Klijenti dobro znaju što za njih čini dobrog frizera – on je brz, sistematičan, snalažljiv i profesionalan! A što čini dobrog klijenta? Predstavljamo 8 pravila uspješne komunikacije klijenta s frizerom, koja će svaki posjet salonu učiniti savršenim.


1. Klijent želi otkazati termin? Potrebno je poštovati pravila frizerskog salona.

Vrijeme je novac, kako za klijente tako i za frizere. Ako klijenti žele otkazati termin, to je potrebno javiti frizerima barem 24 sata ranije. Tako se njima pruža mogućnost da termin ponude drugom klijentu, te spriječe mogući gubitak novca. Klijenti su dužni obavijestiti frizere i u slučaju kašnjenja, sve ako je riječ i o samo 10 minuta! Svaki slobodni trenutak vremena frizeri mogu iskoristiti da još jednom pregledaju plan dogovorenih usluga, zamole asistente za pomoć i osiguraju da termin klijenta ne traje duže nego što je dogovoreno.

2. Dobri klijenti ne govore frizerima kako bi oni trebali raditi svoj posao.

Dobri su klijenti oni koji poštuju znanje frizera i vjeruju njegovim vještinama te cijene njegovo profesionalno mišljenje. U vrijeme konzultacija klijenti trebaju predstaviti svoje želje i s frizerima se dogovoriti oko željene frizure. Nakon toga na klijentima je da se prepuste i uživaju u uslugama frizera, iza kojih stoje brojne i vrlo skupe edukacije diljem regije, a i šire!

3. Prvi se dojam pamti.

Puno klijentica u salon dolazi u sportskoj odjeći, a druge se za dogovoreni termin odjenu u svoje najbolje haljine! Najbolje je nešto između – u salon, a pogotovo kod prvog posjeta, za klijentice je najbolje da dođu odjevene u odjeću koja predstavlja njihov svakodnevni stil. Frizeri imaju iznimno važan zadatak – prilagođivanje svakoga frizerskog stila osobnosti svojim klijentima. Zato frizeri odmah kada klijenti uđu u salon, pogledaju njihov modni stil i u konzultacijama s njima predstavljaju načine prilagođivanja njihove izabrane frizure tako da bude prikladna njihovim osobnostima i zahtjevima njihova poslovnog i osobnog života.

4. Telefon je potrebno ostaviti na miru.

Nitko ne voli slušati tuđe razgovore, a pogotovo ne ako se trudi raditi! U vrijeme posjeta salonu nije pristojno da klijenti razgovaraju na telefon jer to može smetati frizerima, a i njihovim suradnicima i ostalim klijentima.

5. Klijenti trebaju biti upoznati s cijenama usluga prije nego se odluče za njih.

Prije posjeta salonu i korištenja frizerskih usluga preporučuje se provjera cijena. Nitko ne voli biti neugodno iznenađen visokim računom, a ni frizerima nije u interesu da nakon višesatnog nuđenja usluga trebaju opravdavati kvalitetu i cijene svojih usluga. Klijenti trebaju birati frizere s obzirom na svoj budžet, a pritom trebaju biti realni i razumjeti da su zahtjevnije usluge skuplje, jer je u njih potrebno uložiti puno vremena, znanja, a i skupih profesionalnih proizvoda.

6. Saloni nisu dječji vrtići.

Neke klijentice vole u salon dolaziti same, bez djece, a neke je vole stalno voditi sa sobom. Svakako se u slučaju dužih frizerskih usluga preporučuje da klijentice ostave svoju djecu doma. Nerealno je očekivati da će dijete sjediti na miru više sati, a njegova nervoza može usporiti rad frizera i narušiti radnu atmosferu u salonu.

7. Komunikacija između frizera i klijenta utemeljena je na poznavanju međusobnih granica.

Biti frizer znači klijentu tijekom njegova posjeta posvetiti svu svoju pažnju. To može biti iznimno snažno emocionalno iskustvo, kako za klijenta tako i za frizera. Međutim to ne znači da je frizer psihijatar za klijenta i da klijent s njim treba podijeliti sve tajne iz svog života! Zato se u vrijeme usluga preporučuje lagan, neobavezan razgovor, koji ne opterećuje koncentraciju frizera, a klijentu pruža mogućnost da se u frizerskoj stolici opusti.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK