronalazimo u svemu što nas okružuje.

Imate li još uvijek i svoje privatne klijente? Ako ih imate, kako taj rad usklađujete sa svim ostalim obavezama?

Naravno da imam svoje klijente jer na taj način najviše razvijam svoje znanje i stječem korisno iskustvo. Na akademiji i seminarima obično radim vikendom, dok sam ostale dane u salonu.

Frizerstvo i moda su industrije koje se isprepliću. Je li neki modni dizajner inspirirao Vaš kreativni rad s kosom?

Oduvijek sam odrastala uz modne časopise, revije i kolekcije modnih dizajnera. Mnogi od njih su imali utjecaj na moje kreativno izražavanje. Zato uvijek pamtim izjave nekih velikana iz modnog svijeta, poput Viviene Westwood – “I like the man and woman to look important and powerful.”, Karl Lagerfeld (Chanel) – “I am inspired by everything. There is only one rule: Eyes open.”, Af Vandevorst – “Fashion is a language.”, Frida Giannini (Gucci) – “I think of a mood, a way of living, of certain needs. I am always attracted by the unknown and inspired by the undiscovered.”

Možete li nam reći nešto o stvaranju frizerskih kolekcija? Kako one nastaju, tko donosi važne odluke, koliko je teško osmisliti kolekciju, koliko uživate radeći na njoj te koliko je dobar tim važan za uspjeh kolekcije?

Meni je stvaranje kolekcija najzanimljiviji i najljepši dio našeg posla. Za kolekciju je vrlo bitan tim bliskih ljudi – to su kolege iz struke, dizajneri, vizažisti, fotografi, koreografi, programeri, umjetnici.. Udruženi zajedničkim interesima i razvojem novih ideja dolazi se do priče koju pretvaramo u „sliku”. Taj tim s vremenom postaje poput obitelji, a tu „moju obitelj“ već dugi niz godina čine: dizajnerica Zdravka Ganzer, fotograf Vjeran Žganec-Rogulja, koreografkinja Edita Gorski, programer internet stranice i dizajner materijala za tisak Saša Bel te vrlo bitni članovi timova AGIART i IDEA akademije.

Što smatrate koje su prednosti, a koje mane frizerske profesije?

Prednosti mog životnog odabira su dinamika i neprestana kreativnost, putovanja i mnoštvo ljudi s kojima kontaktiram. A mane, pa zasad se još nisam suočila s njima. (Ha-ha-ha!)

Kako biste definirali uspjeh?

Uspjeh je kad si ispunjen, sretan i zadovoljan. To je, na kraju krajeva, ipak stvar osjećaja kojeg imamo dok nešto radimo, dok smo nečim zaokupljeni.

Bez koje opreme ne možete u svom svakodnevnom poslu?

Bez svojih najboljih prijateljica ŠKARA. 🙂

Promatrate li frizure i kada ne radite? Možete li uopće ne misliti na njih dok radite nešto drugo?

Gledanje kose i stila moja je profesionalna deformacija, moj je pogled uvijek fokusiran na kosu.

Koji su osnovni proizvodi za njegu kose i koliko se često trebamo šišati?

Različita kosa zahtijeva različitu njegu. Svaka kosa je drugačija, ali potreba za njegom je pravilo, konstanta. Kada govorimo o njezi tu su hranjive maske, kupke, ulja, proteini i keratin za kosu. Učestalost šišanja ovisi o frizuri i kvaliteti kose. Moja je preporuka da između dva šišanja nikako ne prođe više od tri mjeseca.

Da ste trebali izabrati drugu karijeru koja bi to bila?

Vjerojatno bih ostala u industriji mode, dizajna, umjetnosti…

Hoćete li s nama podijeliti svoje hobije?

Putovanja, muzeji, čitanje knjiga, sportske aktivnosti poput bordanja i tenisa.

Koji su Vam ciljevi u budućnosti?

Za sada i dalje razvijati se i promovirati u struci.

Kako vidite razvoj frizerstva u svijetu, a kako u Hrvatskoj?

U svijetu se edukacija počela masovno razvijati putem interneta, internacionalnim suradnjama i putovanjima te se frizerski proizvodi sve više temelje na organskoj bazi. U Hrvatskoj polako ostajemo bez srednjeg sloja u društvu i u struci, no smatram da smo se počeli buditi i više raditi na boljitku
naše struke.

Imate li poruku za kraj ovog intervjua? Što biste poručili hrvatskim kolegama?

Da svi moramo stalno raditi na međusobnoj suradnji i kontinuiranom učenju. Samo zajedničkim radom možemo napredovati i izboriti se za uvažavanje naše struke. Svima nama u budućnosti želim SREĆU, a vama u Hairstyle Newsu zahvaljujem na nagradama.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK