Fotografije: Tomislav Huha


I u 2018. godini humanitarni projekt Shaping Futures nastavlja mijenjati živote mladih frizera. Schwarzkopf Professional polaznikom projekta pruža mogućnost unaprjeđivanja svojih vještina i smjelo otvaranje vrata u frizerski svijet. U proteklih 10 godina, kroz ovaj humanitarni projekt prošlo je više od 2.000 polaznika kojima je omogućeno učenje od najboljih frizerskih stručnjaka na svijetu.

Shaping Futures ne mijenja živote polaznika samo na nekoliko dana. On ih podučava vještinama zanata, osigurava know-how, omogućava dragocjene kontakte ali i pruža priliku za daljnje profesionalno usavršavanje te zaposlenje. Pokrenut 2008. godine, kako bi omogućio kreativni, a i poslovni razvoj pojedinaca, humanitarni projekt Shaping Futures pokrenut je pod okriljem Schwarzkopf Professionala i danas djeluje gotovo na svim kontinentima. Iako započet vrlo skromno – dostupan u samo šest država – u proteklih 10 godina Schwarzkopf Professional edukatori održali su preko 100 stručnih treninga u 30 država diljem svijeta. Kroz proces edukacije prošlo je 1932 mlada kreativca, od čega 346 samo lani.

Schwarzkopf Professional zahvaljuje se svim Shaping Futures herojima

Shaping Futures svoj uspjeh može zahvaliti samo herojima bez kojih ovaj projekt ne bi postojao. Riječ je o profesionalnim edukatorima te NGO partnerima. Samo 2017. godine, gotovo 100 profesionalnih edukatora proputovalo je tisuće kilometara te nesebično dijelilo svoje znanje i stručnost s mladim nadama čije vrijeme tek dolazi.

U posljednjih pet godina, hrvatski tim edukatora Schwarzkopf Professional Akademije ispratio je gotovo 100 sjajnih srednjoškolaca od kojih se većina trenutno zaposlila. Ove su godine svoje znanje nesebično dijelili sljedeći edukatori: Saša Pušenjak, Ivica Putar, Drago Ivačko i Lovro Šprajc.

Mladi frizeri su se razveselili i edukaciji koju je vodio gospodin Amir Bećirević, legenda hrvatskog frizerstva. On je na poziv Schwarzkopf Professional Akademije s mladima frizerima dijelio svoje bogato znanje i iskustva te, vjerujemo, uspješno inspirirao da od sebe zahtijevaju samo najbolje.

Što o projektu kažu Shaping Futures polaznici?

Dvotjedna edukacija za mlade je srednjoškolce svojevrsna nadogradnja praktičnog znanja koje su usvojili kroz svoje formalno obrazovanje te sjajna prilika da nauče sve finese svog budućeg zanimanja: kako dočekati klijenta, kako oprati kosu i ošišati je, koji omjer boja koristiti kod koje pigmentacije, kako nanositi boju češljem…Svi troškovi edukacije su podmireni, a profesionalna oprema kojom se služe u radu s frizerskim stručnjacima, ostaje u njihovom trajnom vlasništvu. Nakon dvotjedne edukacije, mlade frizerske nade imaju priliku pokazati usvojene vještine pred roditeljima, prijateljima, ali i zainteresiranim Schwarzkopf Professional salonima, u kojima nerijetko pronađu i svoj drugi dom – zaposlenje iz snova.

Lovro, 21 godišnjak iz Samobora prije tri godine bio je jedan od prvih polaznika Shaping Futures projekta u Hrvatskoj. Nakon što je prošao kroz proces edukacije, zahvaljujući trudu, znanju i želji za učenjem, priključio se ASK Akademiji i danas je jedan od profesionalnih edukatora.

Lovro Šprajc s ovogodišnjim polaznicima Shaping Futures edukacije

„Smatram to svojevrsnom potvrdom svog znanja koje svakodnevno nadograđujem i rado dijelim s drugima, baš kao što su prije tri godine, drugi stručnjaci dijelili sa mnom“, izjava je koja najbolje opisuje viziju projekta Shaping Futures, a ona je usmjerena na mijenjanje života mladih kreativaca.

Otvoren edukacijski centar Shaping Futures u Mjanmaru

Prošla godina bila je jedan od najznačajnijih u povijesti projekta Shaping Futures. U suradnji s Fritz Henkel Stiftung zakladom započet je proces izgradnje centra u Mjanmaru, čime je, osim mogućnosti edukacije mladih frizera, otvoren prostor i za nova radna mjesta u drugim segmentima beauty industrije. Uz ulazak gruzijskih kolega u projekt, besplatne edukacije održane su i u Kambodži, Kini, Indiji, Filipinima, Češkoj, Hrvatskoj, Mjanmaru, Kolumbiji, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Brazilu, Sjevernoj Africi, Španjolskoj, Njemačkoj, Austriji te na Filipinima.

I ove godine nastavlja se sa širenjem projekta u druge države.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.fritz-henkel-stiftung.de/de/, www.schwarzkopfpro.com i www.henkel.com/press

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK