Matthew Jastrzemski

Fotografije: Matthew Jastrzemski arhiva
Razgovarao: Denis Pucelj


Matthew Jastrzemski, frizer iz SAD-a, već nekoliko godina u Zagrebu uspješno posluje sa svojim neobičnim konceptom frizerskog salona. Naime, on se odlučio posvetiti isključivo svojoj strasti te svojima klijentima pruža samo i isključivo usluge šišanja kose.

U nastavku doznajte više o njegovoj frizerskoj filozofiji te kako je svoj salon učinio profitabilnim!


Gdje pronalazite inspiraciju za vaš rad?

Inspiraciju možemo naći posvuda. Ukoliko želite stvoriti nešto novo, morate izaći iz svoje zone komfora. Svoje slobodno vrijeme volim provesti na ulicama, fotografirajući ljude i njihove modne stilove, a velika inspiracija mi je i gradska arhitektura. No ono što najviše volim u tim fotografijama zapravo su igre svjetla. To su kontrasti koji me zanimaju i u mom svakodnevnom radu i inspiriraju u stvaranju određenih oblika frizura.

Prije preseljenja u Zagreb, živjeli ste u SAD-u. Zašto ste se odlučili preseliti?

Moja žena živi u Zagrebu i pri prvom posjetu zaljubio sam se u taj grad. Dovoljno je velik da se ne osjećam klaustrofobično, a ipak dovoljno mali da se ne izgubim u njemu. Naravno, prije same selidbe morao sam ozbiljno razmotriti mogućnost otvaranja salona u Zagrebu. Najveću poslovnu prednost selidbe u Zagreb pronašao sam u većoj otvorenosti Zagrepčana prema stilskim promjenama i želju za drugačijim, možda malo nekonvencionalnijim frizurama, a to je velika razlika u odnosu na Amerikance.

 

 

 

 

Prije nego ste postali frizer završili ste i umjetničku školu. Kako je to iskustvo utjecalo na vas kao frizera?

Diplomirao sam likovnu umjetnost pa možda zato imam malo drugačiji pristup frizerstvu. Na šišanje gledam kao svojevrsnu umjetničku tehniku s ciljem stvaranja frizure koja izgleda besprijekorno iz svih kuteva. Smatram da frizura mora pružati estetsku ugodu, kako klijentu tako i onima oko njega. Primjerice, u školi sam puno vremena proveo učeći rezbariti kamen. Moj cilj bio je stvoriti lijepi oblik, i upravo tako pristupam frizerstvu. Šišam polako, sistematično i veoma promišljeno. Kao frizeri stalno razmišljamo o linijama frizure i kako svakim našim rezom istaknuti ljepotu klijenta. Zahvaljujući brojnim lekcijama iz kiparstva, slikarstva i fotografije, kosi pristupam kao mediju kojim izražavam svoju kreativnost.

Vlasnik ste salona Oblik posvećenog isključivo šišanju kose. Možete li nam otkriti zašto ste se odlučili posvetiti samo šišanju?

Oduvijek sam najviše uživao u učenju tehnika šišanja i stalnih transformacija oblika frizura i stoga sam odlučio svoj salon posvetiti onome što je i moja strast. Naime, prečesto sam kod svojih američkih kolega vidio ogromnu ambicioznost i neku urođenu želju biti najbolji na svim područjima, no odmah sam znao to nije najbolji put za mene. Radeći svakodnevno ono što volim i želim, a to su šišanja, ostajem svakim danom zaljubljen u svoju struku i motiviran na svom poslovnom putu.

Kako bi opisali vaše klijente i koji su stilovi koje najviše stvarate?

Klijenti mog salona veoma su raznoliki, no svi oni obožavaju kreativnost i to u svakom pogledu. Ima tu umjetnika, ali i raznih kreativaca, no svima im je zajednička ljubav prema umjetnosti. Ipak mislim da je ono što najviše cijene činjenica da u mom salonu radim samo ja, a to znači da sam sa svojim klijentima prisutan u svim fazama njihovog posjeta – pri konzultaciji, pranju kose, šišanju, sušenju i finalnom stiliziranju. Vjerujem da se u mojim rukama osjećaju sigurno i da iznimno cijene što sam svake minute njihova posjeta posvećen isključivo njima.

Što se tiče stilova, većina voli kraći stil koji poštuje prirodnu teksturu kose. Naravno, obožavam raditi i zahtjevnije frizure preciznijih linija, no cilj svakog mog rada je da klijenti napuste salon s frizurom koja poštuje prirodni rast kose i ne stvara muke u svakodnevnom stiliziraju. Moja misija kao frizera je da klijentima nudim frizure za koje se, zahvaljujući mom znanju i vještinama, čini kao da su rođeni s njima.

Posjeti vaših klijenata traju duže nego u drugim salonima. Zašto? 

Za muškarce obično rezerviram 45 do 60 minuta, a za žene 75 do 90 minuta, što možda malo odskače od standarda obzirom da nudim samo pranje i šišanje. No, ne želim da se klijenti tijekom posjeta osjećaju užurbano, a ni ja ne želim stalno strepiti i gledati nervozno na sat. Kod ljepote frizura sam beskompromisan – ove dužine termina su u potpunosti prilagođene mojoj brzini rada i dozvoljavaju mi potpunu posvećenost svakom klijentu.

Izbor frizura Matthewa Jastrzemskog

“Cilj svakog mog rada je da klijenti napuste salon s frizurom koja poštuje prirodni rast kose i ne stvara muke u svakodnevnom stiliziraju.” – Matthew Jastrzemski

S klijentima radite 34 sata tjedno, a vikendom uopće ne radite, što je malo neobično za frizerske salone. Možete li objasniti kako ste se odlučili za to i kako ste osigurali profitabilnost ovakvog modela poslovanja?

Ova poslovna odluka proizlazi iz dobrog poznavanja sebe i toga što me čini sretnim i zdravim. Tjedno s klijentima radim 34 sata, što sprječava mogućnost emocionalne ili fizičke iscrpljenosti. Ostalih 6 sati tjedno posvećujem vođenju salona. Zahvaljujući toj odluci ostajem stalno svjež i svaki klijent dobije optimalno ugodno iskustvo u mom salonu. Vikendom ne radim jer za tim nemam potrebe. Klijenti uvijek nađu do 90 minuta u svom tjednom rasporedu koje mogu provesti u mom salonu.

Za sve ovo zaslužna je i mogućnost zakazivanja termina online, odnosno na web stranici salona. Upravo zato ne moram pregledavati e-mail ili Facebook poruke, već klijenti, kako redoviti tako i oni novi, sami zakažu termin koji njima odgovara, zahvaljujući jasnom online rasporedu slobodnih termina.

Kako bi opisali uspjeh?

Uspjeh je ponos kojeg osjetim kad vidim svoje radove. Naravno velikim uspjehom smatram i to da sam s možda neklasičnom ponudom usluga, uspio stvoriti profitabilan salon.

Kako bi opisali spoj frizerstva i umjetnosti?

Mislim da frizerstvo pomalo, ali konstantno briše granice između zanata i umjetnosti. Osobno svaku frizersku kreaciju vidim kao priliku da izrazim sebe, svoj frizerski glas i jedinstven pogled na ljepotu kose. Kao frizer se tako stalno trudim održavati balans između frizerstva kao znata i umjetničkog pristupa. Naravno, ne smijemo zaboraviti kako samo zahvaljujući savršenom poznavanju tradicije i vještina frizerstva možemo buditi našu kreativnost te tako graditi naš frizerski potpis.

Matthew i Marijana Jastrzemski, vlasnici frizerskog salona Oblik

Matthew dijeli svoj salon sa suprugom Marijanom, modnom dizajnericom. Zajedno su stvorili moderan hibrid salona i modnog showroom-a, a to njihovim klijentima savršeno odgovara jer pruža cjelokupnu uslugu stilske konzultacije

Selidbom u Zagreb u potpunosti ste promijenili vašu radnu okolinu. Koji su vaši najbolji savjeti za stjecanje frizerskih kolega?

Mislim da kao frizeri trebamo pratiti radove kolega, međusobno se inspirirati i postavljati pitanja te dijeliti iskustva i znanje. Stalno bi trebali njegovati osjećaj zajedništva, a ego ostavit sa strane te jedni na druge gledati kao na kolege, a ne konkurenciju. Zato je važno posjećivati i podržavati frizerska događanja te tamo aktivno upoznavati kolege.

Vaši prijatelji su i osnivači Hairbrained online platforme, jedne od najvećih zajednica namijenjene frizerskoj edukaciji. Biste li htjeli da se ovakva platforma stvori i u Hrvatskoj?

Naravno! Edukacija i stalno dijeljenje iskustva neizmjerno su važni za razvoj zajednice. Volio bi i više manjih frizerskih događanja kao što su meet-up druženja na kojima bi frizeri mogli doznati što i kako kolege rade, i to van svojih salona. Naime, iako se međusobno pratimo na društvenim mrežama, ne znamo se uživo, stoga vjerujem da događaji koji prepoznaju ovu potrebu frizera zaista mogu pomoći u daljnjem razvoju zajednice.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK