Milena Marsic

Fotografije: Mladen Šarić


Modernizacija klasičnih formi. Prenaglašeni volumeni. Elegantne siluete. U fokusu je jedino kosa. Glamour Vision prva je kolekcija zagrebačkog salona Glamour kojom kreativna direktorica Milena Maršić na čelu svog tima predstavlja vlastitu autorsku viziju kose. Rezultat tog rada je kolekcija Glamour Vision – spoj umjetnosti, mode, kreativnog izričaja i ljepote kose. Besprijekorno izrađene frizure bazirane na klasičnim formama modernizirane su specifičnim tehnikama šišanja i prenaglašenim volumenima, a grafizam njihovih oblika naglašen je elegantnim siluetama koje u prvi plan i fokus stavljaju upravo kosu.

“Volim stvarati i izražavati se rukama, a kosa me posebno inspirira jer mi daje nebrojene mogućnosti. Nakon toliko godina još uvijek me iznenađuje to što se nisam zasitila posla i što postoji još toliko mnogo novih načina rada s kosom koje stalno otkrivam”, kazala nam je Milena Maršić u jednom od prijašnjih intervjua. Jedan od razloga koji čini vitalnost njezine ljubavi za stvaranjem, skriva se i u njezinoj dugogodišnjoj suradnji s nekima od najboljih profesionalaca iz svijeta mode i fotografije.

Autor serije crno-bijelih fotografija iz kolekcije Glamour Vision je Mladen Šarić, styling potpisuje Saša Joka, a make-up Saša Joković. Ono što ih okuplja je velika želja stalnog pomicanja vlastitih kreativnih granica. Uz predstavljanje ove izvanredne kolekcije odlučili smo Milenu Maršić upitati nešto više o toj suradnji te pokazati kako iza svake odlične modne fotografije stoji duboko poštovanje prema radu različitih stručnjaka.


Izvan trendova i sezona, kolekcija Glamour Vision bezvremenska je umjetnička interpretacija fantastične maštovitosti i vrhunskog zanatskog umijeća. Kako je nastala vizija za ovu kolekciju?

Nakon brojnih snimanja za modne magazine i kampanje zaključila sam da je došlo vrijeme predstaviti vlastitu viziju kose koja nije ograničena komercijalnim zahtjevima klijenata. Oduvijek sam željela da fokus fotografija bude baš na kosi, da ta kosa bude moćna i da se vidi svaki detalj truda i rada koji smo moj tim i ja uložili pri izradi tako zahtjevnih frizura.

Vaša kolekcija dokazuje kako je za stvaranje dobre modne kampanje također važno znati surađivati s različitima stručnjacima iz drugih kreativnih industrija. Koji su Vaši savjeti za predstavljanje kreativne vizije timu suradnika s kojim surađujete?

Svako je snimanje, bez obzira koje vrste, prije svega timski rad, a dobra međusobna komunikacija ključna je za razradu i realizaciju kreativnih ideja. Često se služimo različitim fotografijama i referencama iz povijest umjetnosti, mode i kulture općenito, a uhodani tim suradnika podrazumijeva i dobro međusobno razumijevanje do kojeg smo došli kroz godine zajedničke suradnje.

Kako su razgovori s njima utjecali na Vašu kreativnu viziju pri osmišljavanju ove kolekcije?

Svaki član tima svojom kreativnošću doprinosi razvoju ideje, a s obzirom na međusobno prepoznavanje, povjerenje u stručnost i know-how svih mojih suradnika, ideja za ovu kampanju vrlo je brzo poprimila svoj konačni oblik.

S izabranim timom suradnika radite već dugi niz godina. Možete li nam ukratko opisati kako je započela ta suradnja te kako bi opisali “ono nešto” što Vas kod njih privlači?

Međusobno prepoznavanje desilo se odmah i nikad nije nestalo. S vremenom smo se upoznali i kroz različite projekte i snimanja, a sličan način kreativnog promišljanja, predanost poslu i međusobno poštovanje ono je što nas drži skupa već dugi niz godina.

Milena Marsic

Glamour Vision: besprijekorno izrađene frizure bazirane na klasičnim formama modernizirane su specifičnim tehnikama šišanja i prenaglašenim volumenima, a grafizam njihovih oblika naglašen je elegantnim siluetama koje u prvi plan i fokus stavljaju upravo kosu. 

Koje su vrijednosti koje najviše cijenite kod Vaših suradnika, kako kod zaposlenika tako i kod suradnika iz svijeta mode i fotografije?

Talent, posvećenost poslu, individualizam… Volim kad ljudi svojom izvrsnošću potiču u meni ono najbolje i inspiriraju me da dam sve od sebe, baš kao što i ja volim utjecati na druge na takav način.

Za kraj, po Vašem mišljenju, što zapravo čini kultnu modnu fotografiju? Možete li možda nekog istaknuti iz svijeta mode i ljepote tko Vas je najviše inspirirao u Vašoj dugogodišnjoj karijeri?

Prije svega emotivna reakcija koju fotografija izazove kod promatrača, bilo da se radi o umjetničkoj ili komercijalnoj modnoj fotografiji. Moju karijeru zauvijek je obilježila Višnja Trusić koja je već u ono doba imala status slobodne umjetnice, a brojni frizeri i stilisti kose, od Vidal Sassoona i Guida Palaua do Odile Gilbert, kao i fotografi poput Richarda Avedona, Stevena Meisela i Mladena Šarića utjecali su, svaki na svoj način, na moj kreativni razvoj i rad.


Saša Joka, modni urednik, Elle magazine

S Milenom Maršić radite već jako dugo. Što je to što Vašu suradnju čini tako uspješnom?

U početku je to bilo golemo divljenje prema znanju, talentu i kreativnosti koje nikada prije (a ni poslije!) nisam susreo kod nijednog od mnogih frizera s kojima sam imao prilike surađivati. Ubrzo smo postali i nerazdvojni prijatelji koji se u svemu, pa tako i u poslu, savršeno razumiju i nadopunjuju.

Možete li s nama podijeliti pitanja koja Mileni Maršić najčešće postavljate na pretprodukcijskim sastancima?

Naši su sastanci spontani, pa su i pitanja za svaki projekt i snimanje posve različita. Ideje nam dolaze na razne načine. Ponekad je to neka nova dizajnerska kolekcija, ponekad putovanje ili boca vina u kojoj uživamo, a onda kreće pravi brainstorming u kojem konkretne ideje poprimaju svoj konačni oblik.

Mladen Šarić, fotograf

Po Vašem mišljenju, što čini savršenu modnu fotografiju? Koji su Vam bili glavni izazovi pri snimanju kolekcije Glamour Vision?

Ono što čini savršenu modnu fotografiju je priča koja stoji iza nje. Na primjeru Milenine kolekcije ona je predstavljena u duhu potpune slobode izražavanja i međusobnog povjerenja, zahvaljujući dugogodišnjoj zajedničkoj suradnji. No, za mene kao fotografa glavni izazov bio je Mileninu priču predstaviti tako da se svi elementi uravnoteže, a da fokus ostane na kosi.

Kosa: Milena Maršić i Glamour tim
Fotografija: Mladen Šarić
Styling: Saša Joka
Make up: Saša Joković
Modeli: Lea Petanović/Colors Model Management i Zvonimir Andrić
Video: Timy Šarec
Muzika: Frano Parać ‘Concerto For Violin and Strings/Alla Danza – Allegro’

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK