Fotografije: Anthony Mascolo Instagram profil
Razgovarao: Denis Pucelj


Anthony Mascolo dobio je brojna priznanja u svojoj karijeri, i kao frizer i kao fotograf. Na vrhuncu je svoje karijere već više od 4 desetljeća i stekao je veliko poštovanje frizera diljem svijeta. Uvijek tražeći načine kako buditi vlastitu kreativnost, želja mu je također pronaći načine kako podijeliti svoje znanje i iskustva sa svojim kolegama. On je izvrstan vođa tima i edukator te je inspirirao mnoge frizere da slijede njegov način rada. Njegovo je najnovije dostignuće internetski portal i časopis Infringe – Antropologija kose.

Kontinuirano unapređivanje onoga što frizeri rade i svakodnevno održavanje visoke razine kreativnosti nije lako. Zamolili smo Anthonya Mascolo da podijeli svoje tajne iz svijeta frizerstva.


Kako prezaposlen frizer u salonu može pronaći i održati kreativnost?

Uvijek sam imao sreće što sam pokraj sebe imao ljude koji su me ohrabrivali da eksperimentiram, omogućavajući mi da napredujem i poboljšavam se. Uvijek razmišljam o tome koji je sljedeći cilj i jako sam sretan što sam se oženio osobom koja ne samo da me podupire već je isto tako originalna u svom razmišljanju. Frizeri su umjetnici po prirodi, ali kada svakodnevno imate puno posla, može biti teško u potpunosti osloboditi svoju maštu i biti kreativan. Morate si dati vremena.

Važno je biti otvoren za ideje i biti svjestan svega što vas može inspirirati i voditi u vašoj karijeri. Uvijek kažem da nadahnuće dolazi sa svih strana. To može biti film, glazba, umjetnost, ljudi na ulici, moda, priroda, arhitektura ili razgovor sa svojim timom. Iako sam imao sreće putovati na nebrojeno mnogo mjesta na svijetu tijekom svoje karijere, moj je dom uvijek bio London i ostao je jedna od ključnih točaka moje inspiracije. Puno prije nego što je istočni dio Londona postao nova modna destinacija za sve koji žele biti u trendu i buditi svoju kreativnost, inspirirala me „ulična moda“ i eksperimentalni stil Londonaca.

Nikada nemojte prestati tražiti nešto novo, kontinuirano istražujte i redovito razmjenjujte ideje sa svojim timom i onima koji su vam bliski. Kada planiramo novu kolekciju, moj tim i ja istražujemo u početku svatko za sebe, a onda udružimo svoje ideje. Svatko vidi stvari drugačije. Miješanje tih koncepata može biti osnova za odlične frizure i editorijale, koji dokazuju bogatstvo i kreativnost frizerskoga zanata.

Kako uspjeti u sve konkurentnijem okruženju?

Uvijek sam vjerovao u važnost edukacije. Mislim da ako prestanete učiti, samim time prestajete napredovati i gubite entuzijazam. Poboljšanje vlastitih tehnika održava vas usredotočenima na ono što radite. Iz perspektive vlasnika salona tvrdim da edukacija vodi ka snažnom, nadahnutom i sretnom timu, a vrhunac je svega toga odanost osoblja i klijenata te poslovni uspjeh. Edukacija je ulaganje u sebe i svoj tim. To znači da je osiguravanje vremena za pohađanje tečajeva ili održavanje treninga u salonu prioritet. Edukacija je također dijeljenje s drugima onoga što vi znate i dijeljenje onoga što naučite. Snažno vjerujem u dijeljenje znanja s frizerskim kolegama i znam da ću to uvijek činiti! Uvijek sam imao tu filozofiju koja me tjera da unapređujem svoj rad. Zapravo, uvijek sam govorio: „ono što je novo danas, sutra je već staro“ – ova kratka izreka tjera me da napredujem u onome što radim.

Kako održavate svoju ogromnu energiju i motivaciju nakon toliko godina u vrhu svoje profesije?

Nikad nisam prestao uživati u onome što radim i nikada nisam izgubio želju za poboljšanjem. Vjerujem da morate uvijek iznova postavljati izazove sebi i ljudima s kojima radite. Kad je u pitanju energija, sada ipak sve više vremena provodim na odmoru i sa svojom obitelji. Moje troje djece me inspirira. Moja najstarija kći, Georgina, umjetnica je i fotografkinja. Fotografirala je mnoge editorijale za Infringe. Moja srednja kći, Alex, diplomirala je antropologiju, a upravo nas je ona inspirirala da o kosi počnemo razmišljati u smislu kulturnih različitosti i razvoja. I moj je najmlađi sin, Josh, frizer i često radi sa mnom na snimanjima i događajima. Morate izgraditi budućnost za svoju obitelj i to je jedna stvar koja mi daje neprestanu motivaciju.

I za kraj imate li neki savjet za sve one koji žele uspjeti u frizerskom poslu?

Moj savjet ljudima koji rade frizerski posao glasi: budite strastveni. Morate voljeti ono što radite. To je važno ako želite biti dobri frizeri: dani su obično dugi i teški i atmosfera zna biti kompetitivna. Ako to ne volite, bolje je da radite nešto drugo. Većina vrhunskih frizera potpuno je posvećena svojoj profesiji. To mora biti više nego „posao“, to je način života. Ja uživam dok radim i želim da uživaju svi oni s kojima radim.


Pročitajte i:

DRUŠTVENE MREŽE Top 3 savjeta za veći uspjeh vaših Facebook-stranica

KLIJENTI U FRIZERSKIM SALONIMA Što trebate upitati klijente tijekom prvoga posjeta