Boris Obreški x Keune @ Hairstyle News - naslovna cover fotografija
Fotografije | Boris Obreški arhiva

Imamo iznimnu priliku predstaviti vam Borisa Obreškog, talentiranog mladog frizera čije su znanje, iskustvo i strast prema industriji ljepote ono što ga čini izuzetnim i jako uspješnim. Boris je diplomirao na OMC High Fashion School for Hairstylists u Parizu te od tada svoj uspon gradi na međunarodnoj frizerskoj sceni. Svoju karijeru obogatio je nevjerojatnim iskustvima osvojivši prestižne nagrade poput “Scholarship for Education” u Parizu. Kroz rad kao osobni frizer i stilist europskih celebrityja te sudjelovanjem na događanjima poput Canneskog filmskog festivala, Omega Bob Sled Cupa u St. Moritzu te Vuitton American Cupa u Valenciji, Boris je stekao priznanje kao vrhunski kolorist i istaknuti frizer u beauty industriji na Balkanu.

Odnedavno, kao Global Keune edukator i Creative Color director za Keune Adriatic Region, Boris ima misiju prenijeti svoje bogato iskustvo kolegama frizerima te doprinijeti još većem uspjehu i kvaliteti brenda Keune. Njegova strast prema frizerstvu, nastupi na međunarodnim frizerskim događanjima poput CosmoProfa u Bologni, Las Vegasu, Mumbaiju i Mexico Cityju te nedavni Master Class u Beverly Hillsu, samo su neki od razloga zašto ćete poželjeti saznati više o njemu i upoznati se s njegovim radom. Povodom Borisovog nastupa na nadolazećem Hairstyle News festivalu u Opatiji, zamolili smo ga da nam se predstavi i podijeli svoja iskustva s nama.

Kako je Vaše obrazovanje na OMC High Fashion School u Parizu utjecalo na Vašu karijeru? Kakva sjećanja nosite iz tog perioda?

Vrlo burne emocije prevladavaju iz tog teškog perioda jer kada ste jako mladi i nalazite se u tuđoj zemlji izuzetno je teško, ali cilj je ipak bio jači od emocija. Bilo je to prije 18 godina, s puno rada i neizmjernog odricanja zbog obrazovanja… Tada mi se sve to činilo kao opterećenje, ali gledajući iz današnje perspektive to je doista najbolja odluka koju sam donio jer studiranje u Parizu doista otvara vrata u cijeli svijet. Upoznao sam velike svjetske ličnosti, umjetnike kao što je primjerice Alexandre de Paris, a bio sam i asistent nekima…

Možete li s našim frizerima podijeliti neka od najizazovnijih iskustava s međunarodnih frizerskih događanja te kako je raditi s kolegama frizerima u različitim državama i kontinentima?

Obišao sam skoro pa cijeli svijet, poznanstva koje sam stekao su dragocjena i to je najljepši dio mog posla. Neprocjenjivo je iskustvo kada nastupate inozemstvu i kolege vam dolaze i pokažu kako poštuju vaš rad, uvažavaju vašu stručnost i zahvaljuju što ste pronašli vremena da ih posjetite i prenesete im znanje.

Svaki put kada predajem imam veliku motivaciju da se pokažem u najboljem svjetlu jer nikada ne znate nivo rada kolega koji sjede u publici i gledaju vas. Zato uvijek dajem svoj maksimum i to me čini spremnijim na sve izazove. Recimo Azija je vrlo specifična sa svojim potrebama i stilom, u Kini i Taiwanu sam već toliko puta bio da se osjećam kao domaći.

Radili ste kao osobni frizer i stilist europskim celebrityjima. Kako su ta iskustva oblikovala Vaš pristup frizerskom radu?

To je vrlo velika čast za mene. Kada radite posao kojeg volite i to radite svim srcem, to se prepozna. Znate, nije uvijek najvažnije biti savršen majstor, pristupačnost i prilagodljivost su često mnogo važniji. Neke vrlo jednostavne stvari kao sto je osmijeh vas mogu podići u visine. Siguran sam kako brojne kolege znaju o čemu govorim.

Poznate ličnosti moraju imati povjerenja u vas, čak bih rekao kako se tu zapravo i ne radi toliko o vašem majstorstvu već o njihovoj osobnoj privatnosti, o onome što se događa kada se susretnete u situacijama koje nisu za javnost. Kada takve situacije zaista ostanu u 4 zida e tada se zapravo stvara povjerenje i odanost, a danas, sutra i prijateljstvo. Za moju karijeru najviše je zaslužno učestvovanje na poznatim događajima, a vrata u svijetu otvorena su mi ponajviše zbog suradnje s čuvenim Robertom Cavallijem.

Nedavno ste postali Global Keune edukator i Creative Color Director za Keune Adriatic Region, možete li nam reći nešto više o svojim novim ulogama i suradnji s ovim poznatim brendom?

Za mene je velika čast što ispunjavam uvjete za tako velike i važne funkcije, a izuzetna mi je čast upoznati gospodina Georgea Keune i njegovog sina Eelca Keune. Osim toga, iznimno mi je zadovoljstvo što ću konačno biti posvećen našoj regiji te tako prenošenjem znanja doprinijeti boljem radu svih nas, od učenika do iskusnih majstora i profesionalaca.

Tvrtka Keune Adria ima nevjerojatan tim i doista sam sretan što ću biti okružen tako divnim ljudima. Planiramo niz edukacija u okviru kojih ćemo s kolegama razmjenjivati iskustva, usavršavati najnovije kolorističke tehnike kao i istraživati ostale mogućnosti ovog fantastičnog brenda.

Što se tiče edukacija na globalnoj razini zapravo sam fasciniran brojem država koje ovaj brend pokriva. Obzirom na dosadašnje iskustvo i poznavanje španjolskog jezika, moje zaduženje u početku će biti usmjereno na Južnu Ameriku.

Kroz svoje bogato iskustvo, možete li nam reći koji su najvažniji trendovi ili inovacije koje trenutno oblikuju svijet frizerstva?

Mnogo toga se događa danas u frizerstvu, koloracije su i dalje najuzbudljivije za svaku kompaniju i najinteresantnije frizerima i klijentima. Uvijek se može raditi na boljim proizvodima, boljim tehnikama, pristupu znanju. Danas nam je sve pristupačnije i mnogo lakše možemo učiti o radu. Modna industrija je danas na jako visokom nivou.

Prateći modne trendove imamo priliku stvarati svoje osobne trendove. Najvažnije je zapravo definirati rad kroz vlastitu individualnost jer to nas čini različitim i posebnim. Iako to nije uvijek tako lako kako se čini, svatko od nas to treba pronaći za sebe. To ćemo svakako prolaziti i o tome razgovarati s kolegama na budućim seminarima.

Možete li nam reći nešto više o Vašim dobrotvornim frizerskim događanjima koje organizirate?

To je skup emocija, odgovornosti, ljubavi prema radu, poslu i podršci svima koji žele napredovati. Može se doista priključiti svatko jer su svi dobrodošli. Najviše se zapravo želi pomoći mladima jer oni su naši nasljednici, trebamo im dati dobre namjere kao i prenijeti osnovne i kreativne vještine.

Kako suradnja s brendom kao što je Keune doprinosi vašem osobnom i profesionalnom razvoju?

To zasigurno donosi jednu ozbiljnu dimenziju u mojoj biografiji. Neprocjenjivo će biti iskustvo rada s velikim frizerskim imenima, sudjelovanja na predivnim događanjima… Keune je globalno poznato ime i u svijetu je među top 10 najkvalitetnijih profesionalnih frizerskih brendova.

To je ime koje izaziva poštovanje kolega i klijenata te svakako doprinosi i vjerovanju u moje ciljeve i sposobnosti, kao i osobnom i profesionalnom napretku u svakom smislu. A što je najvažnije doprinosi širenju kreativnosti i otvara mogućnost da za vas sazna čitav svijet.

Možete li nam reći nešto više o vašem salonu u Beogradu i suradnji s poznatim osobama u Srbiji?

To je moja kuća. Ja ni ne znam za svoj dom osim za svoj salon. Tamo provodim najviše vremena, tamo sve počinje, tamo su najiskrenije priče, tamo se vježba i napreduje, tamo je duša. Moj salon je meni sve.

Što se tiče poznatih ličnosti, mnogo njih posjećuje moj salon, ali ne postoji razlika između dama koje nisu poznate u odnosu na one koje jesu, svi smo jednaki. I to ne samo iz Srbije jer u moj salon dolaze javne osobe i iz prelijepe Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske…

Otvoreni smo i dostupni za sve koji žele uljepšati svoju kosu i frizuru. Moj salon je isključivo namijenjen koloristici. Kada kod nas netko poželi da zakaže termin to ne može biti za pranje i feniranje, mora biti zakazano bojanje, a naknadno, nakon završetka bojanja, može se dobiti i usluga šišanja i ostalih tretmana oblikovanja i stiliziranja po želji ili našoj preporuci.

Kako balansirate između uloge frizera, međunarodnog edukatora, organizatora vaših Master Class događanja, rada na modnim revijama i snimanjima?

To je vrlo teško pitanje na koje zapravo nemam konkretan odgovor. Prema mojem iskustvu najbolje je ne razmišljati o tome, već se samo prepustiti obavezama. Na primjer nekad mi se dogodi da otputujem u daleku Ameriku i već idućeg dana se vraćam nazad. To je onda previše stresno za organizam i tada je najbolje ne razmišljati o tome nego samo koračati putem onoga što smo sami sebi izabrali. Naravno, onoliko koliko vam tijelo može izdržati takav tempo.

Boris Obreški x Keune @ Hairstyle News

I za kraj, što želite prenijeti kolegama frizerima na svom nastupu pod pokroviteljstvom brenda Keune na Velikoj pozornici Hairstyle News festivala u Opatiji?

Jako se veselim tom nastupu i već su počele pripreme. Moram priznati kako sam oduvijek želio nastupati na ovom festivalu, a sada mi je to omogućeno zahvaljujući suradnji s Keuneom.

Želim kolegama pokazati umjetnost, ali onu komercijalnu, upotrebljivu u njihovom svakodnevnom salonskom radu. Želim spojiti moderan stil glazbe, kreativnost, lijepe žene i najljepšu kosu. Ne bih sada previše otkrivao, ali možete biti sigurni da ću vas iznenaditi, to vam obećavam. Inspiracija će biti moj nedavno održan Master Class u Los Angelesu.

Bit će to jedan dobar, atraktivan performans uz fantastičan Keune, a ujedno i uvod u moje najnovije planove za ovaj brend. Jedva čekam!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK