Alan Austin-Smith

Alan Austin-Smith, Hairstyle News festival 2016.

Fotografije: Alan Austin-Smith arhiva; Hairstyle News arhiva
Razgovarao: Denis Pucelj


On je učenik legendarnog Vidala Sassoona, a u frizerski je posao ušao slučajno. Zaljubio se u kreativnost posla i predivne ljude te na kraju s frizerima ostao cijeli život. Njegovo ime je Alan Austin-Smith i danas je jedan od najutjecajnijih svjetskih savjetnika za razvoj poslovanja u frizerskim salonima. Uz to on je izvrstan govornik i motivator te autor tri bestselera: The Fantastic Hairdresser (Fantastični frizer), The Fantastic Boss (Fantastični šef) i The Fantastic Salon (Fantastični salon). Ove smo godine na hrvatski jezik preveli prvu knjigu pod nazivom Fantastični frizer, a u pripremi je i prijevod druge knjige Fantastični šef. Donosimo vam kratak intervju s njim u kojem se govori o poslovnoj motivaciji, o osobinama najuspješnijih, o ljubavi i strasti prema frizerstvu te o knjizi Fantastični frizer.


Frizer ste koji se danas bavi poslovnom edukacijom frizera; kako ste odlučili postali frizer?

Frizer sam postao zbog četiri razloga i to sam odlučio u 24 sata. Nisam se mislio baviti frizerstvom kada me moja djevojka, koja je bila frizerka, pozvala da budem model na reviji. Odmah sam uočio strast kojom frizeri rade, potom kreativnost, zatim velik broj žena u struci i na kraju smo svi zajedno otišli zabaviti se. Imao sam samo šesnaest godina, sve me to zadivilo i sljedećeg sam jutra odlučio biti frizer. Zato uvijek kažem da postoje četiri razloga zašto sam postao frizer: strast, kreativnost, žene i zabava.

Narudžba knjige

Može li buđenje poslovne strasti utjecati na povećanje profita?

Pišući knjigu Fantastični frizer intervjuirao sam sedamdesetak fantastičnih frizera i spoznao njihovih sedam osnovnih osobina o kojima sam pisao i u knjizi. Na prvom je mjestu strast jer su baš svi, nakon kratke pauze koja je uslijedila nakon pitanja o razlogu njihovog uspjeha, odgovorili da je to zato što vole svoj posao. Shvatio sam da je to najvažnije, no kako strast prenijeti drugima? Mnogo sam razmišljao i na kraju shvatio da razlog bavljenja nečime nije u tome što radimo, nego zašto to radimo. Otkrio sam da većina frizera koji su financijski i stručno uspješni, zna zašto se bave tim poslom i da strastveno žele da se njihovi klijenti osjećaju i izgledaju fantastično. Da neke frizere upitate što će danas raditi, većina bi odgovorila da će frizirati. No, fantastični frizeri shvaćaju da je njihov posao više od same frizure, oni ljudima pomažu da se osjećaju i izgledaju fantastično. Oni rade klijentima frizuru, kako bi se ti klijenti osjećali i izgledali fantastično i zato su strastveni.

Strast je u odgovoru na pitanje „zašto“, a ne „što“, i kada to shvatite, kada znate zašto nešto želite postići, sve je lakše.

Što biste poručili mladim frizerima koji tek otvaraju salone?

Savjet koji bih dao mladim frizerima je onaj kojeg sam i sam dobio na početku svoje karijere. Jedan iskusni poduzetnik mi je rekao: „Poslovati je jednostavno, samo se moraš pobrinuti da ti više novaca dolazi nego odlazi.“ Drugim riječima, pobrinite se da poslujete s profitom. U kreativnim poslovima problem je što smo strastveni te lako možemo zaboraviti da moramo i zaraditi.

Kako knjiga Fantastični frizer može dodatno motivirati frizere?

Mislim da je bit knjige spoznaja odgovornosti. Vjerojatno najvažnija lekcija koju sam naučio u životu prije zaista mnogo godina je ta da je jedina moć koju čovjek ima moć nad samim sobom. Često stvari koje nas okružuju nisu bajne (ekonomija, politika ili ljubav), no život obiluje izazovima. Bilo bi naivno reći da nas to sve ne dira, dira nas jer smo ljudi, ali nekad treba reći dosta tom vanjskom i preuzeti odgovornost. Mislim da nas knjige poput Fantastičnog frizera podsjećaju na to da je sve na nama. Svijet oko mene možda je ciničan i depresivan, ali ja ne trebam biti takav, ja imam mogućnost izbora. U knjizi Fantastični frizer riječ je o tome da imamo izbor nad odlukama koje donosimo u životu. Mi biramo hoćemo li reći: „Nemam vremena“ ili „Moram bolje upravljati svojim vremenom“; „Nemam novaca“ ili „Moram bolje upravljati svojim financijama.“ Bit je u odgovornosti i izboru.

Frizeri često nemaju mnogo vremena, možete li nam stoga dati savjet o čitanju Vaše knjige?

Pišući knjigu to sam stalno imao na umu te predlažem da knjigu dnevno čitate 15 do 20 minuta. To je dovoljno kako biste o pročitanom stigli promisliti te sve stavili u osobni kontekst. Knjiga je zato strukturirana od manjih segmenata i gdje god je otvorimo pronađemo nešto što možemo primijeniti u svom svakodnevnom poslovanju.


Alan Austin-Smith je i redovni gost Hairstyle News festivala. Njegovi seminari su među najviše posjećenima, a slušalo ga je više tisuća hrvatskih frizera. 


Koji su najveći problemi naše struke?

To što mlade frizere od prvog dana ne podučavamo da budu 100% frizeri. Vrlo smo dobri u podučavanju koje se odnosi na onih prvih 50% što obuhvaća kosu i rad na njoj, ali onih drugih 50% prepuštamo slučaju. A tih drugih 50% čine: sposobnosti komunikacije, oduševljenje klijenta, samo-motivacija, naš osobni poslovni stav, imidž itd. Kada bismo to promijenili poduka bi od prvog dana bila mnogo efikasnija i frizerska struka bi imala puno više fantastičnih frizera.


USKORO NA HRVATSKOM JEZIKU OBJAVLJUJEMO I DRUGU KNJIGU ALANA AUSTINA-SMITHA – FANTASTIČNI ŠEF

Što razlikuje dobrog od fantastičnog vlasnika salona? Fantastični šef je druga knjiga Alana Austina-Smitha koja daje mnoštvo savjeta za usavršavanje komunikacije, povećavanje samopouzdanja i bolje vođenje salona. On govori o onome što će vam pomoći da, zajedno sa svojim timom, ostvarite fantastične rezultate te pritom daje konkretne primjere iz poslovanja većih i manjih frizerskih salona. Knjiga Fantastični šef može biti vaš trener, vođa i motivator i zato osigurajte svoj primjerak na Hairstyle News festivalu 2017. u Zagrebu. Predbilježbe primamo na: info@hairstyle-news.hr.


Imate li za kraj neku poruku za naše čitatelje?

Volim Hairstyle News i sve što radi za hrvatske frizere. Ove godine sam na Hairstyle News festivalu nastupio već treći put. Svaki put me oduševi kreativnost hrvatskih frizera i razvoj hrvatskog tržišta. Želim da vaši frizeri znaju da nisu sami na tom putu, da smo svi zajedno dio iste profesije. Oduševljava me želja hrvatskih frizera za edukacijom i sretan sam što je hrvatsko izdanje knjige Fantastični frizer samo na festivalu kupilo više stotina hrvatskih frizera, i vlasnika salona i zaposlenika. Sretan sam što mnogi hrvatski frizeri cijene moje savjete i što su krenuli ka postizanju većeg profita u salonima.

Alan Austin-Smith

Alan Austin-Smith na Hairstyle News festivalu 2016.

NARUDŽBA KNJIGE FANTASTIČNI FRIZER
FANTASTIC HAIRDRESSER

This error message is only visible to WordPress admins

Error: There is no connected account for the user 346221433 Feed will not update.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK