Rijeka, lučki grad, grad karnevala i grad urbane rock scene, svojom površinom od 44 kilometra kvadratna i oko 130 tisuća stanovnika, treći je po veličini grad u Hrvatskoj i administrativno je središte Primorsko-goranske županije. Iako je u percepciji mnogih još uvijek industrijski grad, Rijeka zadnjih godina mijenja svoj izgled i imidž i polaganim se, ali sigurnim korakom, od tranzitnog grada pretvara u turistički.

Fotografije: TZ Rijeka, Grad Rijeka


Malo je gradova u svijetu koji svojim posjetiteljima istovremeno mogu omogućiti, kao što to može Rijeka, skijanje na Platku, a samo dvadesetak minuta vožnje od te lokacije ispijanje kave na osunčanoj morskoj obali. Odnedavno Rijeka ima čak nekoliko novih hostela čiji su kapaciteti posljednjih godina, kao i oni u obnovljenim hotelima Bonavia i Jadran, popunjeni veći dio godine. I konačno Rijeka je najbolja ishodišna točka za putovanja morskim, zračnim ili kopnenim putem.

Riječka povijest iznimno je bogata, započinje još u antičko doba iz kojeg je sačuvan dio bedema i stara antička vrata koja se nalaze na Koblerovom trgu. Šetajući gradom i gledajući zgrade i pročelja, vidljivo je da se miješa nekoliko stilova gradnje što je utjecaj posebice Mađara, Talijana i Austro-Ugarske Monarhije pod čijom se vladavinom u različitim povijesnim periodima Rijeka razvijala.

Do glavne šetnice, Korza, do gradske vreve i užurbanosti, brzo ćete stići ako putujete autobusom ili dolazite brodom, jer se pristanište i autobusni kolodvor nalaze u centru grada, dok od željezničke postaje do centra ima oko 10-ak minuta hoda. Kada započnete šetnju Korzom, vidjet ćete da njime dominira Gradska ura, jedan od najprepoznatljivijih simbola grada. Rijeka je do pred kraj 18. st. bila grad-utvrda, život se odvijao unutar zidina, na sadašnjem Korzu je bilo more, a prolaz ispod gradske ure bio je glavni ulaz u grad. Na pročelju ure, iznad kamenih poprsja cara Leopolda I i Karla VI, nalazi se grb grada Rijeke, dvoglavi orao, koji stoji na posudi iz koje teče voda. Grb je gradu 1659. godine dodijelio Leopold I. Prolazeći ispod gradske ure, ulazi se u stari grad, danas spoj moderne arhitekture, ali još uvijek s dahom prošlosti. Ovim dijelom dominira katedrala sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Rijeka svake godine, 15. lipnja obilježava dan svog zaštitnika, što je ujedno i dan Grada, pa ako se u to vrijeme nađete u Rijeci, zabave neće nedostajati. Tih se dana u Rijeci pjeva, pleše, uživa u gastro poslasticama.

Guvernerova palača (1896.)

Guvernerova palača (1896.)

Ako ste željni razgledavanja kulturne baštine, možete se prošetati do Guvernerove palače, koja je u vrijeme kada se gradila bila na najuzvišenijem položaju s kojeg se pružao pogled na grad. Danas se u njoj nalazi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a odmah pored je i Muzej grada Rijeke. U perivoju ispred palače, možete vidjeti torpedo, za Rijeku značajan jer ga je izumio riječanin Ivan Blaž Lupis Vukić u suradnji sa engleskim industrijalcem Robertom Whiteheadom koji je bio na čelu tadašnjeg Riječkog tehničkog zavoda. U centru grada nalaze se još i Crkva Marijina uznesenja i Kosi toranj, pravoslavna crkva sv. Nikole, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, a ukoliko imate malo vremena posjetite i Trsat, odnosno Trsatsku gradinu u sklopu koje se nalazi i kafić s čije se terase pruža divan pogled na grad, more i Učku te cijeli Kvarner. Na Trsatu se nalazi i Crkva Gospe Trsatske, poznato marijansko svetište koji u vrijeme obilježavanja blagdana Vele gospe okuplja mnogobrojne vjernike iz cijele zemlje.

Pogled s trsatske gradine

Pogled s trsatske gradine

Ukoliko ste u mogućnosti, svakako posjetite riječku tržnicu i ribarnicu, koje su kao i u mnogim drugim gradovima, svojevrsne žile kucavice grada. Posebna je to draž, a možete se pokušati i cjenkati s prodavačicama, nekad uspije, nekad ne! Ako nakon obilaska ogladnite, potražite u okolici tržnice konobe Fiume i Mornar u kojima ćete u domaćoj atmosferi uživati u recimo to „maminoj kuhinji“, jelima s morskim plodovima, lignjama, friganim ribicama koje su učestalo na meniju riječkih domova. U ukusnoj hrani i dobroj kapljici možete uživati i u restoranima Spagho i Zlatna školjka, a u centru se nalaze npr. kineski i meksički restoran ako ste raspoloženi za drugačiju kuhinju.

Ako se sa svog putovanja iz Rijeke kući želite vratiti sa suvenirom, u Turističkom informativnom centru možete pronaći šalice, majice, torbe, podmetače s motivima koje je oslikao poznati riječki slikar Vojo Radoičić, a u potrazi za suvenirima možete zaviriti i u Malu galeriju koja se nalazi u Starom gradu.

Građani Rijeke iznimno su ponosni što u njihovom gradu u mirnom suživotu žive pripadnici različitih vjera i nacionalnosti. Rijeka se ponosi time što u njoj postoje i katolička i pravoslavna crkva, te sinagoga i džamija koje omogućavaju pripadnicima različitih religija da u svojim bogomoljama dostojanstveno obavljaju svoje vjerske obrede. A to da je Rijeka multikulturalni, tolerantni grad dokazuje i činjenica da u Rijeci žive pripadnici 22 nacionalne manjine koje svojim etničkim, jezičnim, kulturnim i vjerskim obilježjima obogaćuju društveni, kulturni i gospodarski život grada.

Za vrijeme svog boravka u Rijeci, imat ćete priliku upoznati i Riječane, jer što je grad bez svojih stanovnika. Po mnogim su stvarima Riječani poznati i specifični – po otvorenosti i toleranciji za drugo i drugačije, multikulturalnosti društva i zajednice, ali i po urbanom zvuku riječke rock i punk scene, pogotovo ako se sagleda razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, a na temelju te ostavštine se riječki zvuk razvija i danas. A Riječani, oni su opušteni i ljubazni, nepretenciozni i samozatajni, ne znaju imena ulica u gradu, objašnjavat će vam pomoću lokacija, npr. nađemo se kod Riječke banke, ili Radio Rijeke, ili na fontani, najdraža poštapalica im je – „Šta da?“, i ne vole to što u Rijeci često pada kiša.

Rijeka je grad svojih građana, grad kulture, tolerancije, grad povezan s morem, s ljudima, velikim i malim, grad u kojem ima mjesta za svih. Rijeka je u svakom smislu, grad koji teče.

visitrijeka

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK