Čistoća je oduvijek bila važan faktor u industriji ljepote. Ne samo zbog sprječavanja mikrobioloških infekcija i nametnika, već i s aspekta održavanja ugleda poslovanja. Štoviše, porast broja novih vrsta virusa i otpornih bakterija rezultira potrebom za pojačanom brigom za čistoćom i zdravljem u frizerskim salonima.
Zaraze u frizerskim salonima su iznimno rijetke, no vjerojatnost za to ipak postoji. Dobrom i pravilnom kontrolom i higijenskom disciplinom znatno se smanjuje mogućnost zaraze. U frizerskim salonima prenositelji zaraze mogu biti i zaposlenici i posjetitelji.

higijena1VRSTE ZARAZE

Postoje 4 potencijalne vrste zaraze. To su: bakterije, virusi, gljivične infekcije i nametnici.

 • Po pitanju bakterija izrazito je bitno pranje opreme koja dolazi u kontakt s kosom i vlasištem. Većina bakterija odstranjuje se upotrebom odgovarajućih kemijskih sredstava, no postoje i neke otpornije vrste. Bakterijske infekcije uspješno se liječe antibioticima.
 • Virusne infekcije su mnogo opasnije za zdravlje, a šire se samo među živim organizmima. One mogu mutirati i stvarati nove oblike. Virusne infekcije mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju, osobito hepatitis B i C, HIV i virus herpesa, te bi se svi trebali dobro informirati o njima.
 • U većini slučajeva, ako se u salonima pojavljuju zaraze, onda se radi o manje ozbiljnim situacijama. To su primjerice gljivične infekcije koje se pojavljuju u brojnim oblicima, od onih na koži do onih u ustima.
 • Nametnici su karakteristični upravo za kosu. Neki od njih samo prenose zarazu, a neki je sami izazivaju. Uši i slični nametnici obično ne prenose zarazu, već prodiru u kožu i izazivaju svrab što može dovesti do sekundarne infekcije.

Ukoliko sumnjate na bilo koje od ovih stanja, klijentu trebate diskretno objasniti razloge zbog kojih niste u mogućnosti pružiti mu uslugu. Kako frizeri nisu stručne osobe za pouzdano prepoznavanje ijednog od gore navedenih stanja, klijentu treba izraziti nesigurnost i sumnju u simptome te ga uputiti stručnjaku koji je u mogućnosti postaviti dijagnozu.

KAKO SPRIJEČITI ZARAZU U SALONU?

Dobro organiziran salon može s lakoćom kontrolirati higijenu. Sljedeće smjernice mogu vam pomoći:

  • zidovi i podovi trebaju biti pogodni za svakodnevno i lako čišćenje
  • radne površine trebaju imati neprobojni sloj od npr. laminata ili nehrđajućeg čelika
  • stolice i ostali namještaj trebaju biti od neprobojnih materijala koji se lako čiste
  • umivaonici s hladnom i toplom vodom, koji zaposleniku omogućuju da između klijenata opere ruke, trebaju biti što je moguće bliže radnom području
  • sanitarni čvor se mora čistiti više puta dnevno
  • treba postojati adekvatno mjesto za odlaganje materijala i opreme, kao i dio za sterilizaciju koja je izuzetno bitna
  • ručnici nakon upotrebe trebaju biti odloženi u spremnike s poklopcem, te svakodnevno oprani i dezinficirani
  • treba posebno obratiti pažnju i odvojeno tretirati otpad koji je došao u dodir s ljudskim tkivom
  • dio za zaposlenike u kojem oni drže hranu i jedu, treba biti odvojen od radnog dijela
  • sva frizerska oprema treba se nakon upotrebe prati u toploj vodi i deterdžentu

higijena2

 • na kraju svakog dana potrebno je minimalno 5 minuta ostaviti opremu u prokuhanoj vodi, 15 minuta u odgovarajućem dezinfekcijskom sredstvu, a preporuča se još 15 minuta na vrlo učinkovitom UV-zračenju uporaba kemikalija je dobra dezinfekcijska metoda, no radni pribor se prethodno mora očistiti od kose i nečistoća
 • radni pribor ne smijete ostaviti u dezinfekcijskom sredstvu duže od preporučenog, već ga nakon toga posušiti i staviti na čisto mjesto
 • električne škare, pegle i slična oprema koja se ne može uranjati u vodu ili neka druga sredstva, mora se očistiti četkanjem i brisanjem odgovarajućim dezinfekcijskim sredstvima

OSOBNA HIGIJENA ZAPOSLENIKA

Svi zaposlenici frizerskog salona trebaju održavati visok standard osobne higijene i čistoće. Uredna higijenska praksa doprinosi visokim standardima brige za klijenta. To uključuje: uredne nokte, minimalnu količinu nakita (osobito na rukama), čistu radnu odjeću, ogrebotine i sve ostale ozljede prekrivene vodootpornim zavojem.
Učestalim pranjem ruku sprječava se širenje bakterija i ostalih štetnih mikroorganizama. Ono je također značajno za zaštitu frizera od sredstava koja mogu uzrokovati alergije ili bilo kakve iritacije kože. Bitno je svim zaposlenicima istaknuti važnost pranja ruku. Upravo to smanjuje mogućnost zaraze u salonu, uzme li se u obzir broj klijenata s kojima je frizer dnevno u kontaktu. Vlasnik salona treba voditi računa o sredstvima za pranje ruku, papirnim ubrusima za sušenje, koji su ujedno mnogo bolji od ručnika, te o svim ostalim dodacima koji pospješuju higijenu samih zaposlenika.

higijena3ZAKONSKI PROPISI I INSPEKCIJA

Po pitanju higijenskih uvjeta u salonima, svakako je najbitnije poštivati propise te konstantno povećavati standarde čistoće.
Sanitarni inspektor prilikom nadzora svoj identitet dokazuje iskaznicom i značkom. Obavljanjem nadzora sanitarni inspektor gleda opću higijenu salona, umivaonike za pranje kose, podove i sanitarni čvor.  On utvrđuje higijenu pribora, vrši nadzor nad kozmetičkim pripravcima koji se upotrebljavaju, ako smatra potrebnim, može uzeti uzorak kozmetičkog pripravka za analizu da se utvrdi njegova zdravstvena ispravnost. Svaka fizička osoba koja radi u salonu mora jedanput godišnje obaviti zdravstveni pregled za sanitarnu knjižicu.

higijena4

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK