Fotografije: Marcus King; British Hairdressing Awards
Razgovarao: Denis Pucelj


Težak rad i posvećenost frizerskoj profesiji donose uspjehe. To najbolje potvrđuje Marcus King – ovogodišnji dobitnik prestižne titule Muškog frizera godine (Men’s Hairdresser of the year). Posljednjih 12 godina Marcus King je kreativni partner poznatog frizerskog branda Hooker & Young, čiji su vlasnici poznati i priznati frizeri Gary Hooker i Michael Young. Pod njihovim mentorstvom Marcus King se potvrdio kao frizer, umjetnik i uspješni voditelj salona. Višestruko je nagrađivan: 2012. godine proglašen je najboljim frizerom sjevernog istoka Velike Britanije, a 2015. godinu King će pamtiti po tituli za Muškog frizera godine. Za čitatelje Hairstyle Newsa Marcus King je podijelio svoja razmišljanja o frizerstvu i stiliziranju muške kose.


Koji su najveći izazovi pri šišanju muške kose?

Mislim da je najveći izazov stvaranje frizure koju klijent može sam uređivati i stilizirati. Frizer mora razumjeti želje i potrebe svojih klijenata te znati čime se oni u životu bave i koliko imaju vremena za uređivanje frizure. Frizure čistih linija su lake za svakodnevno održavanje i zato ih muški klijenti vole. Frizer mora napraviti frizuru koja pristaje licu i osobnosti klijenta te koja je jednostavna za održavanje, no muškarci sve više prate trendove i sve češće žele nešto posebno.

Koje su glavne karakteristike muške kose koje utječu na šišanje?

Muška je kosa najčešće kratka i gusta te je ponekad zahtjevnija za šišanje i bojanja od ženske. Trebamo znati koji oblik kose pristoji muškom klijentu. Muškarcima bolje pristaju kvadratni oblici šišanja i hladni tonovi boja. Zlatno pravilo stiliziranja muške kose glasi: Manje je više!

Marcus holding BHA copy

«Nisam želio samo napraviti lijepe fotografije, već i dočarati atmosferu. Sjetio sam se starih United Colours of Benetton oglasa i portreta modela te toga kako se kroz fotografije osjetilo raspoloženje modela.» Marcus King, o svojoj inspiraciji za ovogodišnju pobjedničku kolekciju

Čini se da muškarci najčešće žele klasičan izgled. Utječu li trendovi na promjene u stiliziranju muške kose?

Moda, modne revije i zvijezde uvijek će diktirati trendove koje će klijenti tražiti u salonima. Što je neki trend muške kose prihvaćeniji i što duže traje, to će ga češće klijenti i sami poželjeti nositi. Velik je broj i klijenata koji žele tek klasičnu frizuru koju mi moramo prilagoditi njihovom stilu i željama.

Barbering in the salon copy

Kako vidite aktualni trend androgenosti i njegov utjecaj na muške frizure?

Na to gledam pozitivno – muškarci sve češće istražuju ženstvene frizerske stilove, a žene muške. No, ti stilovi moraju biti individualno prilagođeni svakom klijentu kako bi se on osjećao dobro u istraživanju ženstvenijih linija kose i boja.

Koliko je frizura važna za muški modni stil?

Dobra frizura je podjednako važna muškarcima i ženama. I oni vole biti individualci koji prate trendove. Moji klijenti koji prate modu obožavaju pričati o trendovima s modnih pista koje nose zvijezde.

Marcus King Hooker & Young Mens copy

Prate li muškarci to kakvu kosu nose zvijezde? Što najviše inspirira Vaše muške klijente?

Muškarci prate frizure svojih idola, ali njih može inspirirati bilo što. Mi želimo da se muškarci kod nas opuste i da iskreno progovore o svojim željama. Kad postignemo taj prijateljski odnos, onda oni često donose fotografije i pričaju s nama o idejama za frizure. Vjerujte mi da muškarci puno razmišljaju o svojim frizurama i često su otvoreni i za eksperimentiranje.

Je li Vam draža kratka ili duža kosa?

Ja volim kada muškarci eksperimentiraju i pronalaze stilove u kojima se najbolje osjećaju. Dužina kose zavisi o željama klijenta, ali ja preferiram dužu kosu koja omogućava raznovrsnije stiliziranje i naglašava individualnost. Muškarci pustite dugu kosu i uživajte u njoj!

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK