IMG_0356

Fotografije: Elida Marković
Razgovarali: Denis Pucelj & Denis Vidović


Prije godinu dana izabrani ste za predsjednicu splitske Županijske obrtničke komore. Koje zadatke ste sebi postavili kad ste preuzeli tu funkciju i što ste prvo učinili?

Jedan od mojih prvih zadataka bio je unaprijediti aktivnosti cehova unutar kojih pripadnici pojedinih branši nastoje rješavati svoje probleme.

Isto tako, pokrenuta je suradnja s mjerodavnim institucijama kao što su: Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo, inspekcijske službe, sa Županijom i sl. Radim na boljoj povezanosti s Hrvatskom gospodarskom komorom i tu već bilježimo jako dobre rezultate. Zajedno sa sveučilištem, a kroz organiziranje seminara, radimo na cjeloživotnom obrazovanju obrtnika. U suradnji sa Hrvatskom obrtničkom komorom sudjelovat ćemo u projektu zajedničke nabave gdje obrtnicima nudimo povoljnije cijene pojedinih usluga.

Možete li nam ukratko reći što spada u domenu rada županijskih obrtničkih komora i njihovih predsjednika?

Županijske obrtničke komore, kao i predsjednici tih komora, promiču obrtništvo te zastupaju obrtničke interese u zemlji i inozemstvu. One informiraju javnost o obrtu i obrtništvu, zastupaju interese obrtništva pri utvrđivanju mjera gospodarske politike jedinica regionalne samouprave, zastupaju interese svojih članova preko Hrvatske obrtničke komore i sl.

Rad na ovoj razini pretpostavlja konstruktivnu komunikaciju s brojnim članovima Vaše komore u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i s Hrvatskom obrtničkom komorom; kako ocjenjujete te suradnje?

S obzirom na rad u svojoj struci, morala sam razviti svoje komunikacijske vještine. Nije mi teško ni komunicirati s članovima u komorskom sustavu te smatram da se naša komunikacija razvija u dobrom smjeru. Također smatram da je komunikacija između mene i Hrvatske obrtničke komore izuzetno dobra te uočavam pozitivan razvoj ciljeva u radu cijelog komorskog sustava.

Kako učinkovitije povezati hrvatske frizere u interesu unaprjeđenja struke te kako frizerima omogućiti da se njihov glas čuje kad se govori o stručnoj problematici?

Mislim da se sami obrtnici trebaju aktivnije uključiti u rad svojih udruženja obrtnika, a zatim kroz cehove područnih obrtničkih komora aktivnije raditi te objedinjeno nastupati prema Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Veliki je problem frizerske struke rad na crno, kako osigurati veću stopu profesionalizacije frizera?

Tu inspekcijske službe trebaju odraditi svoj posao. Možda bi trebalo još poraditi i na zakonima kojima bi se olakšao rad inspekcijama kako bi se stalo na kraj svakom obliku rada na crno.

Frizerstvo je majstorsko zanimanje koje zahtjeva kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje, ali i cjeloživotnu edukaciju. Kako ocjenjujete naše srednjoškolsko obrazovanje, a kako edukaciju frizera nakon završene srednje škole?

Osim znanja, za našu je struku potrebno i mnogo vještine koja se može steći samo radom u frizerskim salonima. Upravo je to razlog što smatramo da je još uvijek premalo praktične nastave u majstorskim radionicama.

Srednjoškolsko obrazovanje je preopterećeno sadržajima koji nisu nužno neophodni frizeru za njegov radi u struci, dok nedostaju predmeti iz domene prodajne psihologije, komunikacije te premalo praktične nastave. Smatram da stručni nastavnici, kao i voditelji praktične nastave, nisu uvijek najbolji, da se često slabo prilagođavaju novim tehnologijama te da im nedostaje osobna i stručna edukacija. Smatram da bi svi stručni nastavnici trebali pohađati osposobljavanja i usavršavanja i da bi se njihovo znanje trebalo provjeravati. Modni trendovi i suvremena tehnologija se razvijaju mnogo brže nego što su to oni u mogućnosti pratiti.

Dobri frizeri su uvijek traženi i za njih nema nezaposlenosti. Kako školama i stručnim nastavnicima olakšati rad te kako mlade frizere pripremiti za tržište rada?

Nastavni programi su veoma neelastični, a stručni nastavnici su još k tome veoma kruti i ne prihvaćaju sugestije iz majstorskih radionica. Zbog toga je potreban kontinuirani rad i suradnja škola i cehova

Je li moguća suradnja između Hrvatske obrtničke komore, srednjih škola, resornog ministarstva i strukovne agencije, a u interesu unapređenja frizerske edukacije? Mogu li se u tu suradnju uključit i trgovci profesionalnim frizerskim proizvodima?

Suradnja između svih čimbenika već postoji. Možemo reći da je u prošlom razdoblju suradnja bila jača i konstruktivnija. Unatoč činjenici da je zakon Hrvatskoj obrtničkoj komori ukinuo provođenje kontrolnih i pomoćničkih ispita, Komora i dalje surađuje i održava dobre partnerske odnose sa školama, ministarstvom i strukovnim agencijama.

U tu bi suradnju obavezno trebalo uključiti i trgovce profesionalnim frizerskim proizvodima jer oni na najdirektniji način donose nove tehnologije u, najvećim dijelom zastarjele, školske radionice. Na taj bi se način riješio problem financiranja opreme i potrošnog materijala za škole, stručni učitelji bi dobili mogućnost osposobljavanja i edukacije, više bi se ulagalo u takmičenja učenika i razmjenu iskustava među mentorima, a državu bi takvo školovanje koštalo manje.

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK