Kolaz - Indira Schauwecker

Razgovarao: Denis Pucelj
Fotografije: British Hairdressing Awards; Andrew O’Toole


Godine 2011. i 2012. pobijedili ste u kategoriji Avangardni frizer godine. Kako je biti proglašena najboljom avangardnom frizerkom i treći put?

Britanske frizerske nagrade su veoma prestižna strukovna priznanja i biti prepoznat od strane kolega velika je čast. Kao što je to većina kreativaca, i ja sam perfekcionistica te mnogo vremena posvećujem frizurama predstavljenim u kolekcijama. Veliko je zadovoljstvo vidjeti da se trud isplatio.

Kako ste stvorili pobjedničku kolekciju i što vas je inspiriralo?

Inspiracija za kolekciju su mi bili tradicionalni starinski zanati, na primjer uzlanje, pletenje košara i vez. Radila sam s elementima tih zanata i osmislila zamršene obrasce s modernim štihom. Kako bih frizurama dodala odvažnost i dubinu, koristila sam hladne tonove koji me podsjećaju na islandske rijeke i tople koji me podsjećaju na vulkane.

Što je najvažnije za stvaranje kultne fotografije?

Najvažniji je tim s kojim radite. Morate biti sigurni da svi shvaćaju i prihvaćaju vašu viziju, a potom se svaki član tima može izraziti najbolje što zna.

Indira Schauwecker British Hairdressing Awards 2016

Pobjednička kolekcija

Koja je uloga avangardnih stilova u frizerskoj struci?

Avangarda pomiče granice i mene ohrabruje da idem naprijed. Kada ne trebam poštivati zadana pravila, mogu isprobati nove i inovativne tehnike, eksperimentirati s kosom i vidjeti gdje ću završiti. Takva vrsta slobode je nužna za frizere.

Imate li savjet za frizere koji žele stvarati avangardne frizure?

Moj je savjet da, iako radite izvan tradicionalnih granica frizerstva koristeći složene detalje i teksture, krajnji bi rezultat morao biti privlačan i prihvatljiv. Isto vrijedi i za dodatke koji moraju imati i element realnosti i biti uklopljeni u kosu kako bi stvorili zanimljivu priču. Suprotno uvriježenom mišljenju, smatram da avangarda ne mora biti luda, odvažna i bez granica; ne treba zanemariti ni suptilnost. 

S vremenom je zasluženo prepoznat stručni rad sve više žena. Što se još mora promijeniti kako bi se postignuća i trud žena još više priznavali?

Žene su uvijek bile priznate u frizerskoj struci i to nikad nije bilo goruće pitanje, međutim, kao i u većini struka, moraju uskladiti obitelj i karijeru. Smatram da je važno da se žene što prije „pronađu,“ kako bi lakše napravile pauzu i zatim se vratile već etabliranoj karijeri.


Pročitajte i:

INDIRA SCHAUWECKER Kolekcija British Hairdressing Awards 2016