Hairstyle News br. 19
Izdanje proljeće/ljeto 2012.

Misije ZGAT akademije su kvaliteta, kreativnost i vrhunska usluga. Spoj ova tri elementa tijekom svakodnevnog rada, kao i edukacija, temelj su rada tima ZGAT akademije. Oni pristupaju kosi kao organskoj tvari koja se mijenja, koja ima svoj život i svoju individualnost. Svoj rad ZGAT akademija smatra dijelom mode i modnog svijeta, a kako bi svijet percipirao ljepotu oblika, netko taj oblik treba nositi. Krajnji učinak je individualan i on ovisi o onom tko ga nosi. Kroj i boja su umjetničke forme same po sebi, a pojedinac je taj koji im daje život i pokret, stvarajući novu umjetničku formu.

Na pitanja su odgovarali: Ivana Špicer, salon manager ZGAT salon/academy i Mario Mesarić, kreativni direktor ZGAT salon/academy


Možete li opisati kako se i zašto rodila ideja o otvaranju ZGAT akademije?

Ideja o pokretanju Akademije rodila se 2008. godine, a do njezine je realizacije došlo 2010. godine preseljenjem u novi i veći prostor. Počeci našeg rada bili su na seminarima, a interes frizera za naš rad ukazao je na potrebu za stvaranjem mjesta na kojem bismo svoje znanje i vještine mogli podijeliti s kolegama. Od samog početka djelovanja Akademije ističemo kako nam je primarni cilj podijeliti stečena stručna znanja i profesionalne vještine u interesu razvoja i unapređenja frizerske struke. Zaštitni znak Akademije je zasigurno jedinstven pristup kosi, pri čemu je naša kreativna frizerska priča isprepletena s modom, glazbom, tehnikom i dizajnom.
intervju-zgat-academy2

Koja specijalizirana područja ZGAT akademija obuhvaća?

Naši su stilisti i tehničari usko specijalizirani za pružanje poslovne usluge, pri čemu su stilisti prije svega obučeni za šišanje (krojeve), dok tehnička sekcija obavlja sve kemijske procese na kosi (bojanje, pramenovi itd.).

Po čemu ste prepoznatljivi i koja je vizija Vašeg rada?

Kvaliteta, kreativnost i vrhunska usluga nešto su čemu poklanjamo posebnu pozornost. Edukacija i stalno profesionalno usavršavanje temelji su rada našeg tima. Smatramo da je učenje i unaprjeđivanje vlastitih vještina neprekidan proces i ključ za profesionalni rast i uspjeh. Naš pristup kosi je jedinstven – ona je za nas nepresušan izvor inspiracije i motivacije, a njezin dizajn u ZGAT-u obuhvaća širok spektar, od simetričnih do asimetričnih krojeva, raznovrsnost tekstura i beskrajne palete boja. Takvom poslovnom frizerskom filozofijom nastojimo stvoriti okruženje koje će promicati i inspirirati osobni razvoj.

ZGAT akademija jednom godišnje izdaje novu kolekciju. Na koji se način stvara ta godišnja kolekcija i možete li nam opisati put od ideje do realizacije?

Stvaranje godišnje kolekcije je specifičan proces koji se odvija na vrlo fluidan i organski način. Uglavnom smo inspirirani stvarima koje nas okružuju i s kojima dolazimo u kontakt (moda, dizajn, glazba, film, arhitektura, umjetnost općenito), a zatim o njima raspravlja i promišlja naš kreativni tim. Pritom su vrlo važne ideje oko samih oblika i boja jer je, bez obzira na smjernice kolekcije, jednako bitno da su priča, oblici, šišanja i boje usklađeni sa ZGAT filozofijom. To je kreativni proces u trajanju od 6 mjeseci.

Dobar tim je ključan pri stvaranju uspješne prezentacije, seminara, kolekcija. Možete li nam reći s kojim ste partnerima do sada surađivali?

Sretni smo što možemo raditi s vodećim pojedincima u njihovim profesijama: make up: Simona Antonović i Mira Čačić; fotografija: Miloš Gazdić, Mladen Šarić, Decker&Kutich; dizajneri odjeće: Fjaba, Marina design, Aba Drvar Tomičić, Melita Klekar.

Što je ZGAT i što on Vama znači? Skraćenica ZGAT dolazi od riječi Zagreb art team te salon i akademija počivaju na temeljima tog tima. Tim je najvažniji čimbenik u radu salona i akademije, on je uključen u cjelokupni razvoj salona i akademije i samim time svi ciljevi su zajednički i tim prerasta u obitelj.

Što je ZGAT i što on Vama znači?
Skraćenica ZGAT dolazi od riječi Zagreb art team te salon i akademija počivaju na temeljima tog tima. Tim je najvažniji čimbenik u radu salona i akademije, on je uključen u cjelokupni razvoj salona i akademije i samim time svi ciljevi su zajednički i tim prerasta u obitelj.

Što je Vaš pokretač i odakle crpite inspiraciju?

Inspiriraju nas mnogi ljudi iz frizerskog svijeta, od učenika i asistenata u salonu do međunarodno priznatih frizera. Isto tako inspiracija u radu su nam: glazba, moda, dizajn, arhitektura, film i umjetnost općenito. Bitno je truditi se i biti ustrajan. Dakle, ono najvažnije je vježbati, vježbati i vježbati.

Što Vaša akademija nudi mladim frizerima željnim znanja?

U ZGAT akademiji mladi frizeri imaju priliku učiti od vrhunskih stručnjaka koji su se već afirmirali u frizerskom svijetu. Naši su tečajevi osmišljeni tako da budu suvremeni, relevantni, da razvijaju progresivno razmišljanje, ali oni su ispunjeni i strašću, predanošću i tehničkom izvrsnošću. Svaki frizer željan novih znanja može kod nas pronaći ponešto za sebe jer nudimo različite vrste tečajeva: klasične (osnovne), napredne, jedan na jedan i look&learn tečajeve. Ustrajnom primjenom tehnika šišanja i bojenja može se naučiti kako kontrolirati i oblikovati kosu, shvatiti važnost oblika i balansa te načina kako istaknuti boju kože i naglasiti strukturu lica.

Možete li ocijeniti poziciju ZGAT akademije na hrvatskom tržištu? Imate li u tom segmentu neke planove i što je s nastupima u inozemstvu?

Iako je naša Akademija relativno mlada možemo reći da su nas prepoznali klijenti i frizerski stručnjaci koji se žele dalje educirati i profesionalno razvijati. Krećemo se malim, ali sigurnim koracima. Morate imati na umu da frizerstvo kao djelatnost u Hrvatskoj još nije u potpunosti razvijeno i naše frizersko tržište još uvijek ima potencijala za rast i napredak. Sretni smo što ZGAT akademija sa svojim stručnim timom te ozbiljnim i profesionalnim pristupom frizerskoj struci barem dijelom doprinosi unaprjeđenju struke. Uz to postojeće standarde frizerskog obrazovanja želimo podići na višu razinu kako bismo bili što konkurentniji na budućem europskom tržištu. Sretni smo što smo već uspostavili kontakte s nekim stranim časopisima i frizerima, posebice što smo s nekima od inozemnih kolega frizera ostvarili suradnju koja je potvrđena njihovim dolascima u ZGAT akademiju. Naposljetku, ponosni smo što smo u suradnji s Nikosom Kourosom iz „Lemon poppy seeda“ bili u Grčkoj gdje smo održali jednotjedni tečaj naprednog šišanja, a s ponosom možemo reći da se ta suradnja nastavlja i ove godine u 5 mjesecu kad tim ZGAT akademije ponovno putuje u Grčku gdje će održati jednotjedni tečaj osnovnog/kreativnog šišanja. Ovo je veliko priznanje našem radu i Akademiji te se nadamo da će takvih suradnji biti sve više.

Kako razvijate i održavate timski duh?
“Potičemo zajednička druženja te jednom godišnje cijeli tim odlazi na skijanje i tamo se opušta. Uživamo u prirodi, skijanju, bordanju, sanjkanju, čaju s rumom i tako gradimo odnos čvrstog prijateljstva koje nas veže dublje od samih poslovnih veza. Odlasci na piće poslije posla postali su nepresušni izvor inspiracije i novih ideja. Svi članovi tima su prije svega prijatelji koji međusobno dijele i sreću i probleme, te radeći u takvom okruženju niti jedan sat rada nije pretežak i niti jedna prepreka se ne čini nepremostivom. Divno je biti okružen ljudima koji svoj posao rade s ljubavlju i užitkom. Potom, cijeli tim svake godine u 10 mjesecu odlazi u London i tada se salon zatvara na tri dana kako bi svi mogli napuniti „baterije“ kreativnošću i novim idejama. U modernom poslovanju odavno je nestao odnos šefa koji naređuje i radnika koji šuti i sluša. ZGAT salon i akademija su tim, a to je prepoznao vlasnik salona Renato Herman koji je uz pomoć Maria Mesarića i Ivane Špicer stvorio okružje u kojem se možemo razvijati kao frizeri/ profesionalci i osobe. Svaki član tima, a to su: Marina Bukovac, Ivan Jagarčec, Anamarija Baretić, Tanja Vlahović, Ema Vugrin, Luka Zdolec, Petra Ščepanović i Tomislav Popivoda, uvelike pridonosi razvijanju salona i akademije. Svi oni u ZGAT-u ostavljaju svoj neizbrisiv trag.”

S kojom profesionalnom kozmetikom surađujete i zašto?

ZGAT akademija je upravo započela suradnju s Ilirijom d.d. Subrina Professional. Na ovu suradnju gledamo kao na dugoročno prijateljstvo uz uzajamno poštovanje. Kao dvije tvrtke iz iste regije prepoznali smo zajedničke interese i želju za kvalitetnijim i profesionalnijim pristupom poslu i struci. Osim toga htjeli bismo biti prepoznati i na svjetskom tržištu i smatramo da ćemo zajedničkim snagama i uzajamnim pomaganjem lakše ostvariti taj cilj koje ima i ZGAT akademija i Subrina Professional. Naravno za ZGAT akademiju je prije svega važno da su proizvodi i tvrtka s kojom surađuje u skladu sa standardima ZGAT akademije. Subrina Professional je tvrtka koja je oduvijek bila vodeća u regiji u području regeneracije i njege kose. Svi se sjećamo regeneratora Subrina koji je dugi niz godina bio vodeći proizvod u regiji te Kolestona kojeg su uspješno godinama proizvodili za firmu Wella. Testirajući proizvode Subrina Professionala prepoznali smo njihovu kvalitetu i ostvarili suradnju u kojoj će ZGAT akademija aktivno sudjelovati u daljnjem razvoju Subrina Professional proizvoda. Cijeli tim ZGAT akademije veseli se zajedničkoj suradnji.

Želite li nešto poručiti hrvatskim frizerima?

Za njih imamo isti savjet koji primjenjujemo mi u ZGAT akademiji – budite „gladni“ znanja, novih vještina, kreativnosti, zabavljajte se, igrajte se i budite uporni. Edukacija je ključ uspjeha, a sve ostalo će doći prirodno.

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK