IKONSKE FRIZUREFotografije: Trevor Sorbie arhiva
Razgovarao: Denis Pucelj


Predstavljamo izabrane frizure i izume Trevora Sorbieja koje su zauvijek promijenile svijet frizerstva.

The Wedge, 1974.

Sredinom sedamdesetih godina 20.-og stoljeća londonska modna scena je cvjetala. Bouffant frizure su polako gubile popularnost, a Sassoon je sa svojim bob frizurama čistih linija i opuštenog stiliziranja donio frizersku revoluciju i novu eru. Frizura The Wedge je moj prvi veliki frizerski uspjeh kod Sassoona. To je bila prva frizura koja je u časopisu Vogue predstavljena na čak dvije stranice! The Wedge je pogodila duh vremena i bila je veoma popularna među glazbenicima i obožavateljima noćnog života. S tom sam frizurom spoznao snagu inovativnosti, bio sam veoma ponosan na sebe i počeo sam razmišljati o tome da sigurno mogu ponoviti takav uspjeh.

The Wedge

The Scrunch, 1979. 

U to sam vrijeme radio u salonu Johna Friede koji je gotovo uvijek svoje frizure završno oblikovao bez fena i bez vrućine u kosi. Kroz kosu klijentica prolazio je mnogo puta prstima kroz kosu i tako je sušio i stilizirao. Bila je to odlična tehnika, ali oduzimala je previše vremena. Jednoga sam dana bio veoma zauzet, a moja je sljedeća klijentica htjela svoju gustu, crvenu i valovitu kosu sušiti sporom tehnikom sušenja prstima. Zbog gužve sam je zamolio da takvo sušenje kose malo ubrzamo i fenom. Uzeo sam pramen kose i uz sušenje fenom počeo sam ga stiskati prstima. I na taj način osušena kosa zadivila nas je svojim volumenom. Tako sam sasvim slučajno otkrio novu tehniku sušenja kose te sam s tom tehnikom počeo eksperimentirati na svim tipovima i dužinama kose. Uvidio sam kako na takav način i uz fen i kod najtanje kose mogu stvoriti izniman volumen i teksturu. Zbog tehnike stiskanja i gužvanja kose u ruci nazvao sam taj tip sušenja kose scrunch sušenje i to je vjerojatno moj najveći izum.

THE SCRUNCH

 

The Wolfman, 1980.

Punk je bio pokret generacije mladih ljudi koji su istupali protiv svih institucija. Njihov stil odijevanja i frizure odražavali su osobno i kolektivno nezadovoljstvo društvenim normama. U tim sam frizurama vidio veličanstveni iskaz mladosti jer su predstavljale sve suprotno od onog što je tada bilo popularno. Inspirirala me je ta ulična moda i prkos normama te sam i ja počeo činiti sve suprotno od uobičajenog. Umjesto češljanja kose i njezinog poravnavanja, ja sam je isticao podizanjem, umjesto škara koristio sam britvu, umjesto bojenja cijele kose ja sam bojao samo njezine krajeve. Sve ove tehnike združio sam u frizuru The Wolfman, koju sam predstavio na frizerskoj manifestaciji World Hairdressing Congress Showu u londonskom Royal Albert Hallu.

THE WOLFMAN


Pročitajte i:

Trevor Sorbie – Legenda koja je zauvijek promijenila frizerstvo

Trevor Sorbie – Vivienne Mackinder i Angelo Seminara o utjecaju Trevora Sorbieja


 

Svidio vam se članak? Podijelite ga s prijateljima!

SVIĐA VAM SE ČLANAK?
PREPORUČITE GA PRIJATELJIMA I KOLEGAMA
PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA ILI E-MAILOM!

PREDHODNI ČLANAK
SLJEDEĆI ČLANAK